Långkokta favoriter med alspånsrökta toner

Scan lanserar årets nyheter för grillen

Scan lårklubba alspånsrökt 800

Scan lanserar nu grillsäsongens nyheter bestående av slow cooked, djupkryddat kött, produkter med brasilianska smaker samt hamburgare och grillkorv i ny tolkning. Samtliga nyheter inspireras av årets största grilltrender; rök som smaksättare, husmanskostens återkomst och att grilla olika typer av kött och grönsaker samtidigt. Säsongens nyheter är också inspirerade av Scans årliga grillundersökning som bland annat visar att klassiker som kryddiga korvar och hamburgare är populärast att grilla.

Nu är våren här och med den sätter grillsäsongen i gång på riktigt i Sverige. Så många som 36 procent tycker att grillsäsongen börjar i maj och från maj till augusti grillar närmare var tredje svensk minst en gång i veckan. Vad man väljer att grilla varierar, men kryddiga korvar, hamburgare och fläskfilé ligger i topp.* För att inspirera fler till att ta ut svängarna under grillsäsongen lanserar Scan årets nyheter som ska bidra till både variation och smakexplosion till grillbuffén.

– Vi vill skapa produkter som känns aktuella, som möjliggör variation och som kan bidra till nya smakupplevelser. Årets grillnyheter har kraftiga och mustiga kryddsammansättningar som för tankarna till Sydamerika och Brasilien, säger Christina Wennerbo, produktchef för grillen på Scan.

Slow cooked-sortimentet växer

Förra året lanserades Scan slow cooked. Samtliga produkter inom slow cooked-kategorin har tillagats på låg temperatur i tio timmar för ett extra saftigt och mört kött. Köttet behöver bara värmas på grillen för att få en fin yta. I år kompletterar Scan kategorin med tre alspånsrökta produkter för konsumenter som gillar att skapa sin egen rub, marinad eller glaze. Nyhet för året är även ett slow cooked-bacon med smak av äpple.

– De alspånsrökta nyheterna har en lätt röksmak och går utmärkt att kombinera med egna kryddblandningar, detta för konsumenter som vill ta smakupplevelsen ett steg längre. Revbenet och lårklubban kommer från vår Pigghamgris och passar exempelvis bra ihop med fruktigare marinader. Bringan är nötkött och blir väldigt fin ihop med en rökig sås eller på ett lite sötare bröd med en mustig senap, säger Christina Wennerbo, produktchef för grillen på Scan.

Lårklubba, alspånsrökt, pris: ca 89 kr/kg
Revben, alspånsrökt, pris: ca 99 kr/kg
Bringa, alspånsrökt, pris: ca 149 kr/kg
Grillbacon i bit, med smak av äpple, ca 450 g, pris: ca 39,90 kr/förpackning

Djupkryddade nyheter

Halvspjut, nötinnanlår, skinkrulle och lammracks är Scans djupkryddade nyheter för året. För att bli djupkryddat ligger köttet i krydda i minst två dagar, vilket skapar en smakrikare matupplevelse.

Halvspjut, med smak av ingefära och chili, pris: ca 132 kr/kg
Nötinnanlår, med smak av paprika och peppar, pris: ca 195 kr/kg
Skinkrulle, med smak av ramslök och vitlök, pris: ca 132 kr/kg
Lammracks, med smak av fänkål och örter, pris: ca 260 kr/kg

Nyheter inspireras av Brasilien

Årets flintastek är inspirerad av Sydamerika och Brasilien. Detta med anledning av en av årets stora sportaktiviteter; OS i Rio. Bland smakerna finns anchochili, en mildare chili som bidrar med fruktighet. En annan nyhet med smaker från Brasilien är grillfläsk marinerat i en kryddig blandning där sötma från ananas kombineras med hetta från chili.

Flintastek, med smak av Brasiliansk BBQ pris: ca 59 kr/kg
Grillfläsk, med smak av Brasiliansk BBQ, ca 225 g, pris: ca 24,90 kr/förpackning

Tolkar hamburgare och grillkorv

Inför årets grillsäsong lanserar Scan även nya versioner av klassikerna hamburgare och grillkorv. Hamburgaren är gjord av fina styckesdetaljer som oxbringa och sidfläsk. Hamburgarens rökiga smak kommer från paprika medan sötman kommer från tomat.  Grillkorven är en blandning av fläskkött och äkta cypriotisk halloumiost.

Hamburgare av Oxbringa och Sidfläsk, ca 600 g, pris: ca 64,90 kr/förpackning
Grillkorv Halloumi, ca 420 g per förpackning, pris: ca 35,60 kr/förpackning


Utdrag ur Scans årliga grillundersökning*

  • 76 procent tycker att det är viktigt att grilla svenskt kött
  • 28 procent grillar någon gång i veckan under sommarperioden (maj-augusti)
  • Lördag är favoritdagen att grilla på (enligt 39 procent)
  • 21 procent säger att grillsäsongen börjar på valborg, jämfört med 15 procent som väljer Kristi Himmelsfärdsdag. 21 procent tycker också att det är grillsäsong året om
  • Kryddiga korvar (52 procent), hamburgare (52 procent) och fläskfilé (52 procent) delar på första platsen som det absolut vanligaste att grilla
  • 29 procent säger att de alltid har grönsaker med på grillen
  • 71 procent av männen uppger att de grillar själva, jämfört med 17 procent av kvinnorna
  • När man väljer en stjärnkock att komma hem till på grillmiddag ligger Tina Nordström och Per Moberg på delad första plats (med 24 procent var)

Årets tre största grilltrender från Scan**:

”Rök som smaksättare”: Föregående säsonger har mustiga och rökiga smaker inspirerade från USA och Mexico varit dominerande. De fylligare kryddningarna håller i sig även i år. I år förväntas även rök som tillagningssätt bli allt mer vanligt, med metoder som exempelvis rökflis.  

”The return of the husman”: Rätter som ”pulled pork” har banat väg för husmanskost i en ny tappning, vilket blivit särskilt omtyckt bland en yngre generation. Även husmansinspirerade långkok, samt ett intresse av att använda alla delar på djuret är företeelser som förväntas växa i popularitet framöver.

”En mix på grillen”: Vi väljer att blanda vad vi grillar och mixar både olika typer av protein med grönsaker. Det blir allt vanligare att hela måltiden tillreds på eller vid grillen och att grillen används som tillagningsmetod under hela middagen – från förrätt till efterrätt.
*Scans grillundersökning är gjord av undersökningsföretaget Straylight på uppdrag av Scan. De tillfrågade är 1007 män och kvinnor bosatta i Sverige, från 15 år och uppåt.

**Scans grilltrender inspireras av en trendrapport framtagen tillsammans med det globala insiktsföretaget Future Foundation gjord 2015, samt egna spaningar kring ämnet (grillning) med bakomliggande drivkrafter och konsumenttrender.

Scan, Low and Slow

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.