Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

4 dagar med JD Grillevent del 1 av 2

Sitter framgången i de röda byxorna eller sitter framgången i gänget som bär dem?

Sitter framgången i de röda byxorna eller sitter framgången i gänget som bär dem?

Kan man dra på sig ett par röda byxor och bli en av dem? Jag vet!

4 dagar med JD Grillevent

Redan när de rullar in med sina bilar gjorde de ett avtryck i hela kvarteret. Folk börjar prata - "Visst är de dem från TV?"

En viss nervositet börjar infinna sig. Jag har bjudit in grillmästarna Andreas Mathiasson och Johan Drevhage, känd från TV-programmet Grillmästarna TV4 hem till mig. Andreas kom 1:a första året och Johan på andra plats året därpå. De är på väg till Stockholm där de ska vara med på Grillmässan i Kungsträdgården. Och jag har bjudit in dem till mig ett par dagar. Frågan infinner sig snabbt - Vad ska jag bjuda på? Jag messar till de bägge och frågar. Svaret kommer inom ett par minuter "Vår smak är enkel, vi nöjer oss med det bästa" OK - de vill nog inte ha pasta med köttfärssås som jag tänkte. Jag kastar mig in i bilen och åker till min lokala ICA butik. De har ett otroligt bra utbud av kött och fisk. Entrecotê från Polen med ugnsrostad potatis med vitlök och timjan får det bli och ett par knyten sparris som förrätt. 350 gr kött per person borde bli bra med tanke på att Johan bara hade ätit en halv avokado och Andreas en halvburgare tidigare på dagen enligt Facebookinläggen.

Först rullar Andreas in med sin svartlackerade Volvo. Givetvis i matt färg. En timme senare kommer Johan med husbilen och släpvagn. Allt lackerat i svart och med röda inslag. Alla väntar. Alla väntar på att jag ska grilla. Grilla inför dessa mästare. Shit - hur ska detta gå? Jag sparkar igång min Weber Summit 670 och jag känner mig lugn. Oväntat lugn. Jag blir nästan lite nervös över jag är så lugn. Köttbitarna slängs på grillen. Det fräser. Lukten som sprider sig är underbar. Killarna står med var sitt glas rött och tittar på. Johan säger förvånat "Fan - Peter, du kan ju grilla." När de skär i köttet så är de perfekt grillade! Jag är stolt. Otroligt stolt!

JD Grillevent sparris citron på grillen

JD Grillevent grilladsparris grillad sparris

Sparris till förrätt.

JD Grillevent 96

Polsk Entrecote från ICA Käppala.

JD Grillevent 95

 

Under kvällen pratar vi om TV programmet Grillmästarna, fördomarna som många har om kol vs gas och kvinnor vid grillen (det kommer säkert fler artiklar om dessa ämnen, eller kanske inte). Både Johan och Andreas är otroligt trevliga att hänga med. Öppna och hjärtliga. Vi hade en mycket trevlig kväll.

Fredagen

Kvällen därpå var det deras tur vid grillen. Lammracks med potatisgratäng och min son Philip skulle bidra med en äppelpaj, givetvis gjord på grillen. Ytterligare en grillare anslöt till kvällen, Jimmy "Jazz" Hemmingsson. Han medverkar i årets upplaga av Grillmästarna på TV4. Varje kväll hela veckan har han tillsammans med de andra i tv-programmet suttit och pratat om och om igen om tv-produktion. Vad som kunde gå bättre, vad som kommer att hända, vem som kommer att dömas ut, varför fel person fick gå etc. Han är tvungen att "fly" från allt en kväll och bara slappa med andra grillare. Rödvinssåsen går på ganska snabbt, lammracksen putsas, marinaden görs i ordning, potatisen skalas och allt går som på räls. In med potatisgratängen och snacket gick vidare, både i rummet och i mobiler som ringdes om vartannat. Allt känns ändå riktigt bra tills jag kommer på att vi kanske skulle börja grilla lammet. Vi är fyra grillers i rummet men ingen tänker på att grilla. Helt otroligt! Vi har så trevligt ändå. Givetvis så drar vi igång grillen även i kväll kör vi 670, min vardagsgrill.

Stämningen är rå, snabb och brutal. Precis som grabbar i mellan. Allt får ske för det perfekta resultatet. Helt plötsligt tar gasen slut! Inga problem - Drevhage lyfter snabbt och rutinerat upp citronerna från grillen och slänger dem på stekpannan. Inget får förstöra det perfekta resultatet!

Maten smakar underbart! Perfekt grillat, syran sitter perfekt, Aioli från Eriks Såser passar perfekt, vinet är perfekt. Allt är perfekt. Min son Philip, som är 12 år, har varit med hela kvällen och han sitter som ett ljus och bara lyssnar och lyssnar och lyssnar. Mäkta imponerad över allt.

Vi försöker att lägga upp strategin inför morgondagen då även jag ska delta i deras grillmonter på grillmässan i Kungsträdgården. Men snacket glider över på massa andra saker och historier. Kvällen lider mot sitt slut.

 JD Grillevent Lammarinad

Andreas börjar med marinaden till Lammet.

JD Grillevent 93

Johan trimmar lammet.

JD Grillevent 92

Att ha slöa knviar hemma är pinsamt och slött. Genast så beställde jag Knivbrev.

JD Grillevent 91

 Vi har kul när vi lagar mat! Johan, Jimmy, Philip och Andreas.

JD Grillevent 88

Sammarbete på hög nivå!

JD Grillevent 85

Lammet är färdigt att grilla!

JD Grillevent 82

Lammet grillas på en Weber Summit 670 - "Vardagsgrillen"

JD Grillevent 81

JD Grillevent 80

Anderas och Jimmy försöker komma övernes om de ska vara allvarliga eller skoja till det lite på bilden.

JD Grillevent 79

Johan ser otroligt lung och säker ut vid grillen.

JD Grillevent 78

 

JD Grillevent 77

Noggrannhet och samarbete är nyckelord i Johan och Andreas relation.

JD Grillevent 76

JD Grillevent 75

 

JD Grillevent 74

Noggrannhet, nyfikenhet eller kontrollfreak - same, same, but different...

 JD Grillevent 73

Ju fler kockar/grillare/citoner - ju bättre blir det :-)

JD Grillevent 69

Vad gör man när gasen tar slut och citronerna bara behöver några minuter till? Man steker dem :-)

JD Grillevent 68

Det är med viss stolthet som Andreas och Johan tittar på sin skapelse.

JD Grillevent 67

 

Perfekt resultat!

JD Grillevent 66

JD Grillevent 63

 

JD Grillevent 70

Philip fixar äppelpaj.

JD Grillevent 62

Man kan visst grilla äppelpaj.

JD Grillevent 61

Infravärmaren i grillen är perfekt för att få ytan på pajen.

JD Grillevent 60

Även här - perfekt reslutat!

 

 Läs fortsättningen här...

Taggar: JD Grillevent 4 dagar med JD Grillevent Grillevent