Hur grillar man på vintern?

weber grilla vinter 1

Det är inte bara sommaren som hör grillen till. Även under vintern bör grillen få komma till användning, inte minst för att det finns flera fördelar med att grilla under just de kalla månaderna. Är du osäker på hur man gör? Då guidar vi dig rätt.

Frågan är varför inte fler har upptäckt vintergrillning? Vi vet att maten smakar som allra bäst när den är grillad. Oavsett om det är nötkött, fläskkött eller fisk. Fågel, vegetariskt eller grönsaker. Till och med frukten till efterrätt blir riktigt god när den grillas först. Enligt Grillrapporten, en rapport om svenskarnas grillvanor framtagen av Sifo på uppdrag av ICA, grillar 12 procent av svenskarna året om.(1) Varför är vi så få som har insett tjusningen med att grilla året om?

Kanske är det så att många relaterar grillning till sommaren för att vi ofta äter utomhus under dessa månader. Vi grillar utomhus och äter maten på verandan eller balkongen, njuter av den varma dagen eller svala kvällen. Men maten smakar lika gott både utomhus och inomhus – därför gör vi ett misstag när vi slutar använda grillen så fort hösten nalkas. Kanske är det för att det råder okunskap kring hur man grillar under vintern. Därför vill vi på Weber dela med oss av vår kunskap så att ännu fler svenskar väljer grillat, året om.

Vad ska man tänka på när man vintergrillar?

  • Eftersom det är kallare utomhus under vintern tar det något längre tid för grillen att bli varm och komma upp i önskad värme. Det är därför bra att ha i åtanke att tända grillen något tidigare än du brukar, särskilt om det blåser eller faller nederbörd.
  • Är det väldigt kallt kan det krävas fler briketter för att hålla uppe värmen. Se till att du har ett lager av både briketter och tändvätska hemma, så slipper du avbryta grillningen för att åka iväg till affären och köpa mer.
  • Håll locket stängt! Öppna inte locket i onödan eftersom värmen försvinner. Grilla smart och öppna bara locket om du verkligen behöver. Inga onödiga check-ups på köttet, med andra ord.
  • Om du har möjlighet att ställa grillen på en vindstilla plats är det att föredra. Vind suger värme ur din grill och är egentligen en värre värmetjuv än kyla. Försök skärma av din grill så gott det går om det blåser mycket.

Kan man röka råvaror på grillen och hur gör man?

Du är säkert bekant med att det går att både varmröka och kallröka olika typer av råvaror. Det är ett enkelt och smidigt sätt att ge en extra smakdimension till köttet, fisken eller grönsakerna på grillen. 

När du kallröker en råvara är god hygien av yttersta vikt. Var alltid noga med att rengöra knivar, skärbrädor och andra redskap grundligt innan och efter du har använt dem. 

När du varmröker en råvara är det inte fullt lika viktigt att vara millimeterprecis i sin hygien. Detta för att många bakterier dör av de högre temperaturerna. Det bör dock tilläggas att det alltid är viktigt med en god kökshygien när man lagar mat.

Så, hur går det till? 

Att kallröka en råvara gör man genom att röka den under en längre tid, ofta i flera dygn – ibland i flera veckor. Värmekällan ska placeras en bit från det som röks och temperaturen bör ligga runt 15-30 grader beroende på vilken råvara du kallröker. Eftersom det är viktigt att ha stor kännedom om bakterierisken och den specifika råvaran man röker är det alltid bra att fräscha upp sina kallrökningskunskaper innan man sätter igång.

När du varmröker en råvara gör du det under en kortare tidsperiod men i högre värme, oftast mellan 70-100 grader. Beroende på vilken typ av råvara och storleken på denna kan det ta mellan 30 minuter upp till ett par timmar innan processen är färdig. Använd alltid en termometer som kan sitta i köttet under hela rökprocessen. På så sätt har du hela tiden koll på vad kärntemperaturen ligger på och vet när råvaran är färdig.

Rökflis smaksätter dina råvaror precis så intensivt som du själv önskar. Låt de gärna ligga i blöt i 30 minuter innan du lägger de på grillen eller direkt på kolen. På så sätt får du en fin rökutveckling.

Varför ska man röka råvaror?

Den största anledningen är givetvis för att det är väldigt gott och smakrikt. När du röker hemma har du själv kontroll över råvarans kvalitet samtidigt som du själv väljer vilken typ av röksmak och rökintensitet du vill ha. En annan fördel är att du slipper onödiga kemikalier som livsmedelsindustrin ofta tillsätter, exempelvis fosfat och nitrit.

Det perfekta tillbehöret – iGrill 2 termometer

iGrill 2 är den perfekta termometern för dig som älskar att grilla! Koppla upp din iGrill 2 mot Weber® iGrill-appen via Bluetooth. Här finns ett stort urval av funktioner som hjälper dig att uppnå ett perfekt resultat. Bland annat kan du genom att sticka mätstickan i köttet se temperaturen direkt i appen. På så vis kan du vara inomhus och ta hand om gästerna, fortsätta med middagsförberedelserna eller bara värma dig medan köttet grillas. Om du vill gå ut för att titta till grillen finns det en upplyst display på iGrill 2 vilket gör att du kan se siffrorna även i mörkret. Annars kommer du bli meddelad när temperaturen närmar sig den temperatur du har önskat.

weber igrill 

Kom ihåg: Alla väder är Weberväder! Din Webergrill är en tålig produkt som byggts för att användas både sommar och vinter, oavsett om det är en klotgrill eller en gasolgrill. Använd grillen till att skapa varma vinterupplevelser och dela dem med oss under vår hashtag #Weberwintergriller.

(1) https://www.icagruppen.se/arkiv/pressmeddelandearkiv/2017/icas-grillrapport-2017-tid-tillsammans-och-svenska-ravaror-hetaste-trenderna/

 

Weber, Vinter

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.