9 goda grönsaker att grilla

 grilla gronsaker

Grilla grönsaker och servera som goda tillbehör till kött, eller kanske istället för kött. Paprika och skivad blomkål är bara några av de goda grönsakerna som blir ännu godare av att läggas på det varma gallret.

BLOMKÅL

Blomkål blir godast när så stor yta som möjligt ligger på grillen. Dela blomkålen på mitten och skär den i skivor inifrån, så att skivorna liknar träd med stjälken i mitten. Pensla blomkålsskivorna med olja och lägg dem på aluminiumfolie på grillen, så att de inte faller genom gallret. Servera med aioli eller majonnäs blandad med lite citron och strö över färsk hackad persilja.

PAPRIKA

Grillad paprika får en fantastisk, söt smak när den läggs över värmen. Halvera paprikan på längden, ta bort kärnorna och grilla med skalet nedåt. Skalet ska bli helt svart och släppa från köttet. Ta bort det svarta skalet innan du äter paprikan.

MAJS

Grillade majskolvar är en riktig klassiker. Grilla kolvarna med bladen på, så att kärnorna inte bränns. Prova att servera majskolvarna med smör blandat med limejuice, limeskal och färsk hackad koriander.

ROMANSALLAD

De flesta sallader blir inte särskilt intressanta av att grillas, men romansallad är ett undantag. Beroende på salladens storlek behöver du bara halvera den på längden, pensla med olja och strö över salt och peppar. Grilla salladen på direkt värme i 2–3 minuter tills bladen börjar bli mjuka. Servera med skyr eller yoghurt blandad med lite rivet citronskal och -saft och smaka av med peppar.

KÅL

Vitkål, rödkål, spetskål eller savoykål – grillad kål är gott. Skär kålen i klyftor, pensla med olja, krydda med salt och peppar och grilla på direkt värme tills de har blivit mjuka och fått färg. Har du stora kålbitar kan du grilla dem på indirekt värme, d.v.s. på grillens kanter där det inte ligger glödande kål direkt under.

Tips: det är lättare att hantera små grönsaksbitar om du trär dem på spett eller lagar dem i foliepaket på grillen.

SVAMPAR OCH CHAMPINJONER

Grillad svamp smakar fantastiskt. Marinera svamparna innan du lägger dem på grillen så får de fantastisk smak och kan vara en hel måltid för sig själv. Lägg hela svampar i en plastpåse tillsammans med en marinad med olja, limejuice och kryddor, t.ex. riven ingefära, spiskummin, salvia eller oregano. Låt svamparna marinera så länge som möjligt, gärna ett par timmar, och grilla dem på direkt värme. Stora portabellosvampar kan du lägga direkt på gallret, medan du kan trä mindre svampar på spett så är de lättare att hantera.

AUBERGINE

Ingen sommar utan grillad aubergine. Skär auberginerna på längden i 1 cm tjocka skivor så får du långa skivor som är lättare att hantera. Strö salt över skivorna och låt dem stå och dra ca en timme, så att den bittra smaken dras ut. Pensla rejält med olivolja blandad med vitlök och grilla på direkt värme. Servera med lite balsamicovinäger droppad över.

SQUASH

Skär squashen på snedden så att skivorna blir något avlånga, pensla med olja och strö över salt och peppar. Grilla skivorna på direkt värme. Ge den grillade squashen en kul twist genom att servera med rivet apelsinskal.

TOMATER

Tomater smakar fantastiskt om de grillas långsamt. På det sättet utvecklas smaken långsamt och grillade tomater passar perfekt till kötträtter, pasta eller i en rustik sallad. Lägg tomaterna ytterst på gallret så att de grillas på indirekt värme. Små tomater, t.ex. körsbärstomater, lägger du hela på grillen, men halvera stora tomater. Vänd tomaterna ofta; de behöver ca tio minuter. Tryck lite på dem när de har lagts upp på tallriken (var försiktig, de kan stänka), så att de mosas något och klicka på pesto på dem.

Grönsaker, Netto

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.