City Gross enda kedjan som valt bort utländskt griskött

På City Gross är allt färskt kött svenskt sedan starten 1993. I maj slutade man även sälja kampanjvaran danskt fryst griskött. En viktig anledning var att en högre användning av antibiotika till utländska djur ökar risken för förekomst av multiresistenta bakterier (MRSA) genom importerat kött i Sverige.

På City Gross arbetar man sedan flera år med konkreta åtgärder i en handlingsplan för att rädda det svenska köttet. Att bl a danska och tyska grisar får mer antibiotika än de svenska understryker varför City Gross ansträngningar är viktiga.

– Allt vår färska kött är sedan många år svenskt. I våras insåg vi hur allvarligt problemet med multiresistenta bakterier håller på att bli och slutade därför helt sälja fruset importerat griskött, säger Tobias Härle, kategorichef kött på City Gross.

City Gross handlingsplan för svenskt kött bygger på följande huvudspår:

1. Erbjud svenskt kött!

Konsumtionen av svenskt kött kommer att öka om det erbjuds istället för importkött. City Gross har sedan starten 1993 lyckats expandera kraftigt utifrån ett fokus på svenskt kött. Allt färskt kött kedjan säljer kommer från svenska djur slaktade i Sverige. Därtill säljer man en mindre mängd nischade frysta importerade detaljer, som i princip saknar svenska motsvarigheter (t ex ankbröst och kängurukött).

2. Erbjud ett bredare sortiment av svenskt kött!

Om fler erbjuder ett bredare sortiment än filé, biff och färs, får uppfödarna bättre betalt för fler detaljer på slaktdjuren. Samtidigt bidrar det till ökad matglädje. City Gross är ett bevis för att det fungerar i praktiken, med ett brett utbud av allt från grisklövar och njure, till lever och kalvbräss.

3. Betala mer för svenskt kött!

Att City Gross haft dagligvarubranschens högsta tillväxt bevisar att billigt importkött inte är ett måste för framgång. Initiativ som Griskronan, där City Gross betalar 1 krona extra direkt till uppfödaren för varje kilo griskött man köper, är ytterligare ett bevis för att det går om man vill.

4. Satsa på kvalitetskött!

Allt fler vill äta mindre men bättre kött. I alla City Gross-butiker servar styckningskunnig personal i KRAV-certifierade styckningsavdelningar kunder som vill göra medvetna val av kvalitetskött. Av samma anledning erbjuds tre olika köttsortiment; normalsortiment i svarta tråg, ekologiskt i gröna samt extraprima kvalitet i guldfärgade.

På City Gross har man dessutom tagit flera unika initiativ för att ersätta importköttet i charkvaror med svenskt kött. Bl.a. erbjuder man under eget varumärke råkorvar, bacon, smörgåsmat och julskinka på svenskt kött. När det gäller färdigmaten förs löpande en diskussion med leverantörerna om att de skall ta ett större ansvar för vilka råvaror de använder och varifrån det kommer.

 

Varför publicerar GrillBloggen.nu detta? Jag är kund hos City Gross sedan länge. Min närmsta City Gross butik är 2 mil hemifrån men jag det är det värt! Vardagsköttet från andra butiker lokalt är helt enkelt inte lika prisvärt som City Gross!

City Gross

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.