Robin Linghage - missförstådd eller framgångsrik?

24 juni 2015

"Jag tror juryn ångrade sig nu efter att de röstade ut mig" Inleder Robin Linghage mitt samtal med honom...

Grillmästarna i TV4 har verkligen gått som tåget och fått stor uppmärksamhet. Första avsnittet sågs av 591.000 tittare och det andra av 720.000 enligt MMS.

Och det är en person som framför allt fått mycket uppmärksamhet: Robin. Tyvärr så är det inte bara positiv uppmärksamhet som Robin har fått. Många kommentarer på Flashback och på Twitter har inte varit så trevliga. Robin TV4 profil Robin Linghage

"De känner inte mig", säger Robin. Han fortsätter "Jag är normal, har ingen diagnos och har gått i vanlig skola. Visst vissa gånger blir jag uppspelt på grund av att jag är trött och att jag verkligen vill visa allt jag kan. Ibland gör jag för mycket och då blir jag för mycket. Att lägga en glaze på en t-bone steak har väckt mycket rabalder. Juryn ville se en glaze och jag gjorde den första. När man grillar så kan man ta ut svängarna och det är jag bra på. När man lagar husmanskost så gäller det att följa reglerna. All uppståndelse som skett är ju också positivt, det marknadsför mig. Produktionen (TV4 och Titan) har varit super. De har kontakt med mig och de har undrat om de kan hjälpa på något sätt, men jag klarar mig".

Robin sökte till Grillmästarna redan förra året. Då fick han "bara" vidare till castingen vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. "Då stack jag inte ut tillräckligt. Jag lyckades inte övertyga juryn; Christian Hellberg och Karin Andersson. Jag verkligen älskar grillning och ville vara med i TV så det var bara att ansöka på nytt" säger Robin.

Jag träffade Robin vid årets uttagning i Tantolunden i Stockholm. Där stack Robin verkligen ut. Han hade gjort allt! På knappt 6 timmar så gjorde han en skaldjursplatå, grillade desserter, lamm med tomat och chevreost, hamburgare med picklad gurka och olika grillsåser. Allt upplagt och dekorerat med blommor och kärlek. I år stack han ut! Se hans Grillprofil här i nytt fönster.

Under inspelningen av årets Grillmästarna så lärde Robin sig att göra saker och ting enklare. "Man måste anpassa sig efter juryn. Karin tycker om kreativa saker medan Christian tycker om enkla saker. Och det är de som bestämmer. Om jag satt i juryn så skulle jag givetvis lyfta fram de som är kreativa. Jag kan laga mat och att grilla är enkelt. Det gäller bara att ha kolla på temperaturen så går det bra. Min styrka är smakerna och att jag inte gav upp. Som när jag i avsnitt två sågade ut 4 t-bone steak, det var tur. Jag startade grillen efter jag hade sågat ut dem och då var det för varmt på grillen. En blev bränd. Ett par andra blev mindre bra. Karin pekade på en och sa att den var bra, så den tog jag. Christian sa att jag kommer att gå långt om jag gör det enkelt, så det gjorde jag och det blev ju bra".

"Ibland är det inte grillningen som är problemet. Som i sista programmet så var det samarbetet i teamet som inte fungerade så bra och vi förlorade. Jag gick vidare till utslagstävlingen. Efter att ha lagat mat hela dagen och sedan vara med i utslagstävlingen på kvällen gick det inte så bra. Visst kunde jag ha gjort saker och ting på ett annorlunda sätt men det är alltid enkelt att vara efterklok", säger en frustrerad Robin. "Jag gjorde ju 6-7 olika rätter på en timme. Karin gillade det men inte Christian så jag åkte ut".

"Att få vara med i programmet är det bästa som har hänt mig", fortsätter Robin. "Jag har redan fått erbjudande om att vara med i ett annat TV-program som ska sända på TV3 till hösten. Men jag får inte säga mer än så. Att vara med i TV och få uppmärksamhet älskar jag! Allt handlar om personlighet. Det är det som räknas för att vara med i TV och jag har personlighet".

Robin, det är många av oss som har grillat under en längre tid och deltar i olika grillgrupper på Facebook som inte tror att Grillmästarna är någon tävling, utan att allt är förutbestämt. Vem som kommer att åka ut, vem som kommer att vinna etc. Hur uppfattar du det? "Det är svårt att säga. Det är bara juryn som vet. Jag tycker att de dömer seriöst. Jag tror inte att det är något skumt eller att de bara går på karaktärer. Gör man ett bra jobb så går man vidare. Men gästerna i programmet har nog ingen utslagsröst utan att det är Karin och Christian har sista ordet i dömandet."

Robin är lite missnöjd över att han och de andra deltagarna inte fick mer uppmärksamhet i TV. TV4 var med honom under två dagar och allt som sändes var 1 minut. De kunde ha lagt upp en längre version på sajten. "TV4 skulle kunna göra ännu mer på sajten än vad som görs idag. Förra året så var det reklam med deltagarna i olika butiker och ute på stan. "I år inget", säger Robin. Men ändå så har programmet över 500.000 tittare och det ökar och ökar. Jag frågar Robin vad det kan bero på och han svarar snabbt - Det beror på all uppmärksamhet Grillbloggen.nu har gett programmet" och garvar. Han fortsätter "Det är mycket grillning nu. Grill & BBQ VM har just varit i Göteborg, tidningarna skriver mycket om grillning, alla pratar om grillning så det är inte så konstigt".

Det är vissa som nu sitter i tv-sofforna och säger "Jag kan detta mycket bättre än deltagarna. Jag ska söka in nästa år och visa dem hur man grillar! "De som säger så och tänker söka in nästa år, om det nu blir någon fortsättning, vad ska de tänka på? "Man måste sticka ut", säger Robin snabbt. "Kanske klä ut sig. Man måste hitta på något speciellt. Vara kreativ, enkel, bra smaker, färgerna, dekorationen, hur man lägger upp maten, rätt temperatur, bra råvaror och helst från bondgården direkt. Det fungerar inte att grilla en kyckling och servera potatissallad. Juryn måste se att du har ansträngt dig. Det blir svårare och svårare för varje år. Det är många som söker och deltar i deltävlingarna runt om i landet. Men det är bara 8 personer som går vidare till tv-programmet. Kraven ökar hela tiden", säger Robin.

Då kommer vi till den från som vi alla ställer oss. Vem är det som blir årets Grillmästare? Robin svarar "Ha ha, det får jag inte säga! Det var ingen som kunde förutse den personen som vann. Vissa trodde att det var jag som skulle vinna men det var det ju tyvärr inte. Det är synd att jag inte fick fortsätta, jag hade ju mycket mer att ge. Jag kan bara gratulerar den personen". Robin avslutar "Man måste ha lite tur också. Det är bara små små saker som gör det".

Några sista ord Robin? "Det har varit väldigt roligt att fått vara med. En underbar känsla att få vara med. Det är ett minne för livet och det är inte sista gången som ni ser mig..."

Grillmästarna sänds i TV4 kl 20.00.

 

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.