Lägenhet och grilla?

Vad har man rätt att göra som hyresgäst? Förbundsjuristen svarar på frågor om grillning.

Inför sommaren dyker det alltid upp en rad frågor om vad man får och inte får göra som hyresgäst. Här hittar du svar från Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg på om man får grilla på balkongen på sin lägenhet.

Grilla

I hyreslagen finns inga särskilda bestämmelser om grillning. Där står att man inte får utsätta sina grannar och omgivningen för störningar och grillar man på ett sätt så att omgivningen inte störs så är det alltså OK - och naturligtvis gäller även det omvända; det är inte OK att grilla så att det osar förfärligt på grannarna.

-Det gäller - som med allt annat - att använda sitt goda omdöme och ta hänsyn till omgivningen. Om man stör sina grannar allvarligt kan man bli av med hyresavtalet, säger Susanna Skogsberg.

Ibland finns det ordningsregler som säger att det är förbjudet att grilla - oavsett om det stör grannarna eller ej. Ordningsreglerna är alltså i detta fall strängare än lagen.

-Men så länge man följer lagen, det vill säga grillar med omdöme och utan att någon störs så kan egentligen inte så mycket hända. Man kan knappast bli av med kontraktet, säger Susanna Skogsberg.

-Men vi uppmanar naturligtvis inte någon att bryta mot ordningsreglerna. Ta i stället upp en diskussion med hyresvärden och gör honom/henne uppmärksam på vad som faktiskt gäller så kanske ordningsreglerna kan anpassas efter det. Kanske kan man istället komma med tips på hur man kan grilla för att undvika konflikter? Ett sådant exempel är att använda elgrill för att undvika os, något som också brandmyndigheten uppmanar till för att minska brandrisken, säger Susanna Skogsberg.

För mer information, kontakta

Susanna Skogsberg, förbundsjurist Hyresgästföreningen 070-633 02 63

Denna artikel är en förkortad version då endast grillinformationen är intressant för oss, eller hur? Men om du ändå vill läsa hela hennes artikel om man får eller inte får sätta upp en pool eller studsmatta på gården, hyra ut via Airbnb, röka på sin uteplats och hur varmt det egentligen får vara i en lägenhet. Klicka här

Lägenhet

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.