Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Studiebesök Johan i Hallen, Stockholm

Jag är i himlen. Jag är i kötthimlen!

Jag är i himlen. Jag är i kötthimlen!

Runt om kring mig hänger det kött! Det luktar underbart! Det till och med ligger kött. Det är oxfiléer, biffar och entrecotê. Jag är utrustad med både hårnät, rock och blåa plasthandskar och befinner mig i mörningskylen hos Johan i Hallen strax utanför Stockholm. Jag ser ut som en riktig köttman...

 

Johan i hallen 1

Patrik Wiggström, Rickard Karlsson, Henrik Stensvad

Min kompis från Svenska Grillandslaget Henrik Stensvad arbetar här som säljare och han har bjudit in mig för ett exklusivt reportage. Jag fick också träffa Rickard Karlsson köttmästare eller kötthandlare som det står på hemsidan. Han har koll! Under en timme får jag en föreläsning om kött. Han skulle behöva flera veckor med mig för att föra över all sin kunskap om kött till mig. Bara en av alla kunskaper han ger mig är om hängmörad entrecotê - den hänger oftast inte! Den ligger ner och möras. Om den hänger så kommer kappan att glida ner och gör att man får en skevare och fulare produkt. När butiken säger hängmörad entrecotê så är den troligtvis inte hängd... Bara en sådan sak! Underbart!

Deras historia började redan 1916 i en saluhall i Göteborg. Deras kärlek och engagemang till kött, fågel ochvilt går inte att ta miste på. Direkt innanför dörren så finns det ett provkök med fullt utrustat restaurangkök. Där håller de presentationer, utbildningar, provsmakningar och evenemang för deras kunder. Kunskapen som de besitter är imponerande. Nästan alla som arbetar där kommer från restaurangbranschen och förstår krögarnas och kockarnas situation. Idag finns Johan i Hallen både i Stockholm och Göteborg. Deras stora produktion och lager finns i Göteborg.

Man kan säga att Johan i Hallen är ett förkök till restaurangen. Vissa saker fixar de i ordning för att underlätta för restaurangen. De anpassar sina produkter för deras kunder vid behov. En kund ville ha en tunnare och smalare korv samtidigt som den skulle vara grovmalen inuti. För en annan kund så gör de en färdig sorterad köttblandning som deras kund maler till egna hamburgare. De har egen tillverkning av korvar, hamburgare och charkuterier.
Restaurangerna kan skräddarsy hamburgarna som levereras på brickor, redo att sätta in i kyllådorna. Deras kunskap och förståelse för restaurangerna gör att de har produkter som passar exakt för dem. Om inte så anpassar de sig ytterligare. Jag får inte prata om deras kunder men jag kan säga att jag är imponerad!

Deras kunders kunder dvs gästerna har visat så pass stort intresse över vad de har ätit och vill kunna köpa hem produkterna själv också. Därför har Johan i Hallen startat en webbshop. Där finns nästan hela sortimentet fast i mindre förpackningar som är anpassade för hemmabruk. Det är inte alla som vill köpa hem en köttbit på 4-5 kg. Det innebär att du som privatperson kan grilla samma saker som de gör på restaurangen.

En av deras parad produkter är deras entrecotê som är hängmörad och talgdoppad. Den kallas för Diamond. Otroligt fin marmorering och smakar underbart! Den möras på ben i 4 veckor. Sedan skärs den ut och doppas i talg. Se bilderna nedan.

Många av deras kunder hittar intressanta produkter internationellt som de skulle vilja köpa i Sverige. Med Johan i Hallens imponerande nätverk så brukar det ofta lösa sig. De tar hem produkter från hela världen! Kunskapen om varje uppfödare och leverantör är imponerande. De vet vart djuren föds upp, hur de lever, hur långt det är till slakteriet etc. De köper inte vad som helst från vem som helst.

Men de importerar inte bara kött. De förädlar och producerar eget kött, köttprodukter och charkuterier. Deras sortiment passar de restauranger som vill att deras gäster ska få bra kvalité.

För mer information om Johan i Hallen klicka här, vill du som privat person köpa deras produkter klicka här för deras webbshop.

Johan i hallen 3

Rickard Karlsson, Henrik Stensvad i provköket

Johan i hallen kottkylen

Patrik Wiggström in action

Johan i hallen 5

Köttstockarna levereras varje vecka.

Johan i hallen 6

Färsk och fin!

Johan i hallen 7

Efter ca 1 veckas mörning

Johan i hallen 8

Johan i hallen 9

Här ligger Entrecotê och gottar till sig.

Johan i hallen 10

Johan i hallen 12

Biff som har hängt i nästan 4 veckor.

Johan i hallen 14

Biff som har hängt i nästan 4 veckor.

Johan i hallen Entrecotê Diamond

Entrecotê Diamond

Johan i hallen Rickard Karlsson

Rickard Karlsson visar stolt upp deras Entrecotê Diamond.


Läs mer om när jag grillade deras Entrecotê här.

Taggar: Johan i Hallen