Intervjuv med Big Swede BBQ - Johan Magnusson

30 oktober 2018

 bbq island turky fest

Är du från Sverige? Har du träffat Big Swede BBQ?

Det var de två frågorna som jag fick för ett år sedan när jag och min familj var på grillbutiken BBQ Island i Phoenix, Arizona och deras Turky Fest. Nej, det har jag inte svarade jag. Big Swede BBQ - Johan Magnusson från Sverige hade precis varit där och vi hade missat honom. 

big swede bbq johan magnusson scottsdale peter watz

Redan dagen efter träffades vi. Han bodde i Scottsdale, bara ett par minuter från hotellet där vi besökte. Johan är en lokal grillprofil och har tagit fram en kryddrubb Badass Beef Boost.

big swede bbq pask2

Ett halvår senare, under påsken träffades vi igen då jag och familjen åter var i Scottsdale. Johan bjöd in oss på en grillad påskmiddag hemma hos honom och hans fru Cheryl. Det blev en mycket trevlig påsk.

 11A1639 arets stora grillfest 2018

Senare lyckades vi få honom till Årets Stora Grillfest hemma hos oss i början av juni. Han tog med sig sin kryddrubb Badass Beef Boost och grillade lamm racks på Remuni grillen.

Big Swede BBQ Bad Ass Bird Boost

Nu är Johan åter aktuell då han lanserar sin nya krydd-rubb - Badass Bird Boost.

Men vem är Johan och vad gör han egentligen? Jag träffade Johan inför lanseringen och passade på att intervjua honom.

Namn - Johan Magnusson

Ålder - 49 unga och friska år (enligt hans egen utsago)

Hur länge har du bott i USA?

Totalt sett har jag snart bott här i 15 år. Gjorde en kortare sejour i Atlanta mellan 1999-2000 och har bott i Arizona sedan december 2005

Varför flyttade du dit?

Min underbara fru Cheryl är amerikanska så när vi träffades behövde vi fatta ett svårt beslut – få henne att flytta till Stockholm eller för mig att flytta till Scottsdale Arizona som har 326 dagar dagar solsken – det var inte ett tufft beslut.

Hur kom du in i grill och BBQ-världen?

Har alltid haft ett stort matlagningsintresse men det var dock först när jag flyttade till USA som jag insåg att grillning/rökning nästan är som en religion. Första gången jag fick provsmaka en riktig Texas Brisket – då var jag fast. Smakerna, dofterna och miljon var helt magisk. Jag kommer ihåg hur jag intalade mig själv att det här måste jag lära mig mer om. Sedan utbildade jag mig till BBQ domare inom KCBS och startade upp Big Swede BBQ.

Favorit råvara på grillen?

Svårt, det finns ju så mycket att välja på. En rökt och reverse seared wagyu tritip är dock svårslaget. Jag var hemma i Sverige i somras och provade Iberico Secretos och Pluma på grillen, det var också magiskt. Sedan är ju alltid grillade lammkotletter en grym smakexplosion.

Hur många grillar har du hemma?

Oj då, ska man verkligen erkänna det? Cheryl har tvingat mig att sälja av några stycken – så i dagläget är det väl ett dussintal. Några Weber Kettles, ett par sköna Backwoods Smokers, några Green Mountain Grills Pellet Smokers, ett par gasolgrillar, och lite annat smått och gott. Det ligger i planerna att införskaffa några GMGs till, jag skulle vilja testa Remundi här i USA, och sedan är jag jäkligt sugen på en Memphis Pellet-grill – det är en riktigt grym maskin. Kan man ha för många smokers och grillar?

Beefboost 5 Smoked 780

Hur kom du på idén till Badass Beef Boost?

Det började för ganska länge sedan då jag insåg att jag inte ville tävla så mycket med Big Swede BBQ. Jag kände att när man tävlar så är man så fokuserad på att skapa perfekta smaker så att man har inte tillräckligt med tid att prata med folk som besöker tävlingarna. Man hinner inte riktigt dela med sig av BBQ tips och råd. Så vi bestämde oss for att Big Swede BBQ ska fokusera på att sprida BBQ glädje istället för att jaga trofeer. Och grundidén är att lära folk laga mat med enkla recept, få ingredienser men med grymma smaker. Som ett led i den kedjan beslutade vi oss för att ta fram en god bbqrub – och på den vägen är det.

Varför började du med att sälja dina egna rubber?

Efter att vi hade tagit fram vår Badass Beef Boost så lät vi några kompisar som är riktigt bra pitmasters testa rubben och dom var grymt imponerade. Deras rekommendation var att börja marknadsföra och sälja den kommersiellt. Så jag tog ett beslut och kontaktade en av USAs bästa bbqkryddtillverkare, tog fram en bra etikett och beställde en första laddning – vi sålde slut väldigt fort och sedan har det liksom bara rullat på.

Din Badass Beef Boost har fått stora framgångar. Vilken är den främsta framgången?

Den främsta framgången är nog att vi lyckades placera oss på 4:e plats i år vid världens kanske mest prestigefyllda BBQ tävling – The American Royal. 197 av världens främsta rubbtillverkare skickade in sina kryddmixar och vi hade exakt samma poäng som de bidrag som slutade på plats 2 och 3 men tyvärr förlorade vi slantsinglingen som avgjorde inbördes rank. Och dom bedömde den pa fläskkött, inte nötkött. Så det var kanonkul!! Sedan är det ju fantastiskt att flera lag använder den som tävlingskrydda och placerar sig högt på tävlingar.

americanroyal rub contest 2018

Källa http://www.americanroyal.com/bbq/may-events/rub-contest/

Vad passar den till för råvaror?

Alla typer av nötkött, fläsk, lamm, vi har till och med kört den på svärdfisk och det blir grymt gott. Jag har haft flera som provat den i chili och som smaksättare i köttfärssås. De märkligaste tipsen vi har fått är som popcornskrydda och som krydda på avokados.

Passar den även för lammkotletter?

Jajamensan – som sagt, en av mina favoriter. Skär upp lammkotletterna, smaksätt med rubben, låt vila i 45 minuter och sedan pang på grillen – 90 sekunder per sida. Himmelskt gott!!

badass beef boost lamm

Nu kommer dina andra sorter? Vilka är dem och vad passar de till?

Vår Badass Bird Boost kom precis ut och passar bra till alla typer av fågel. Den har redan hjälpt flera team här i USA att placera högt på olika BBQ tävlingar – så vi har fått jättekul respons från våra kunder att de verkligen gillar den. Man vill ju att rub nummer 2 ska vara lika bra eller bättre än den första. Den fungerar också väldigt bra till fläskkött.

Vi har en Veggie Boost och en Pork Boost som förhoppningsvis kommer ut runt jul. Och sedan är planen att släppa en Fish Boost och en Burger Boost under våren.

Vart kan man köpa dina produkter i Sverige?

Just nu kan man köpa dom hos Grillhouse.se, SouthsideBBQ.se och via Staverton. Men det kommer flera…. Vi hoppas att kunna få ut rubbsen i butik under våren

Vad gör du inom grill / bbq världen förutom att blanda nya härliga rubber?

Vi kör mycket bbq- och grillklasser. Vi genomför grillevent och mindre cateringevent. Vi samarbetar även med några grilltillverkare och hjälper dom utveckla nya recept for sina produkter. Vi har också startat upp vår YouTube kanal där vi försöker lägga upp roliga recept med jämna mellanrum.

big swede bbq island

Om man vill följa dig på sociala media - vart hittar man dig då?

Sök på “Big Swede BBQ” både på Facebook, Instagram och YouTube så hittar man oss enkelt

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.