Premiär för svenskt mästerskap som uttagning till grill-VM

Idag går startskottet för det första svenska mästerskapet i grillning och BBQ.

Mästerskapet fungerar som kval till grill-VM och utgörs av kvalificerande deltävlingar på 33 orter inför SM-finalen på Liseberg i maj. De svenska mästarna möter därefter ett femtiotal team från 25 nationer och fem kontinenter under VM i Marocko i regi av World Barbeque Association.

Tävlingsverksamhet i BBQ har en lång tradition i USA och intresset har under senare år ökat explosionsartat i Europa. För närvarande ingår 19 nationer i World Barbeque Association (WBQA) som bildades 1995. Vid årets VM medverkar ett femtiotal team från 25 nationer och fem kontinenter.

Arrangör av det svenska mästerskapet Grill & Barbeque SM 2013 är Swedish Barbeque Association (SBQA), den svenska grenen av WBQA. SBQA hette tidigare Svenska Grillfrämjandet, men har ändrat namn med anledning av storsatsningen på det svenska mästerskapet som kval till grill-VM.

– Att vi nu för första gången genomför ett svenskt mästerskap i grillning och BBQ är ett uttryck för ett ökande intresse för den här typen av kvalitativ och trivsam matlagning, säger Kent Nilsson, ordförande för Swedish Barbeque Association.

Huvudsponsor av Grill & Barbeque SM 2013 är City Gross i samarbete med evenemangssponsorn Liseberg.

– Vi satsar på kvalitetskött och ser ett svenskt mästerskap i grillning som ett bra sätt att öka intresset för vad och hur man grillar, säger Peter Mårtensson, projektledare på City Gross.

– Liseberg är som ett av Sveriges största besöksmål en naturlig plats att genomföra finalen med dess spännande tävlingsmoment på, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Kvalet pågår mellan den 13 april och 12 maj med deltävlingar på 33 orter. Dessa deltävlingar genomförs i anslutning till City Gross-butiker med syftet att skapa uppmärksamhet och göra kvalet tillgängligt för många intresserade.

I varje deltävling tillreder fem lag tre rätter enligt World Barbeque Associations regelverk och under överinseende av Svenska Grillandslaget. De fem lagen på varje ort utses utifrån anmälningar på webbplatsen www.citygross.se/grillsm. En representant för Svenska Grillandslaget utser tillsammans med en lokal jury det vinnande laget på varje ort, som därefter får delta i den svenska finalen den 18-19 maj på Liseberg i Göteborg.

På plats under finalen på Liseberg, då de 33 kvalificerade lagen gör upp om Sveriges första SM-tecken i grill och BBQ, kommer en jury bestående av 132 matmedlemmar att avsmaka och enligt World Barbeque Associations regelverk bedöma de fem rätter lagen tillreder.

Sverige skickar två lag till grill-VM i Saidia i Marocko den 24-26 maj i år. Det vinnande laget representerar Sverige tillsammans med Svenska Grillandslaget och dess Head Chef Ulrik Lindelöv. Svenska Grillandslaget deltog för första gången i grill-VM för tio år sedan, med en bronsplats som hittills bästa resultat.

 

Om Svenska grillfrämjandet

För första gången genomför Svenska grillfrämjandet svenskt mästerskap i grillning och ser till att Sverige representeras i stora internationella BBQ-tävlingar.

Föreningen samlar hängivna grillare, leverantörer och Svenska mästerkockar som vill verka för att utveckla grillkonsten. Eldsjälar som sprider information och kunskap, förmedlar viktiga kontakter mellan medlemmar och inspirerar till mer grilldoft i vårt land. Med allt från recept och de senaste grilltipsen, events och arrangemang, till att verka för att vi har tillgång till råvaror av ypperlig kvalitet i våra butiker - redo att läggas på grillen.

Det finns BBQ-organisationer världen över och det arrangeras prestigefyllda tävlingar där Svenska grillfrämjandet är en viktig roll för vår närvaro och prestationer. Varje år tar de fram ett svenskt landslag bestående av välrenommerade grillkockar. Medlemmar som Scan, AGA, Arla, Landmann och Kaj P är några expertmedlemmar som hjälper föreningen att sprida grillglädje.

GrillSM, City Gross

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.