DENNA ARTIKEL ÄR I SAMARBETE MED BAGAREN OCH KOCKEN
Kolla in Yaxell Super Gou, en exklusiv knivserie
Det är inte varje dag som jag får känna på nya knivar. Men idag kom en komips över med sina helt nya Yaxell Super Gou, en exklusiv knivserie. Knivbladet är uppbyggt av hela 161 lager damaskerat stål. 80 lager på varje sida om kärnan. Otroligt snygga! Jag fick höra av importören JA-Sundqvist att jakten över antalet lager drivs av rika ryskar som vill ha fler lager än grannen. Inte för att kniven blir bättre för det men den blir snyggare. Kärnan i kiven är tillverkad av det japanska pulverstålet SG2.
Stöd Grillbloggen och köp knivarna på Bagaren och Kocken. För mer info klicka:
Kockkniven är kockens bästa vän. Det är en mångsidig knivmodell som du kan använda till att skära, hacka och tärna de allra flesta råvaror. Tyngden i knivbladet underlättar när du arbetar med stora köttstycken och rotsaker.
Grönsakskniven är en effektiv kniv. Bladet är nästintill rektangulärt, vilket gör att du kan skära hela vägen genom råvaran utan att skjuta eller dra kniven. Knivmodellen är perfekt när du behöver ha bra kontroll över ditt snitt, exempelvis vid intensivt hackande eller när du vill undvika att skära in i roten på en lök eller rotfrukt.
Santoku är en japansk knivmodell som har många likheter med en klassisk kockkniv. Skillnaden är att knivbladet är något kortare och har en rundad spets. Översatt till svenska betyder santoku ”tre uppgifter”. Kniven är nämligen bäst lämpad för tre uppgifter: att skära, tärna och hacka. Den här modellen är olivslipad, vilket betyder att den har små fördjupningar i knivbladet. Det gör att råvaran inte lika lätt fastnar i kniven när du skär.
Allkniven är en liten favorit i knivblocket. När du tycker att kockkniven känns för stor och skalkniven känns för liten, då är allkniven ett bra val. Du kan bland annat använda kniven till att hacka lök, chili, örter, mindre rotfrukter och frukter.
Skalkniven är den minsta kniven i köket. Kniven passar särskilt bra till att skala frukt och grönt samt andra arbeten som kräver precision. Antingen använder du den i luften, exempelvis när du skalar lök, eller mot skärbrädan när du skär mindre råvaror.

Y-37103 Yaxell - Skalkniv 8 cm, Y-37102 Yaxell - Allkniv 12 cm, Y-37101G Yaxell - Santokukniv olivslipad 16,5 cm, Y-37104 Yaxell - Grönsakshacka 18 cm, Y-37110 Yaxell - Kockkniv 25,5 cm

Y-37110 Yaxell - Kockkniv 25,5 cm

Y-37110 Yaxell - Kockkniv 25,5 cm