Grilla med saltsten från Satake
Saltsten på grillen från Satake
Från Himalayas innersta kommer saltstenen som erbjuder nya fantastiska sätt att tillaga och servera sommarens goda mat. Saltstenen lyfter fram råvarornas naturliga smaker och ger fin saltbalans och karaktär.
Saltstenen från Himalaya används som en stekplatta på spisen eller grillen. Mat som tillagas på den får en balanserad sälta som lyfter fram de naturliga smakerna. Kött, fisk, skaldjur eller grönsaker kan tillagas på saltstenen direkt på grillen.
Saltstenen kan också värmas upp för att användas som teppanyaki eller täljsten på bordet, för att steka små bitar kött, fisk och skaldjur. Eller användas kyld för servering av sushi, sashimi, carpaccio och ost. Lax och annan fisk kan gravas mellan två block, insvepta i smörgåspapper i kylen.
Saltstenen är helt naturlig, måtten är 30x20x3 cm och priset ca 495 kr. Det mineralrika Himalayasaltet ger maten en fin sälta och minskar risken för översaltning vid tillagning. Saltet är naturligt bakteriedödande och därför kräver stenen endast enkel rengöring efter användning. Den skrubbas med diskborste eller svamp, sköljs och torkas väl. En saltsten som tas väl om hand kan användas under flera år.
Laga mat med saltstenen
En uppvärmd saltsten kan användas vid matbordet för att tillaga små fisk- eller köttbitar. För större bitar kan saltstenen användas i eller på värmekällan direkt. Saltstenen kan värmas på olika sätt och håller temperaturen i ca 20 minuter.
- BBQ/gasgrill
Starta uppvärmning av saltstenen med låg temperatur. Efter 30 minuter kan värmen ökas och efter ca 45 minuter är stenen redo att användas. - Ugn
Saltstenen kan även användas i ugn men den får inte vara förvärmd, då risken finns att saltstenen spricker. Öka värmen till 60°C, och höj sedan temperaturen var 20:e minut under 1 timme. Max temp: 220°C. - Spis
Kan användas på gamla spisar och även induktion om en så kallad induktionsplatta används.
Nedkyld Saltsten
Placera saltstenen i frysen och efter ungefär 30 minuter är den redo att serveras på t ex carpaccio, sushi eller sashimi. Även kalla efterrätter fungerar utmärkt att serveras på en nedkyld saltsten.
Skötsel
Efter att saltstenen svalnat, ska den sköljas och torkas noggrant. På grund av saltets antibakteriella egenskaper behövs inget rengöringsmedel. För mycket vatten orsakar växande sprickor i stenen och ska därför aldrig placeras i diskmaskin. Låt saltstenen torka noga innan nästa användning (ca 24h). Extra information: Salt smälter vid 800°C.
Saltstenstips
- Gör din egen gravlax! Pressa laxfilén med socker och dill mellan två saltstenar, linda i papper och förvara kallt 1–3 dagar.
- Stek ägg och bacon vid bordet!
- Glöm inte saltstenen när du presenterar dina läckra efterrätter! Bavarois, glass och sorbet med lite salt touch. Dina gäster kommer att älska det!