Grillrapporten 2013 ICA tillsammans med TNS-SIFO

Bättre kött men inga bestick.

I Grillrapporten 2013 har ICA tillsammans med TNS-SIFO och några av landets främsta matexperter kartlagt svenskarnas grillvanor. Rapporten sammanfattar några av sommarens stora grilltrender som att 49 % vill förnya sig på grillen, 43 % vill prova att grilla lokalproducerat kött och nästan 70 % planerar grillandet i god tid.

- Vid grillen lämnas ingenting åt slumpen – vi planerar grillningen i förväg och är beredda att betala mer för kvalitet. För många svenskar är grillandet en del av en lyckad sommar, säger Malin Y Eriksson, trendspanare på ICA.

Sommarens trender enligt Grillrapporten 2013

 • Allt på grillen. Många vill förnya sig på grillen. Vi provar såväl nya råvaror som tillagningsmetoder och grillen används till att laga all typ av mat, från wokade grönsaker till efterrätter.
 • Fingrilla. Intresset för råvaran ökar och många vill utforska lokalproducerat kött. Trenden handlar även om uppsvinget för udda styckningsdetaljer och sofistikerade grilltekniker.
 • Skippa besticken. Korvtrenden är fortsatt stark och det kommer att grillas ännu fler färska korvar av hög kvalitet i sommar. ICA spår även att tacos flyttar ut på grillen.

ICA i samarbete med Niklas Ekstedt

I år har ICA med inspiration från Niklas Ekstedt tagit fram smakfulla recept som visar på årets grilltrender. Niklas Ekstedt är även är aktuell med sin nya kokbok ”Grilla med Niklas” (Tukan förlag). Den är fylld med recept, grilltips och personliga betraktelser och kommer att säljas exklusivt i ICAs butiker från och med maj (v. 20). Rekommenderat cirkapris hos ICA är 149 kr, lokala avvikelser kan förekomma.

Sammanfattning-svenskarnas grillvanor i siffror:

 • 8 av 10 svenskar äger en grill
 • 1 av 5 grillar redan i april men den generella grillsäsongen pågår mellan maj och september. Dock finns det en grillälskande skara på 5 procent som grillar hela vintern
 • Mer än varannan svensk skulle grilla mer om vädret var bättre
 • 72 procent säger att de helst grillar fläskkött
 • 43 procent är sugna på att utforska lokalproducerat kött i sommar
 • 44 procent vill grilla mer fisk och skaldjur
 • 55 procent anger att det största skälet till att de inte grillar mer frukt och grönt är brist på kunska
 • 49 procent gillar att förnya sig och testa olika saker på grillen
 • Nästan 70 procent planerar sina grilltillfällen några dagar i förväg
 • 72 procent av svenska män uppger att de sköter grillen hemma medan endast 5 procent av kvinnorna säger detsamma
 • Svenskarnas drömgäst nummer ett vid grillen är Per Morberg

Undersökningen inkluderade 2.100 personer som uppgett att de grillar minst någon gång undersäsongen.

Källa: Ica

Ladda ner rapportern här (nytt fönster)

 

ICA, Grillrapporten, Grilltrender

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.