Idag gjorde jag Pulled Pork för första gången. Alla pratar om det men det är få som vågar göra det. Pulled Pork. Jag måste medge att jag var lite fundersam före jag satte igång. När ska jag köra? Vilken rubb ska jag använda? Gas eller Kol? Men det vara bara att sätta igång. Det kan ju inte bli sämre än att man får äta pizza ;-)
Jag köpte en billig vacumpackad Dansk fläskkarré från ICA. 39.90 kr kg.
Jag tog utmaningen att köra kol. Eller rättare sagt - briketter. En halv påse med hickryspån i vatten i ca 1 timme före jag tände grillen. Tände 15 st Webers kokosbriketter med hjälp av en skorstenstädare.
Jag knådade jag in en färdig kryddblandning i den putsade fläskkarrén. Lade den på grillen, på den sidan som det inte fanns några briketter.
På med locket. "You don´t cook if you look!" Så det är bara att vänta... Temperaturen i grillen låg på mellan 120 och 150 grader. Det är underbart att kunna hålla samma temperatur under så lång tid. Jag lade på 3-4 briketter i timmen för att hålla värmen i liv. Under de första 4 timmarna lade jag på blötlagd Weber Rökflisor av Hickory. Röken tillsammans med den låga värmen gör att köttet blir mycket mört och smakrikt.
Total grilltid var 8 timmar!
Jag serverade tillsammans med Kentucky Whiskey BBQ sås från Santa Maria i pitabröd. Till mig själv glutenfritt hamburgerbröd. Prövade även Hickory BBQ sås från Santa Maria men den var förstark i detta sammanhang. Den tog över smaken helt och hållet från fläsket.
Grillade halloumi- och grönsaksspett med chimichurri
Recept av Sanna Ohlander via Bluegaz
Servera dessa underbart goda och färgrika grönsaksspett med härligt mjukt grillad halloumi i rostade tortillabröd. Toppa med den kryddiga argentiska dressingen chimichurri och hugg in!
Ingredienser – 4 portioner (tid: ca 45 min)
- 2 paket halloumi
- 1 gul paprika
- 1 röd paprika
- 1 squash
- 200 g champinjoner
- 2 rödlökar
Chimichurri
- 1 kruka persilja
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 röd chili
- 1 1/2 dl olivolja
- 2 msk rödvinsvinäger
- Skal från en citron
Tortillabröd
Såhär gör du
OBS: Använder du träspett behöver dessa först ligga i vatten ca 30 min.
- Skiva paprikorna i 2 cm bitar. Skär squash i 1/2 cm tjocka skivor. Klyfta rödlökarna. Om svamparna är stora dela på mitten. Varva paprika, squash, rödlök och svamp på spetten. Pensla med olja. Salta och peppra. Dela halloumi i fyra avlånga bitar. Trä på spett. Pensla med olja.
- Finhacka persilja och chili. Blanda i en skål tillsammans med pressad vitlök och skalet från citronen. Rör i olivolja och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt grillreglagen på din gasolgrill på medelvärme. Lägg på spetten och grilla tills halloumin och grönsakerna fått färg och blivit mjuka. Pensla med lite av chimichurrin. Höj värmen och grilla ca 5 minuter till runt om. Pensla tortillabröden med lite olja. Grilla 1 minut per sida.
Servera halloumi- och grönsaksspetten med tortillabröd och chimichurri.

Detta recept passar följande grillar:
- Gasolgrill
- Kolgrill
- Pelletsgrill
- Vedgrill
- Smoker
- Stekplatta
Smashed Burgers
Smashed Burgers
Smashed burgers grillas saftiga på en gjutjärnslagg, smashas platta och serveras med en myntadoftande yoghurtsås.
Grillad kyckling på roterande spett
Grillad kyckling på roterande spett (Rotisserad Kyckling)
Örtdoftande kycklingfavorit
Kyckling med krämig bönotto