Så grillar du klimatsmart i sommar

Svenskar älskar att grilla och vi intresserar oss allt mer för hur våra val påverkar miljön.

Därför har Caj P. tagit fram en guide med tips på vad du ska tänka på om en klimatsmart grillkväll står på agendan.

Välj dina råvaror med omsorg

En av de största miljöbovarna är kött. Se först och främst till att alltid välja ekologiska eller närproducerade alternativ. Försök att grilla mer grönsaker och testa vegetariska alternativ som till exempel portobellosvamp istället för nötkött i hamburgaren. Även grönsakerna bör vara krav-märkta och närodlade. Grönsaker smaksätts med fördel med ekologiskgrillolja. Lök och morot är tacksamma att smaksätta och får en fin konsistens när de grillas.

Grilla med kol iställlet för gasol

Undvik gasol då det är ett fossilt bränsle som släpper ut koldioxid.

Använd rätt grillkol

Var noga vid val av grillkol och se alltid till att den är FSC-märkt (Forest Stewardship Coincil). Det är en certifiering som garanterar att skogsskötseln bakom kolen är miljöanpassad och socialt ansvarstagande. Välj även gärna närproducerad grillkol eller briketter.

Tänd grillen rätt

En miljömärkt eltändare är ett bra val som bör stå under kolet i cirka 10 minuter. Andra alternativ är skorstenständare och tändpapper baserade på stearin.
Tändväska är vanligen gjort på paraffin som är skadligt för naturen och bildar koldioxid. Välj istället en variant gjort på etanol.

Använd inte engångsgrillar

Engångsgrillar är vanligtvis gjorda av paraffin och aluminium som ger ifrån sig stora fossila utsläpp vid tillverkningen. Engångsgrillen innebär även ett oerhört resursslöseri och lämnas dessutom ofta kvar i naturen, vilket kan orsaka skada för både djur och barn.

Caj P

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.