Kycklingspett med sparris

19 Maj 2017

Denna artikel är framtagen tillsammans med Lohmanders såser.

Äntligen är det dags att ta fram grillen! För vissa har säsongen varit i över 5 månader...

Den stora frågan som man alltid ställer sig - vad ska man grilla?

lohmanders grillbloggen IMG 3631

 

Många tar flintasteken och slänger på grillen och serverar den med potatissallad och de är nöjda. Men det finns ju så mycket mer att välja på. Ta ut svängarna lite och testa lite nytt. Överaska din partner med att grilla något nytt, nyttigare och framför allt godare.

I denna artikel så jag presentera en rätt som tar fram en fräschare smak än en färdigmarinerad flintastek. Svårigheten med grill och bbq är att det oftast saknas syra. Det blir lätt fett och tungt. Grillad citron ger alltid en sötare syra än färsk citron. Att nu Lohmanders tagit in både basilika och citron i deras nya sås är en bra idé!

Kycklingen smakar inte så mycket från början. Det är därför många kryddar med marinader, kryddblandningar eller bara salt och peppar. Den bästa delen på kycklingen tycker jag är låret som är lite fetare än bröstet. Kycklingbröst blir oftast torr när man tillagar den. Det gäller att verkligen ta den från grillen i exakt rätt tid. Det är enklare med kycklingklubborna och kycklinglåren. De  är fetare och är inte känsliga för temperaturen, så länge den är över 70 grader dock.

Detta behöver du för att lyckas:

 • En grill, i detta fall helst en kolgrill
 • Rökflis - äpple, en näve eller två
 • Grillspett, järn passar bäst. De i trä brinner.
 • Något gott att dricka medan du väntar på att grillen ska bli klar.  
 • Grön sparris
 • En bit parmesanost
 • En citron
 • 8-10 små kvisttomater
 • Ett paket bacon
 • Söt BBQ-sås t.ex. Sweet Baby Ray
 • Ett paket kycklinglår (utan ben)
 • Lohmanders Basilika Citron ( Testa den också - Kolla här )
 • Flingsalt hickory
 • Färska kryddor t.ex. rosmarin för garnering

Följ Grilllbloggen.nu på YouTube och på Facebook - där läggs härliga filmer om grillning och om olika reportage jag gör.

Förberedelser

Sparrisen skar jag av den hårda delen mot roten. 

Hyvla parmasanosten till sparrisen.

Spetten:

lohmanders grillbloggen IMG 0980

Kycklingen skivade jag upp till strimlor på ca 4 cm, saltade med vanligt bordssalt och lite nymalen svartpeppar.

lohmanders grillbloggen IMG 0983

Träde på kycklingbitarna på grillspettet. En vända till med salt och peppar på bägge sidorna.

lohmanders grillbloggen IMG 0973

Ta en skiva bacon, spruta på lite BBQ sås, ta en tomat och placera på ena delen av baconet.

lohmanders grillbloggen IMG 0974

Rulla in tomaten och trä på den på grillspettet.

Följ Grilllbloggen.nu på YouTube och på Facebook - där läggs härliga filmer om grillning och om olika reportage jag gör.

Jag tände upp kolgrillen med kol & briketter. Fyllde en skorstenständare till 70%. Tände den med två tändkuber under den.

Efter 30 minuter när briketterna var askgråa hällde jag upp dem i ena delen av grillen. Ca 30% av grillen fick glöd, den andra delen var helt tom på briketter / kol.

Slängde på en stor näve rökflis från Äppelträd, lade på tomaterna på den sidan av grillen som inte hade glöd (indirekt grillning) och på med locket.

Därefter lade jag på kycklingspettet och den delade citronen med snittytan mot grillgallret, direkt ovanför glöden (direkt grillning) och på med locket. Jag jobbar nästan alltid med lock på för att få röken och värmen att stanna kvar. Det blir bättre resultat då.

Vände kycklingspetten ett par gånger. Spetsade med lite BBQ sås, samma som tidigare. Även tomaterna fick lite sås på sig. Det söta gifter sig med syrligheten i tomaterna.

lohmanders grillbloggen IMG 3569

När citronen fått färg så flyttade jag den från glödsidan. Det samma gällde kycklingspetten.

lohmanders grillbloggen IMG 3580

När allt var nästan klart så grillade jag sparrisen direkt ovanpå glödsidan, utan lock denna gång för att ha koll på sparrisen.

Tog temperaturen på kycklingen för att säkerställa att den är strax ovanför 70 grader. Under 70 = risk för magsjuka, över 80 grader = torrt, över 85 grader = börja om. Jag hör att "man kan se / känna om maten är klar" det stämmer till viss del. Men om du verkligen vill få perfekt resultat så köper du en digital termometer för 1.500 - 2.000 kr. Vem har sagt att grillning inte är en materialsport? 

Placerade kycklingspettet, tomatspettet och sparrisen på tallriken, pressade lite saft från den grillande citronen på sparrisen och skivade lite parmasan ost på.

Saltade hela härligheten med flingsaltet och garnerade med ett par kvistar färsk rosmarin.

En rejäl klick Lohmanders Basilika och Citronsås och allt var klart för servering.

Följ Grilllbloggen.nu på YouTube och på Facebook - där läggs härliga filmer om grillning och om olika reportage jag gör.

lohmanders kupong

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.