Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Det nya sättet att laga mat i trädgården

Inte en grill, inte ett stekbord - ett eldkonstverk att laga mat på!

Inte en grill, inte ett stekbord - ett eldkonstverk att laga mat på!

 Detta är ett sponsrat inlägg.

 ofyr grill stekplatta IMG 1144

Det nya sättet att laga mat i trädgården. Denna gången tillsammans!

I många familjer är det mannen som har gjort grillen till sitt revir. Medan kvinnorna oftast får göra det andra arbetet: köpa in, förbereda, preppa och sedan kommer mannen och lägger maten på grillen. Efter middagen så är det han som får allt beröm. Känner du igen dig? Så behöver det inte vara längre...
Det är tack vara elden som vi gick från att äta nötter, grönsaker, frukt till att äta tillagad mat som grillad fisk, kött och fågel. Det var kring lägerelden som vi samlades på kvällen för att äta, berätta historier eller bara sitta tillsammans och umgås. 
Som du märker så är det en ganska stor skillnad mellan en lägereld och en grill eller hur?
Nu har det kommit en helt ny produkt till den svenska marknaden. Man kan inte säga att det är en grill då den idag saknar grillgaller. Man kan inte heller säga att det är en stekplatta då den har ett stort hål i mitten. Så vad är det för något? Det är ett konstverk som man kan elda i och laga mat på. Genialiskt! Den heter Ofyr och kommer från Holland. Utformningen är helt unik i sitt slag och är patenterad.
 I mitten av skapelsen så gör man upp en eld med ved. Det tar ett tag innan själva stekytan runt om blir het. När veden har blivit glöd så kan man ”puttta” in glöden under stekytan och då bestämma hur varm den ska vara. Mycket glöd = mycket varm. Man kan fördela glöden så att man har en del av ytan som är mycket varm och en del som är mindre varm. 
När ytan fått rätt temperatur så lägger man råvarorna på stekytan. Ta ett smör paket och smörj in den delen som du ska steka på eller häll på en naturell olja. Sedan lägger du på vad du vill tillaga -  kött, korvar, grönsaker, ost, fisk, skaldjur - praktiskt taget allt du kan tänka dig! 
Den unika formen och storleken gör att alla dina gäster (i alla fall upp till en 8 - 10 personer) kan vara med att laga maten. När jag var på ett event så gick vi aldrig och satte oss vid matbordet utan vi åt maten direkt från Ofyren. All mat tillagades på Ofyren, till och med bearnaisesåsen gjordes på plats. Allt eftersom de olika råvarorna blev klara så skar vi upp dem i mindre bitar och åt direkt! Otroligt trevligt! Vi till och med flamberade ananas och tillagade en härlig ost som efterrätt.  
Förutom att du kan laga mat på Ofyren så är det en mysig och snygg värmekälla. Om du lagar maten inomhus (varför nu du ska göra det om du har en Ofyr) så kan du göra upp en brasa i den och värma dig när du går ut och ”tar en nypa frisk luft” eller bara vill byta plats.
Jag kan tänka mig att du som vill imponera på dina vänner till den iskalla midsommarafton eller för dig som har grillevent borde ha en Ofyr. Den kommer imponera på dina gäster! Kombinationen att både laga mat och samlas kring elden har fått en helt ny innebörd.
Det är helt enkelt ett nytt sätt att laga mat på i trädgården. Inget revir, bara gemenskap!

REKLAMLÄNK: Se Bagaren och Kockens hela Ofyrsortiment.

Nyhet!

ofyr grillgaller

Grillgaller till Ofyr

ofyr grill stekplatta IMG 1137

Börja med att lägga ner ved i mitten på Ofyren. Tänd med papper eller tändkuber. För snabbare uppstart klyv vedklabbarna till mindre bitar före du tänder brasan.

ofyr grill stekplatta IMG 1162

Entrecotê passar perfekt! Ett tips är att lägga Cottên direkt på glöden så att den får kolsmaken. Sedan lägger du tillbaka den på steksidan där du just lagt på en bit smör för att få den perfekta grill- och smörsmaken.

ofyr grill stekplatta IMG 1207

Grönsaker fungerar också att tillaga på Ofyren.

ofyr grill stekplatta IMG 1235 gemenskap grilla tillsammans

Alla kan vara med och laga maten kring Ofyren. Det kallar jag för gemenskap! Lyxigt!

ofyr grill stekplatta IMG 1250

Både naturell olja och smör kan användas.

ofyr grill stekplatta stekta pilgrimsmusslor grillad hummer

Skaldjur kan också tillagas, här har vi både hummer och pilgrimsmusslor. Laxen fungerar inte lika bra, den måste vändas för att bli klar och då blir den inte lika snygg. Men om du har ett metallkärl som skulle kunna fungera som ett lock på laxen så kommer det att fungera bättre.

ofyr grill stekplatta IMG 1297

Stekta pilgrimsmusslor som sedan får vila på träskivan före servering.

ofyr grill stekplatta IMG 1221

 Här förbereder vi bearnaisesåsen.

 Ofyren finns även i andra utföranden

ofyr svart

Ofyr i svart utförande

ofyr vedforvaring

Ofyr med inbyggd vedförvaring

REKLAMLÄNK: Se Bagaren och Kockens hela Ofyrsortiment.

Taggar: Stekbord Ofyr Eld Sponsratinlägg