Bäst på grillen? Entrecotê!

07 Maj 2015

Jag brukar få frågan om vad jag tycker bäst om att grilla. Svaret är ganska enkelt - Entrecotê!

Men Oxfilé då, är inte det bra? Jag tycker inte det. Oxfilé saknar fett i själva köttet och då blir det ganska torrt och tråkigt. Men en Entrecoté med massor av insprängt fett i själva köttet är underbart att grilla! Vissa är rädda för att det är fett i köttet men det behöver man inte vara. Fettet smälter!

Kryddningen då? Behöver man marinader, kryddblandningar (rubb) eller?

När vi grillar så här pass fina bitar som t.ex. denna från Johan i Hallen Entrecotê Diamond så behöver man bara saltat strax före man lägger biten på grillen och dra på svartpeppar EFTER man har grillat färdigt. Svartpeppar får en bismak om den blir för varm.

Har man en billigare bit som inte smakar så mycket så kan man gärna klappa på den med kryddor. Men oljemarinader går fetbort! Marinaden kan inte tränga in i köttet! Det är fysiskt omöjligt! Sedan droppar oljan bara ner på värmen och tar eld. Visst en eldad köttbit är också en smak... Syrabaserad marinad är en annan sak - där arbetar syran med att möra yttersta delen på köttet.

Men låt oss titta på bilderna i stället!

Johan i hallen Entrecotte diamond 4

Här är en bit mörad Entrecotê Diamond från Johan i Hallen, 4 veckor på ben som sedan är utskuren och doppad i talg. Flingsalt.

Johan i hallen Entrecotte diamond 5

Börja med att grilla biten över direkt värme för att få min yta och ränder.

Johan i hallen Entrecotte diamond 6

Flytta sedan biten till indirekt värme och på med locket!

Johan i hallen Entrecotte diamond 3

Kör den tills den blir så varm som du vill ha den. 59 grader = rare.

Johan i hallen Entrecotte diamond 2

Låt köttet vila en liten stund, peppra med svartpeppar.

Johan i hallen Entrecotte diamond 1

Är den direkt eller servera den med sallad eller rostad potatis (om du hinner).

 

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.