Gabriel Olsson, Vinnare i Mack-SM 2020

20 november 2020

"Södermalms Hembrännare" vinner Mack-SM 2020

YT Gabriel SMVinnare 1200

Gabriel Olsson, Stockholm 21 år

Södermalms Hembrännare är namnet på Sveriges bästa macka 2020. Efter en intensiv final av Mack-SM stod det klart att Gabriel Olsson, Stockholm, kammade hem vinsten. Genom att bland annat använda överblivna råvaror från fyllningen på mackan till att smaksätta brödet lyckades Gabriel få juryn på fall genom att skapa en macka med imponerande balans.

Linsfalafel på Gotlandslinser, hummus gjord på rostad sparris och lök, mjölksyrad romanesco, honungsbakade morötter och konfiterad lök – allt ovanpå ett stenugnsbakat korn- och svedjerågsbröd. Det är komponenterna som utgör Sveriges bästa macka 2020. Det stod klart när mackan Södermalms Hembrännare, skapad av Gabriel Olsson, vann finalen i Mack-SM 2020 som under torsdagen för första gången i tävlingens historia arrangerades utan publik och sändes digitalt. Gabriel kommer från Kristianstad men bor idag i Stockholm där han jobbar som frilansande bagare och konditor. Gabriel tävlade även i Mack-SM i fjol och kom då på en tredjeplats. Tidigare har Gabriel tagit hem en andraplacering i SM Unga Bagare och även varit en del av Svenska Juniorbagarlandslaget.

Se recept och filmen hur man gör Sveriges Bästa Macka - här

Juryns motivering lyder:

”Årets vinnare har skapat en macka med en imponerande balans som innehåller allt från syra till mustighet. Juryn imponeras extra av vinnarens tanke på hållbarhet när överblivna råvaror från fyllningen använts till att sätta smak på degen till brödet.”

- Jag är jätteglad, det här känns verkligen som en revansch från förra året och ett kvitto på att jag utvecklats! Jag tog till mig från juryns feedback förra året och vågade utveckla mina smaker ännu mer. Det här är en macka jag skapade i pandemitider, jag öppnade skafferiet och utgick från vad jag redan hade hemma, så det är en riktig hembrännare. Nu ska jag fortsätta smälta vinsten, sedan blir det full fart framåt att fortsätta utvecklas som bagare och mackskapare, säger Gabriel Olsson, vinnare av Mack-SM 2020.

Klicka här för att se intervjun vi hade med Gabriel Olsson

Cover intervju Gabriel Olsson youtube

Vill du hellre se den på YouTubes sida / app - klicka här

Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är en hyllning just till mackan. I årets mästerskap höll sig trenden kring hållbarhet och klimat stark och tog ytterligare kliv framåt, där vi fick se alltifrån ”ogräspesto” gjord på bland annat kirskål, harsyra och maskrosblad till att finalisterna arbetade metodiskt för minskat svinn och med växtbaserade råvaror i säsong.

- Det är fantastiskt att se att finalisterna verkligen tagit fasta på att bröd är bland det mest hållbara och klimatsmarta vi kan äta. Jag är riktigt imponerad över finalisternas förmåga att tänka nytt. År efter år fortsätter tävlingen utvecklas framåt, och det märks inte minst nu när vi var tvungna att snabbt tänka om och arrangera tävlingen på ett annorlunda sätt. Det känns riktigt bra att vi kan fortsätta lyfta vår fantastiska bransch i de här utmanande tiderna, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen.

Under tävlingsdagen skapade varje finalist, på endast 45 minuter, 20 likadana mackor som därefter bedömdes av en jury utifrån bland annat smak, utseende och innovation. Utmaningen för de tävlande var att skapa ett helhetskoncept, tänka kostnadseffektivt samt skapa en macka som är såväl nyttig som mättande.

Resultat Mack-SM 2020

  1. Södermalms Hembrännare, Gabriel Olsson, frilansande bagare och konditor i Stockholm - se vår recept och film här (nytt fönster)
  2. Naturen på en Sur en, Eva Stoltz Olsson, Nya Conditoriet i Åhus
  3. Pimpinella, Veronica Vikström, Bageri Kardemumma i Stockholm

Delad fjärdeplats utan inbördes ordning:

  • Good To Go, Linda Kosterhed, Kosterheds Konditori i Solna
  • Bondens Fångst, Thitima Srirasa, Anders Ljungsteds Gymnasium i Linköping
  • Kokobello, Per Sjöblom, Balders Bröd i Täby
  • Grön Symfoni-Sandwich, Eden Mengisteab Habteab, Afroswede bageri & konditori i Karlstad

Juryn som bedömde mackorna bestod av:

Juryordförande Moa Brink, bagare och konditor på Lundbergs konditori, tidigare bagare i Svenska Juniorbagarlandslaget med EM-guld och Svenska Bagarlandslaget med bl a VM-tävlingar på meritlistan.
Amanda Bäckström, coach Juniorbagarlandslaget
Jesper Långström, utbildningsansvarig på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer
Viktor Lind, kock på Scandwich och vinnare av Mack-SM 2019

För mer information om Mack-SM

Martin Lundell, vd hos arrangören Sveriges bagare & konditorer, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0703-64 67 94

Om Mack-SM

Tävlingen Mack-SM syftar till att kora Sveriges godaste, nyttigaste och trendigaste lunchmacka. Mack-SM arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och sponsor är KåKå. Sveriges bagare & konditorer är branschorganisationen för bageri- och konditoribranschen i Sverige och har drygt 400 medlemsföretag. Segraren i Mack-SM 2020 vinner 10 000 kronor att använda i branschrelaterat utbildningssyfte. Mer information om finalister och tävlingsmackor finns på www.macksm.se.

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.