Recept Södermalms hembrännare - Mack-SM 2020

20 november 2020

"Södermalms hembrännare"

 Vinnarmackan Mack sm 2020 1200 Gabriel Olsson

Av: Gabriel Olsson, Frilansande bagare i Stockholm 

Se hela filmen hur man gör här:

 Vinnarmackan Mack sm 2020 600 YT

Vill du hellre se den på YouTubes sida / app - klicka här

Recept Sveriges Bästa Macka 2020

Korn- och svedjerågsbröd

  • Hummus på sparris och ung lök
  • Linsfalafel på Gotlandslinser

Korn- och svedjerågsbröd 500 g kornmjöl

  • 270 g svedjeråg
  • 1170 g vetemjöl från Warbro kvarn
  • 65 g havssalt
  • 700 g vetesurdeg
  • 30 g honung
  • 1100 g vatten

Topping

  • Sesamfrön
  • Linfrön
  • Solrosfrön

Baka brödet

Blanda mjöl och vatten till en massa. Täck med plast och låt ligga i 20 minuter. Tillsätt därefter övriga ingredienser och blanda degen i en degmaskin på lägsta hastighet i ca 7 minuter. Önskad degtemperatur är 25–27 grader men kan variera beroende på väder eller lokal. Låt degen ligga i 3 timmar med två vik efter en, respektive två timmar. Forma bröden till limpor och rulla i sesamfrön, linfrön och solrosfrön. Låt bröden jäsa i kyl över natten. Snitta därefter limporna och baka i stenugn på 250 grader i ca 30 minuter. Låt bröden svalna helt innan servering.

Bakar du inte eget bröd så kan du köka ett vitt surdegsbröd typ levain.

Hummus på sparris och ung lök

  • 500 g vita bönor (kokta)
  • 80 g rostad sparris
  • 70 g rostad knopplök
  • 70 g pumpa tahini
  • 70 g olivolja
  • Saft från 1 citron
  • Salt
  • Peppar
  • Mald fänkål

Rosta sparris och knipplöken på grillen med lite rapsolja till de får fin färg och konsistens. Mixa grönsakerna med vita bönor till en slät röra. Blanda i resterande ingredienser och krydda efter behov.

Linsfalafel på Gotlandslinser (Svenafel)

  • 500 g gotlandslinser (blötlagd vikt)
  • 60 g knipplök 
  • 4 vitlöksklyftor
  • 7 g salt
  • 2 g svartpeppar
  • 4 g fänkålsfrön
  • 4 g kummin
  • 2,5 g bikarbonat

Blötlägg linserna minst 12 timmar innan. Mixa rå knipplök och vitlök med linserna till en halvgrov massa. Blanda i resterande ingredienser till en massa och forma bollar. Fritera bollarna i neutral olja på 170 grader.

Honungsbakade morötter

  • 700g små morötter 75g honung
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Skär de små morötterna på hälften längst med längden. Olja så att det täcker morötterna och salta och peppra efter smak. Grilla på 220 grader tills de fått en rostad färg men fortfarande har en kärna, dom kommer att bli mjukare när de svalnar

Mjölksyrad romanesco

  • 2 stora romanescohuvuden
  • 4,8% saltlag på havssalt (t ex. 1000g vatten till 48g havssalt)

Rensa och klipp stjälkarna på romanescon så att de små buketterna får en stadig botten och kan stå av sig själva.

Saltlagen blandas med lite varmt vatten med salt tills saltet löser sig.Om man vill kan man smaksätta med hela kryddor eller andra grönsaker

Häll över romanescon i en glasburk med lock och täck med saltlag, sätt på locket och låt fermentera i 3-5 dygn eller tills vattnet blivit grumligt och romanescon har fått en syrlig smak

Det är ytterst viktigt att se till att det som ska fermenteras är täckt med vatten och inte utsätts för syre. Då finns risken att grönsaken börjar mögla eller att dåliga bakterier växer i fermenteringen och gör den dålig.

Vattnet kommer att bli grumligt efter ett par dagar och det är bara ett tecken på att fermenteringen går åt rätt håll Tänk alltid på att om man är osäker på om det är bra eller dåligt så är det bättre att göra om och att göra rätt

Konfiterad lök

  • 600g valfri lök
  • Neutral olja
  • Salt
  • Peppar
  • 30g citronsaft

Värm upp alla ingredienser i en kastrull till mellan 120-140 grader och tillaga ca 20-40 minuter eller tills löken är genomskinlig och söt. Undvik brunfärgning av löken och håll alltid temperaturen under 160 grader

gabriel olsson mack sm godaste mackaDSC09537

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.