Test av TESTO termometer

23 juni 2016

Test av Grilltermometern TESTO 108 inkl. SoftCase

 grilltermometer IMG 0789 testo 108

Test av testo 108 inkl. SoftCase (1.595 + moms) med TEMP.GIVARE GRILL, instick Ø 3 mm (820 kr + moms)

Jag fick kontakt med Nordtec Instrument när jag besökte Gastronord på Älvsjömässan. De visade vilka produkter som en seriös grillers behöver idag. Jag berättade om min gamla termometer som jag köpte för 10-15 år sedan. De tyckte att det var hög tid att byta ut den. Sagt och gjort - jag fick hem den några dagar senare. Förutom själva termometern så fick jag en speciell givare som passar när man kör Low and Slow. En metall förstärkt kabel som klarar upp till 450 grader. Det innebär att den passar för direkt grillning också inser jag nu.

En sak som fungerar med denna Testo 108 som inte fungerar på min gamla termometer är vid spisen. Jag vet, jag har en spis också. Jag kan ju inte grilla jämt eller hur? Min spis är en induktionsspis och den gamla termometern fick spelet av magnetfältet. Men Testo 108 klarar av den! Yes! Nu kan jag använda termometern utan att behöva stänga av spisen för att ta temperaturen för att sedan sätta på spisen igen.

Hastighetsmässigt så är den mycket snabb! Det går inte att jämföra med billigare termometrar från ICA, IKEA m.fl. Dessutom så finns ett imponerande antal givare till denna termometer. Hastigheten är viktig då den avläser samtidigt som du stoppar in givaren i råvaran så du kan mäta exakt temperatur genom att dra ut och in givaren för att hitta rätt ställe och termperatur.

Du vet - det är värmen i köttet, fisken och fågeln som avgör om den är perfekt eller övergrillad och torr. Om du såg Världens Bästa Burgare med Johan 'High Five' Jureskog på TV3 så använde han en termometer för att kolla att burgaren var perfekt. Om du köper bra råvaror, vilket jag hoppas att du gör, så är den stora skillnaden vilken innertemperatur som råvaran har. 5 graders skillnad kan förstöra även den dyraste råvaran. Dina gäster kommer att känna skillnad.

Rökt lax - som gästerna kommer tacka dig för

Jag hade ett par grillevent nu under försommaren. Jag rökta lax på min Weber Kettle Rach. Det ryms 4-5 laxsidor i den samtidigt. Rökningen ska ta tid. Inte för varmt i grillen, ca 100 grader är bra. Sedan gäller det att ta temperaturen regelbundet. Med den stålförstärkta kabeln till givaren så kan givaren sitta kvar i laxen under hela rökningen. När laxen var 57 grader så tog jag ut dem ur grillen. Mina kunders gäster berömde mig för den goda laxen.

testo grilltermometer lax 1 780

Rökt lax, det är säkert! Det är en lax under locket. Fördelen med den stålförstärkta kabeln är att den kan sitta i under hela rökningen (eller grillningen). Då kan du ta temperaturen utan att lyfta på locket (vilket förkortar tillagningstiden markant).

testo grilltermometer lax 2 780

Givetvis kan du kolla temperaturen manuellt också.

 Vad är skillnaden mellan torr kyckling och saftig & god kyckling?

 ca 5-10 grader.

Många som grillar eller tillagar kyckling i ugnen / spisen är rädd för att servera halvrå kyckling. Därför kör de kycklingen längre och tillslut så blir den torr. Men med en bra termometer så kan du mäta när kycklingen är klar och då kan du servera den perfekt saftig och god. Dina gäster kommer fråga vart du har köpt kycklingen. Visa dem hur en grillmästare gör och visa termometern... Det är det som skiljer en amatör från ett proffs.

 testo grilltermometer kyckling

Information från tillverkaren

  • Noggrann kocktermometer med supersnabb givare   
  • Supersnabb nålgivare givare ingår
  • Vattentät IP67 - både givare och mätare!
  • Anpassad för HACCP och EN13485
  • Stor och tydlig display
  • Stöttålig
  • Superenkel hantering
  • Batterisparfunktion
  • testo 108 kombinerad med den supersnabba nålgivaren är den perfekta temperaturmätaren i proffsköket.

Givarspetsens lilla massa gör att svarstiden blir mycket snabb. Mätningen av innertemperaturen i en portionsbit blir helt enkelt mer exakt. En ytterligare fördel är att det normalt inte blir några synliga hål vid insticksmätning tack vare den lilla diametern. Till testo 108 kan du även anslutas andra givare ur deras breda givarprogram för alla tänkbara mätuppgifter. Instrumentet är mycket tåligt och det medlevererade skyddsfodralet (SoftCase) ökar robustheten ytterligare och gör den dessutom nästan helt vattentät.

Min Slutsats

Du kanske tycker att en termometer för ca 1.995 kr är mycket pengar men tänk på att den håller i flera år. Om du tar in den när du inte grillar och tar hand om den. På 10 år så är det inte mycket pengar per år. Tänk också hur mycket dåligt kött som du får slänga för att du har grillat det för länge. Men framför allt - vad är det värt när du får höra från dina gäster "Shit - vad saftigt och gott du kött du har grillat! Hur har du gjort det?!" Sprid ordet om att du är ett grillproffs för att du har en proffs termometer... De lär bli imponerade!

För oss grillare så behöver vi också en tålig grillgivare. Stålkabel med skyddande hölje som tål max +450°C,  kabellängd 1,5 m. Kabeln är ej vattentät (att tänka på när den rengörs). Inte för att jag har förstört den, ännu men vem vet...

Fler härliga bilder

grilltermometer IMG 0790

Det var dessa två saker som kom i paketet.

grilltermometer IMG 0793

Här ser vi skillnaden på den grillvänliga givaren och den snabba givaren. Bägge passar för grillning. Dock bara den till höger för manuell mätning, dvs lyft på locket på grillen och stoppa ner givaren i råvaran. Läs av temperaturen och ta bort givaren. På med locket. Den till vänster kan sitta i råvaran under hela grillningen.

grilltermometer IMG 0797

 Det är skillnad på tjockleken på de bägge givarna.

grilltermometer IMG 0995

Här använder jag testo 108 med den stålförstärkta grillgivaren när jag grillar på en Weber Summit 670. Hålet för grillspettet fungerar som genomförare.

grilltermometer IMG 0997

 Även om givaren är stålförstärkt så bör den inte ligga direkt över lågorna eller direkt på gallret. Den blir varm! Använd grillvantar när du tar bort givaren.

grilltermometer IMG 1003

 Kolla in biten! Visst ser den god ut! Det är en förrökt bit från SCAN.

 testo grilltermometer kallt

 När du inte använder termometern så får man se vilket härligt grillväder det är eller kanske inte. Automatisk avstägning förkortar pinan.

För mer information om testo 108 Termometer - klicka här och grillgivaren - klicka här

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.