Filmen i artikeln är framtagen med hjälp av BroilKing och deras KEG.
Färdiggriljerad skinka
Jag träffade mina vänner på Millesgårdens Lanthandel. De hade en mycket fin rimmad julskinka som jag köpte. Tanken att göra julskinkan på grillen har jag haft sedan länge. Julskinkan kommer ursprungligen från familjen Wiberg och deras prisbelönta gård Stommen Long utanför Vara.
Se filmen neda
Några reflektioner
- Köp en rimmad skinka. Inte en färdigkokt.
- Om skinkan har svålen kvar - skär bort den före du gnider in din kryddblandning (rubb). Det innebär också att nätet måste bort.
- Använd äppelflis till rökningen.
- Det tar längre tid på grillen än vad man kan tro. Min tog 12-13 timmar.
- Lägg bara på rökflis så den blir rökt de första 3-4 timmarna. Annars kan den bli för rökig.
- Grillen ska bara hålla 80-110 grader. Har du en vanlig 57 cm plåtgrill så kan du lägga briketterna i en så kallad snake. Klicka här för att se hur.
- Använd en grilltermometer som ska sitta i skinkan för att få bäst resultat dvs 65-67 grader i mitten.
- När du använder eldkastaren se till att du inte blåser bort all griljeringen från skinkan.
- Använd helst en keramisk eller isolerad grill. De är enklare att hålla värmen på vintern.
Det färdiga resultatet!
Detta var första gången som jag gjorde julskinkan i grillen eller rättare sagt i smokern. Jag kommer definitivt att göra det inför nästa jul också!
Förutom att svålen var kvar så blev resultatet mycket bra! En tydlig röksmak känns och det känns extra bra att veta att man gjort den själv.
Se filmen här:
Filmer som jag pratar om i filmen:
Gör julskinkan på grillen
Gör din egen laxplanka