Påskbuffé för hemlösa...

23 april 2017

Påsken för mig var ganska annorlunda än tidigare högtider. Normalt brukar jag umgås med familj, äta påskmat och slappa hemma. Men i år gjorde jag något helt annorlunda. Jag grillade. - "Men Peter det är ju inte annorlunda. Du grillar ju varje dag." kanske du säger. Helt rätt men denna gången grillade jag inte för mig. Jag grillade för de som verkligen behöver det. Jag fick förfrågan från Ulrika Lagerlöf (känd från Grillmästarna TV4) och Magnus Hansson på organisationen Charity of Food. 

Organisationen Charity of Food och Ny Gemenskap arrangerade en påskbuffé för hemlösa, utsatta och ensamma personer i Stockholm.

Efter en stunds eftertanke och omplanering så tackade jag - Ja. 

Jag visste inte riktigt vad jag hade tackat ja till förutom att jag skulle ta med mig grillen och komma till Andreaskyrkan. 2-400 personer skulle komma. Ingen visste riktigt. Väl på plats var det ett gäng volontärer som kavlade upp ärmarna och började förbereda. Jag fick 250 kg oxkorv till mitt förfogande. Det är en hel del korv kan jag säga. Korven kom från Lammet och Grisen i Sälen. Stort tack! Redan en timme före serveringen öppnade kom de första gästerna. Det hade varit minusgrader på natten. Några kom fram till mig och värmde sig vid grillen. Andra tittade på. Alla var vänliga, trevliga och tacksamma. 

När klockan slog 12 var kön lång. Buffén var klar, korvarna gottade till sig på grillen. Gästerna kom, åt, drack, umgicks, lyssnade på musik, sjöng, vissa sov till och med en stund inne i värmen. Allt var så värdigt på något sätt. På vägen från kyrkan fick alla med sig en påse bröd från Dafgårds. Stort tack Dafgårds! I slutet på serveringen så började det snöa. Mysigt för oss som sitter inne i värmen. Inte lika mysigt för dagens gäster ...

Efter serveringen plockade vi ihop allt och städade. Jag satte mig i bilen och började köra hem till den varma villan på Lidingö med både kylen och frysarna fulla med mat. För en gångs skull så stressade jag inte fram i trafiken. (Ni som känner mig förstår exakt.) En tid för tanke och reflektion. Vad är det som skiljer mig från mina gäster idag? Vad har hänt i deras liv som gjort att de är där och inte här? (Jag skriver detta i min studio i samma varma villa på Lidingö) Livet tar olika vägar för olika personer, helt klart. 

På Påskdagen fortsatte serveringen, fast nu hos Ny Gemenskap i Västberga. Även denna natt var det minusgrader men solen tittade fram och värmde skönt! Det kom inte lika många gäster idag. Västberga ligger trots allt en bit från city. Många bekanta ansikten från dagen innan kom även idag. 

Jag kommer definitiv tillbaka och hjälper till när jag har möjlighet. Varje år har vi Årets Stora Grillfest hemma hos oss. Artikel 1, Artikel 2. Det blir alltid mat över. Kanske inte laxen, den brukar gå åt först men i övrigt brukar det finnas mat kvar. I år ska jag se om vi kan fortsätta festen dagen efter tillsammans med hemlösa, utsatta och ensamma personer i Stockholm.

Vill du vara med och hjälpa till? Hör av dig till mig Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Långfredag höll vi till på Andreaskyrkan på SödermalM, Stockholm. 

Det kom ca 300 personer.

charity of food peter watz 2

 Korven förberedes inför grillningen. Foto: Magnus Hansson.

charity of food langfredag gud

Passande nog var grillen placerad under denna skylt. Skönt att höra!

charity of food personal

 Ulrika Lagerlöf, Olivia Lagerlöf, Rebecca Saari, Hempa Saari och Mikael Lönneborg. Foto: Magnus Hansson.

charity of food peter watz

Foto: Magnus Hansson

Påskdagen höll vi till hos Ny Gemanskaps lokaler i Västberga, Stockholm. 

Det kom ca 200 personer.

charity of food langfredag personal

 En del av alla som hjälpte till denna dag. Jag, Peter Watz, Ulrika Lagerlöf, Magnus Hansson och Glen Jansson.

magnus hansson langfredag

 Kön var lång även på lördagen. Foto: Magnus Hansson

charity of food langfredag korv

Sponsorer som gjorde detta möjligt: Dafgårds, Restaurang Lammet och Grisen, Sälen. Foto: Magnus Hansson.

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.