Grillprofilen - Jimmy Stening

05 juli 2016

Jimmy Stening en av årets deltagare i grillmästarna 2016 TV4

 jimmy stening tv4 380

Jimmy Stening - foto: TV4

Under inspelningen av avsnitt 4 så träffade jag Jimmy Stening på inspelningsplatsen strax utanför Stockholm City. Han satt tillsammans med de andra deltagarna som var kvar och var som de andra stressade inför inspelningen av avsnittet. Det var nämligen dags för en hemlig låda, igen. Jimmy bor i Härad, hjärtat av Sörmland, strax utanför Strängnäs. Han är lant- och skogsbrukare, entreprenör, jägare samt grillare. Han har grillat i snart 30 år. Jimmy har 6 kolgrillar, 2 ved stekbord och 4 gasgrillar. Dessutom har han 2 gas Muurikor, 2 ved Muurikor och fler är på ingång. Där ligger man i lä. Jag har bara 14 grillar. Men nu handlar denna profil inte om mig utan om Jimmy.

Vilken råvara tycker du är bäst på grillen?

Vildsvins secreto & gösrygg.

Vad grillar du oftast?

Viltkött i alla dess former samt gös.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Mitt första minne var nog när jag var 4-5 år och vi var på semester ute på sjön och fiskade och jag fick abborre som pappa fyllde med och lindade in i folie och körde på grillen... Mmmmm den upplevelsen har etsat sig fast. Det är också mitt bästa grillminne.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Hästtestikel samt röka maränger.

Vad var det som fick dig att söka till grillmästarna?

Döttrarna har tjatat sedan programmet började 2013. När yngsta dottern kom till SM i UF med sitt Eco Wild, som gör torkad Jerky på vilt som jag fäller, så tvingade de mig att söka ...

Vad grillade du på castingen till årets grillmästare?

Jag grillade 8 rätter... Förrätt: rimmad nyfångad mälargös rygg på en salsabädd. Varmrätt: vildsvins secreto, vildsvins racks, vildsvins ribbs, egen vildsvins korv, vildsvins hamburgare samt ryggbiff rådjur. Till detta så körde jag grillade rotfrukter. Efterrätt: rabarber sufflé i gjutjärnspanna. Dvs alla fyra grilltekniker, direkt, indirekt, rök och bak. Allt detta på mindre än 90 minuter.

Berätta, vad var det bästa med att vara med i programmet?

Roligt, härligt team runt, fantastiska medtävlande (vänner för livet) spännande, inte nämnvärt stressigt. Då man aldrig kan bli fullärd så plockar man ständigt upp nya idéer.

Vilken rätt tyckte du var mest utmanade att grilla?

Ostron och hummern! Med tanke på att Alexanda Zazzi skulle bedöma (hon är ju en expert på området).

Se allt om avsnitt 2 - här

Vilka råd har du till den som funderar på att söka till nästa säsong av grillmästarna?

Sök! Det är skitkul, var dig själv och grilla som du vill ha det - inte någon annan!

Vad grillar du mest med?

Kol Big Green Egg Hickory/ek kol.

Vilka briketter tycker du är bäst?

Kör sällan briketter, men kör webers då. 

Läs Grillbloggens stora test av briketter här.

Hur är det med vegetariskt?

Grillar sällan vegetariskt, då alla i bekantskapskretsen är köttätare, men det har hänt att man har gjort några vegoburgare. 

Nyfiken på vegetariskt? Läs om mitt möte med en vegetarisk grillare här.

Har du några tips på bra förrätter?

Grillad skiva av surdegsbröd med olivolja och lite runt skivad älginnanlår 50 grader på en färskostörtbädd toppat med syltad rödlök och med hackade färska örter.

Några tips på bra efterrätter?

En sufflé på säsongens frukter/bär serveras ur gjutjärnspannan, går alltid hem med lite grädde eller vaniljkräm.

Vilka grill & BBQ förebilder har du?

Brokig skara, KC Wallberg, Christian Hellberg, Per Morberg mfl. Tar intryck ifrån alla grillare.

Har du tips på några Grill / BBQ restauranger i USA?

De allra flesta är bra, har ingen som utmärker sig!

Vilken är din favoritgrill?

Big Green Egg XXL 74 cm 200 kg plus mitt eget vedeldade grill/stekbord.

Angående rubb, vILKET är ditt favorit recept?

Stenings bbq rubb, hemlig men kan smakas!

Om du ska köpa en färdig, vilken är din favorit?

Zigges.

Angående bbq sås, vILKET är ditt favorit recept?

Stenings bbq sås, hemlig men innehåller bla. whiskey, cayenne, ananas, lime mm och kokas länge!

Om du ska köpa en färdig bbq-sås, vilken är din favorit?

Gör det sällan men då blir det någon Santa Maria från Ica och ha på burgarna till barnen om det kommer några.

Kommer du att grilla mer nu efter att du har varit med I programmet?

Inte antal ggr, grillar nästan jämt men det kommer bli mer i volym (kg) varje gång.

Om du fick ansöka till Grillmästarna 2017 - skulle du göra om det?

Självklart, roligt, intressant, många nya vänner, få grilla som man älskar!

 

Efter vi träffades på inspelningsplatsen så har jag haft förmånen att få grilla med Jimmy. Första gången så var det på Årets Stora Grillfest som vi på Grillbloggen har varje år. Sedan var Jimmy med på ett event som JD Grill och event genomförde i Bromma strax utanför Stockholm. Det är en fröjd att se honom hantera både pilgrimsmusslor och kött. Vem vet - det kanske är årets grillmästare vi har här...

Bilder från castingen

Foto: Philip Watz

jimmy stening grillmastarna IMG 0425

jimmy stening grillmastarna IMG 0431

jimmy stening grillmastarna IMG 0432

jimmy stening grillmastarna IMG 0436

jimmy stening grillmastarna IMG 0440

jimmy stening grillmastarna IMG 0441

jimmy stening grillmastarna IMG 0573

 

Bilder från Årets Stora Grillfest hemma hos oss på Grillbloggen

Foto: Jan Dahlqvist

arets stora grillfest 11A7593

Jimmy Stening grillar korv.

arets stora grillfest 11A7774

Jimmy Stening i full action.

arets stora grillfest 11A7942

Här har vi andra deltagare från årets grillmästarna hemma hos oss på Årets Stora Grillfest. Från vänster - Jessica Ortman, Andreas Litzell, Jimmy Stening och Todor Atanassov.

 arets stora grillfest IMG 3207

Jimmy Stening öppnar pilgrimsmusslor från Polarfisk Foto: Peter Watz

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.