Gör julskinka på grillen

17 december 2017

Filmen i artikeln är framtagen med hjälp av BroilKing och deras KEG. 

julskinka på grillen, smokern

Färdiggriljerad skinka

 

Jag träffade mina vänner på Millesgårdens Lanthandel. De hade en mycket fin rimmad julskinka som jag köpte. Tanken att göra julskinkan på grillen har jag haft sedan länge. Julskinkan kommer ursprungligen från familjen Wiberg och deras prisbelönta gård Stommen Long utanför Vara. 

 Se filmen neda

Några reflektioner

  • Köp en rimmad skinka. Inte en färdigkokt.
  • Om skinkan har svålen kvar - skär bort den före du gnider in din kryddblandning (rubb). Det innebär också att nätet måste bort.
  • Använd äppelflis till rökningen.
  • Det tar längre tid på grillen än vad man kan tro. Min tog 12-13 timmar.
  • Lägg bara på rökflis så den blir rökt de första 3-4 timmarna. Annars kan den bli för rökig.
  • Grillen ska bara hålla 80-110 grader. Har du en vanlig 57 cm plåtgrill så kan du lägga briketterna i en så kallad snake. Klicka här för att se hur.
  • Använd en grilltermometer som ska sitta i skinkan för att få bäst resultat dvs 65-67 grader i mitten.
  • När du använder eldkastaren se till att du inte blåser bort all griljeringen från skinkan.
  • Använd helst en keramisk eller isolerad grill. De är enklare att hålla värmen på vintern.

grillad julskinka 780

Det färdiga resultatet!

Detta var första gången som jag gjorde julskinkan i grillen eller rättare sagt i smokern. Jag kommer definitivt att göra det inför nästa jul också!

Förutom att svålen var kvar så blev resultatet mycket bra! En tydlig röksmak känns och det känns extra bra att veta att man gjort den själv.

Se filmen här:

Filmer som jag pratar om i filmen:

Gör julskinkan på grillen

Gör din egen laxplanka

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.