Hur påverkar Corona grillsverige?

14 mars 2020

Corona virus covid-19 grill

Hur påverkar Corona (COVID-19) utbrottet grillsverige

Kommer det ATT finnas grillar i butikerna? Läs allt om hur Corona utbrottet påverkar grillsverige.

Artikeln uppdaterad 3-2020,kring Food & BBQ Festival, Grillmässan.

Artikeln uppdaterad 17 mars-2020, svar från BBQ Lovers och Grill & BBQ SM inkommit.

Artikeln uppdaterad 16 april-2020, uppdatering kring Food & BBQ Festival.

 

Jag började skriva denna artikel om Corona utbrottet för en vecka sedan med titeln - ”Hur Coronavirusutbrottet i Kina påverkar leveranser av grillar” men mycket har hänt sedan jag började. Artikeln kommer också att uppdateras då läget förändras.

Kommer det ATT finnas grillar att köpa?

Corona utbrottet kom strax före det kinesiska nyåret. De flesta kinesiska fabriker stänger kring det kinesiska nyåret. I normala fall är dessa fabriker stängda i 15 dagar. Men på grund av Corona epidemin så tvingades fabrikerna hålla stängt ytterligare 6-8 veckor. Det är först nu i dagarna som fabrikerna börjar komma igång. 

Men även om fabrikerna öppnar så är det många led som behöver komma igång. I en grill finns flera olika delar. Dessa delar kan tillverkas i flera olika fabriker som till slut sätts ihop. De grillar som har elektronik, LED-belysning, gummislangar etc.  kanske tillverkas i olika fabriker. För att verkligen förstå deras situation så har ett stort geografiskt område helt stängt. Det har mer eller mindre varit utegångsförbud. Allt för att begränsa spridningen av Coronasmittan. 

När fabrikerna öppnar så har vi hela distributions hanteringen också. Chaufförer som ska köra delarna och sedan köra de färdiga grillarna. Arbetarna som bygger allt ska ta sig till och från fabrikerna etc. Brist på fraktcontainers då omsättningen tvärstannat.    

De beställningar som är tillverkade och skickade från fabriker före stängningen påverkar inte tillgången i butik. Men de som inte hann med att få sina beställningar tillverkade och skickade påverkas speciellt. Det tar ca 2-3 månader för ett lastfartyg från Kina att komma fram till Sverige. Nu med den situationen som uppkommit i Sverige så kanske vi hamnar i samma situation som Kina hade för ett par veckor sedan. Stängda gränser, karantänområden etc.

Butikerna lägger så kallade förorder så att tillverkarna kan planera produktion och leveranser. Detta görs redan under sensommaren året innan. Ett specifikt tillfälle är under Spoga-Gafa mässan i slutet på augusti. De svenska säljarna sitter tre dagar i sträck i möten med butiker och kedjor.  Dessa ordrar uppdateras regelbundet därefter. Vissa märken kommer inte att kunna leverera så kallade kompletteringsorder dvs ordrar som läggs under våren.

Även med allt detta så kommer det att finnas grillar att köpa. I alla fall i början av säsongen, dvs nu. Dock så kommer kanske vissa nyheter inte att hinna komma till butik inför säsongen, de kanske kommer senare i år eller till och med under nästa år.

En annan fråga med den nuvarande situationen i Sverige är hur återförsäljare, butiker och handeln kommer att hantera Corona. Igår den 14 mars vaknade jag till mailet från Apple. Jag skulle lämna in min dator på garantireperation. Mitt tangentbord fungerar inte så bra. Men Apple har beslutat att alla Apple Store i hela världen, förutom i Kina ska hålla stängt. Kommer butikerna som säljer grillar i Sverige att hålla öppet? Kommer vi att få lämna bostaden för att handla? Vi får verkligen hoppas på det. Flera grillmärken finns även att köpa via e-handeln om de fysiska butikerna stängs. Men då ska det finnas fraktbolag med personal som kan köra ut grillen till dig...

Coronaviruset påverkar även andra grillrelaterade verksamheter som till exempel grillevent och mässor

Regeringen har tagit beslut om "Förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar" vilket innebär att från och med torsdag den 12 mars och tillsvidare, i hela Sverige, blir det förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare. Regeringen kommer att löpande pröva behovet av förordningen och den upphävs när förbudet inte längre behövs.  Källa Regeringen

En fråga som fortfarande är oklart är om det räknas om 500 personer är på eventet / mässan samtidigt eller om det totala antalet räknas för deltagare under hela eventet / mässan. Under en mässa är det många som kommer och sedan går och då kanske det max är 500 personer där samtidigt. 

Svar från Grill & BBQ Mässan Orangeriet 9-10 maj

Jag sällde ett par frågor till Björn Mineur på BBQ Lovers. Han är grundare till bbq-forumet BBQ-Lovers, gårdsbutiken Kött & Gårdsbutiken i Orangeriet utanför Ängelholm och grillkurser.

Björn har inställningen att Grill & BBQ mässan kommer att genomföras. "Därför har vi ännu inte ställt in med förhoppningen att förbudet kommer upphävas innan dess. Vi håller koll på myndigheternas rekommendationer varje dag och kommer ta ett beslut närmre mässan hur vi ska gå tillväga." Säger Björn.

"Ang den nyöppnade Kött & Gårdsbutiken så upplever vi en lite större försiktighet bland folk, men jag tror att många väljer att kanske handla i mindre butiker. Så än så länge märker vi ingen påverkan.  Vi upplever ingen större skillnad i folks köpbeteende. Upplever att folk uppskattar vår färdiga BBQ take away för att slippa laga sin mat själv." avslutar Björn. 

Svar från Grillmässan i Norrtälje (tidigare Kungsträdgården / Djurgården i Stockholm) 23-24 maj 2020

Mässan äger rum först i slutet på maj och mycket kan hända tills dess. 

Arrangören Anders Hallström meddelar att mässområdet är väldigt stort och kan vara enkelt att dela upp i flera sektioner. Ett alkoholområde, ett barnområde osv. De kommer att se till att det finns ett maxantal på 500 personer i varje sektion. Det blir mer bevakning och avgränsning än tidigare och kanske lite glesare uppbyggnad. På så sätt kommer de att undvika att mer än 500 personer kan vara i samma sektor. Anders för en dialog med Norrtälje kommun.

Uppdatering 3 april - grillmässan 2020 ställs in. En digital mässan kommer att lanseras. Mer information kommer inom kort.

För mer information se Grillmässan

Svar från Tjolöholm Food and BBQ Festival 30-31 maj 2020

Precis som Grillmässan i Norrtälje så äger festivalen rum först i slutet på maj och mycket kan hända tills dess.

Arrangören Martin Arnevall följer utveckling dagligen. Festivalen är den första i sitt slag med både en inomhus- och utomhusmässa med inriktning på delikatesser och grillning. Beslut om festivalen kan genomföras i år eller kommer att senareläggas kommer att fattas inom inom ett par veckor. 

Uppdatering 3 april - Festivlaen flyttas till 2021. Datum är nu satt till 29-30 maj 2021.

För mer information se  Food and BBQ Festival.

Svar från Grill och BBQ SM 13-14 juni 

Kommer Coronakrisen påverka Grill och BBQ SM?

 "Vi hoppas inte det. Vi följer utvecklingen och har bestämt att vi tar ett beslut i slutet av april hur vi gör.  Om vi måste ändra något så är det isf att vi skjuter på det till hösten." säger  Ulrik Lindelöv / President sbqa.nu

Följs deras Facebooksida för löpande uppdatering. Där finns även reglerna, frågor och svar för de olika grillagen som ska medverka på Grill och BBQ SM.

Tyvärr kommer även detta event ställas in.

Svar från Mugwort BBQ

Jag pratade med Johan Kullberg på Mugwort BBQ. Han driver både BBQ restaurang, har en food truck, genomför grillevent ute hos kunder, tar fram BBQ såser, importerar briketter från Kina och har BBQ kursen West Coast Smoke Session den 13-14 juni tillsammans med Hanks True BBQ.  En man med många olika verksamheter inom grillning alltså. 

Hur påverkar Coronakrisen er som arrangörer av grillevent? På kort respektive lång sikt?

För oss kortsiktigt så påverkar det och slår otroligt hårt då mycket ställts in och även varor som vi importerar, typ grillkolet Brix är kraftigt försenat. Hur det slår långsiktigt vet vi inte än men jag är glad att vi har byggt upp ett sparat kapital för att klara oss. Hittills har vi tappat jobb värde 100.000 kr och vi räknar med att det kan gå upp till närmare 1,5 miljoner kr i minskad omsättning om det fortsätter så här, räknat fram tills 1/7-2020.

Ni driver även en bbq restaurang - hur påverkar Corona den?

Det ekar tomt just nu och vi tittar på lösningar med drive in och att rulla runt med Food trucken. Vi är friska och krya hela familjen så vi avvaktar med att gå ut bland folk och håller barnen hemma tills vår första batch med Mugwort’s BBQ såser är helt klara. 

Vad har ni för planer?

Vi tar en dag i taget och sitter halva nätterna för att försöka hitta lösningar. Vi vill ju inte verka giriga och hålla öppet så folk blir förbannade och kallar oss ansvarslösa. Men samtidigt så måste vi se om vårt eget hus och jobba, för att vi har inte råd att sitta hemma hur länge som helst. 

Här kommer svar från några av de största grillmärkena i Sverige:

Svar från Landmann / GRILLCHEF

Svar inkom - 10 mars

Hur påverkar Coronakrisen i Kina era leveranser till era återförsäljare?

Lyckligtvis ser det ganska så bra ut för oss inför starten av grillsäsongen. Produktion och utleveranser från fabrik har till stor del genomförts innan Corona-eländet brakade loss. Så återförsäljare som varit ute i god tid att beställa varor för 2020 (vilket är de flesta) ser därför inte ut att stå tomma på LANDMANN- och GRILLCHEF-produkter när säsongen nu drar igång.

Kommer alla leveranser att komma i tid för säsongen?

Majoriteten av våra produkter har kommit hem, eller kommer in inom kort. Med andra ord, våra återförsäljare får ut sina startorders och kan bygga upp ”grilltorgen” i butikerna. Eventuellt kan vi drabbas av enstaka förseningar på containers som ska fylla på volymartiklar senare under säsongen. Men det ser i nuläget inte ut att orsaka problem i större omfattning. Vi får se hur allt utvecklas framöver.

Är det några modeller som inte kommer att komma i tid?

Endast osäkert gällande inleverans på nån enstaka ”mindre viktig” modell. Men som nämnt ovan, inget som ställer till det i större omfattning, vare sig för oss eller för återförsäljare.

Påverkar det nyheterna som lanseras i år?

Nej, skulle jag inte säga att det gör. Alla våra viktiga nyheter har kommit hem, eller är på ingång inom kort.

Svar från Napoleon

Svar inkom - 10 mars

Hur påverkar Coronakrisen i Kina era leveranser till era återförsäljare?

Inget i dagsläget då våra leveranser skickades från Kina innan utbrottet och allt är inkommit.

Kommer alla leveranser att komma i tid för säsongen?

Ja, förutom ett fåtal tillbehör som inte inkommit.

Är det några modeller som inte kommer att komma i tid?

Nej

Påverkar det nyheterna som lanseras i år?

Nej

Svar från Traeger

Svar inkom - 11 mars

Hur påverkar Coronakrisen i Kina era leveranser till era återförsäljare?

Än så länge inte alls.

Kommer alla leveranser att komma i tid för säsongen?

Som det ser ut nu, yes.

Är det några modeller som inte kommer att komma i tid?

Alla kommer och är i hamn. Ev kompletteringar kan kanske bli stökiga.

Påverkar det nyheterna som lanseras i år?

Nopp, inte ännu. Mycket hänger på hur länge Corona håller i sig och i vilka länder. Vi har försökt och ta en ganska stor höjd eftersom efterfrågan på våra produkter ökar hela tiden.

Svar från LS Bolagen - MyOutdoorkitchen.se

Svar inkom - 11 mars

Corona påverkar oss likt andra aktörer på marknaden. Fördelaktigt använder vi oss både av tillverkare i Kina och i Europa vilket minimerar hur mycket vi faktiskt påverkas. Vi har varit ute i god tid med våra beställningar och kommer att kunna leverera både befintliga produkter och nyheter i tid för säsongen, men vi vet andra som har det tuffare.

Svar från Big Green Egg

Svar inkom - 11 mars

Hur påverkar Coronakrisen i Kina era leveranser?

Big Green Egg är inte alls påverkat av Corona krisen, då Big Green Egg är orginalet av kamados som är producerat i Mexico och USA till skillnad från många andra senare uppkomna kamados som tillverkas i Kina.

Kommer alla leveranser att komma i tid för säsongen?

Vår första leverans är redan inne på vårt lager i Sverige och vi kommer ha fullt sortiment hela säsongen.  

Är det några modeller som inte kommer att komma i tid?

Nej, alla modeller finns på lager, även alla nyheter.

Påverkar det nyheterna som lanseras i år?

Alla nyheter från Big Green Egg finns redan i lager och vi är redo att lansera alla innovationer för året.

Svar från Kamado Joe / Premium Ceramic Grills

Svar inkom - 11 mars

Vi följer Corona utvecklingen mycket nogsamt.  Vi ser för tillfället inga problem med leveranserna orsakat av virushysterin så här långt. Vad framtiden har att ge vet vi inte, men som sagt följer vi utvecklingen nogsamt.

Vi är långt mer ”drabbade” av  den oerhörda utveckling i försäljning som KamadoJoe har för tillfället. Inte ens de mest optimistiska prognoserna räcker för tillfället till riktigt. Och det är vi ju givetvis mycket glada för. Bl.a. så har vi en oerhörd tillströmning av nya återförsäljare icke minst i Skandinavien och Baltikum, men även i andra delar av Europa. 

Så sammanfattningsvis kan man säga att vi noga följer virusutvecklingen i världen, men att det fantastiska mottagande och intresse vi möte från marknaden överväldigar oss betydligt mer.

Weber har avböjt att medverka. Broil King har inte svarat. 

Denna artikel kommer att uppdateras efter hand läget utvecklas. 

Har du några frågor, funderingar eller egna erfarenheter? Hör av dig till mig Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.