Grillguiden 2015

19 april 2015

Det viktigaste är att köpa kvalité. Billiga grillar brukar rosta ganska snabbt eller så går de sönder. En grill ska hålla i minst 5 år sedan bör man kunna byta ut delar på den så att den håller ytterligare ett par år.
I denna överblick har jag inte tittat på keramiska grillar typ Big Green Egg, Kamado Joe®. Jag har inte haft möjlighet att grilla på dessa, ännu. Återkommer när jag har gjort det.

Vi börjar med kol / brikett grillar

En kolgrill måste ha ett lock för att kunna stänga in värmen så man kan grill med indirekt värme. Den behöver vara tillräcklig stor för att både ha en yta med glödande kol och en del utan. På så sätt kan du kombinera olika grillmetoder samtidigt. Ett fel många för är att fylla hela grillytan med glödande kol.

Den enklaste kolgrillen som bör köpas är en One-Touch® Premium, 57 CM

Den finns i flera olika färger ocksså. Enkel att grilla med. Har lock, asklåda och en lockhållare. Det finns massor av trevliga tillbehör till den.

Till exempel Weber Original™ Rotisseri

 

 

Weber Original™ Pizzaugn

Weber pizza kolgrill

Större är inte bättre - Det finns en One-Touch® Premium 67 cm men den har nästan INGA tillbehör och priset är oftast dubbelt så mycket som 57´an.

 

Behöver du en kolgrill med avlastningsyta så passar Performer® Premium bra.

Den har en 57 cm grill som sitter på en vagn. När man inte grillar så är den enkel att rulla undan.

Oavsett vilken av ovanstående kolgrillar du väljer så måste du köpa en så kallad skorstenständare! Weber® Grillstarter 

Man fyller den med briketter, placerar den ovanför 2 tända tändkuber (i parafin) som du lägger på nedre grillgallret i grillen. Vänta 15-20 minuter tills alla briketter glöder, då häller du ut briketterna på gallret och grillen är redan att grilla på.

 

Gasgrillar

När det gäller gasgrillar så måste även dem ha lock. En gasgrill måste ha minst tre brännare vilket gör det enkelt att reglera värmen från direkt värme till indirekt värme. Ju fler, ju bättre. En gasgrill behöver inte ha lavasten för att få grillsmake. Smaken sitter inte i stenen utan i vätskan som förångas när den träffar värmen. Röken som bildas samlas in under locket och ger lite smak till råvaran. Vissa grillar har inbyggd röklåda. I andra kan man lägga en röklåda i grillen för att få rök. Det går inte att jämföra med Smokers. En gasgrill måste ha mycket luft för att fungera och då kan man inte stänga in röken.

Det finns tre kategorier gasgrillar som vi tittar närmare på

Den "minsta" traditionella gasgrillen som man bör köpa är en Weber Genesis® E-310™

Genesismodellen är en prisvärd kvalitésgrill som kommer hålla många år.

Om du behöver lite mer kräm i värmen (Sear Station) och en sidobrännare så titta på Genesis® E-330™ - Gbs®
På sidobrännaren kan du t.ex. laga såser. Men att koka potatis på den fungerar inte riktigt så bra, speciellt inte när det blåser ute.

För dig som vill ha en maxutrustad gasgrill så ska du titta på Weber Summit® S-470™
Den har Infraröd rotisseriebrännare för Rotisserie, sidobrännare, Sear Station för extra kräm, inbyggd röklåda, belysning i handtaget - det denna grill inte har behöver man nog inte.

Skulle 470 inte bara tillräcklig stor så finns det en storebror.
Weber största grill är Weber Summit® S-670™

 

Tänk på att välja en grill som passar dig idag och ett par år framåt. Många som köper billiga grillar får byta redan efter ett par år. Jag har haft ett par olika märken och den som håller absolut bäst är Weber. Jag har till och med sålt vidare några av mina Webergrillar som jag har haft i många år.

Lycka till med ditt grillköp!

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.