Grilla på vintern - Keramisk grill

17 september 2015

Grillsäsongen slut? Näää! Det är nu vi köper en keramisk grill...

Vad är en keramisk grill?

Det är en gjuten keramisk grill. Tjockleken på väggarna i grillen är ca 3 cm tjocka. Det innebär att grillen är otroligt bra isolerad och drar mycket mindre mängd kol/briketter. Därför är den perfekt att använda på vintern.

Monolith LeChef

Jag har fått förmånen att låna en keramisk grill från Monolith. Den största modellen LeChef, med 57 cm i grillyta, väger 140 kg!!! Till skillnad mot t.ex. Weber 57 cm så kan man lägga på ett par våningar med grillgaller och därmed få en större grillyta. Passar perfekt när man vill röka eller köra nån råvara under längre tid t.ex. när man gör pulled pork.

Tända grillen

Man kan tända grillen på två olika sätt. Antingen genom att hälla i kol / briketter i ett tändrör (skorstenständare), låta glöden ta sig och sedan hälla över glöden i grillen eller så kan man använda sig an en looftlighter. Det är en slags varmluftspistol som värmer upp kolen så att den börjar glöda. Vad du än gör så använd aldrig tändvätska! Det hör inte hemma i någon grill. Passar endast till majbrasan!

Se bilderna under artikeln...

Rökspån

Det finns en liten lucka som man kan öppna och mata in rökspån i. När du röker under längre tid så är det en smart lösning att fylla på spånet. Rökflis passar inte riktigt den lilla luckan.

Indirekt / direkt grillning

Till grillen så följer det med keramiska plattor som gör att du kan isolera 50% av grillytan när du ska grilla direkt och indirekt. Sedan följer det också med en platta som isolerar 90-95% av grillytan för indirekt grillning.

Reglera värmen

Man reglerar värmen med hur mycket kol / briketter som du tänder. Sedan finns det en lucka nere på grillen och en ventil ovan på grillen som du kan reglera till och från luften. När man har grillat klart så stänger man luckan och ventilen. Då dör glöden ganska snabbt. Grillen är näst intill lufttät. Det innebär också att du kan återanvända den kol / briketter som inte brann upp. Grillen drar otroligt lite kol / briketter till skillnad mot plåtgrillarna. Och nu inför vintern så kommer skillnaden bli ännu större.

Se bilderna under artikeln...

För vem?

Grillen passar i alla sammanhang egentligen. Både som grill, smoker och bbq. Nackdelen med grillen är vikten. 140 kg leker man inte med. Visst ställningen är på hjul så det är enkelt att rulla den men trapporna ...

Det finns ett antal olika märken på den svenska marknaden. Den som kanske är mest känd är BGE - Big Green Egg. Jag har inte testat den ännu så jag vet inte vilken som är bäst av dessa men Monolithen fungerar bra!

Monolith vill ge Grillbloggen.nu´s läsare rabatt på sina grillar.

Monolith Junior 11.190 kr, nämn Grillbloggen.nu när du beställer så får du priset 7.500 kr
Monolith Clasic 15.390 kr, nämn Grillbloggen.nu när du beställer så får du priset 12.500 kr
Monolith LeChef 22-790 kr, nämn Grillbloggen.nu när du beställer så får du priset 19.500 kr
Fri frakt i Sverige. Jag tjänar ett par kronor på att förmedla kontakten men jag skulle inte skriva en artikel om en produkt som jag inte tycker är bra.

För mer information besök Monolith

keramisk grill monolith 1

keramisk grill monolith 2

keramisk grill monolith 3

keramisk grill monolith 6

keramisk grill monolith 8

keramisk grill monolith 9

 

keramisk grill monolith 11

keramisk grill monolith 13

Lucka för rökspån.

keramisk grill monolith 12

Det följer med ett verktyg som behövs för att mata in rökspån in i grillen.

beercan chicken monolith 9

beercan chicken monolith 10

Här gör jag beercan chicken. Indirekt grillning tackvare den isolerade plattan under gallret.

monolith rökt röding i keramisk grill

Rökt röding

monolith rökt röding i keramisk grill 

monolith keramisk grill skaldjur

Grillade skaldjur

För mer information besök Monolith

 

 

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.