Jimmy Idström En av årets deltagare i Grillmästaran 2016 TV4
Jimmy Idström - foto TV4
Jag såg Jimmy Idström på uttagningen / castingen av Grillmästarna i Tessinparken i Stockholm. Då hade jag inte möjlighet att prata med honom. Men hade fick möjlighet att ställa några frågor till honom efter inspelningen av Grillmästarna 2016. Jag har hört ryktas om att han har en underbar ”man cave" där han både brygger sin öl och skruvar på sin motorcykel.
Jimmy kommer från Katrineholm, Södermanland och arbetar som golvläggare.
Hur många år har du grillat?
Jag har grillat sedan några år tillbaka. Förut mest som ”vanligt folk” sommartid, men sedan två år tillbaka har det spårat ur totalt och jag grillar veckan alla dagar, året om.
Jimmy har en Weber 57 och en Weber Kettle Ranch (Webers största brikettgrill) och en liten ”resegrill”. En Smoker från Weber står överst på önskelistan!
Vilken råvara tycker du är bäst på grillen?
Flankstek är en favorit. Blir alltid bra och uppskattas av nästan alla.
Läs mer om Flankstek eller Flapsteak som den också heter - här
Vad grillar du oftast?
Eftersom jag grillar nästan varje dag, och det är jag som står för middagarna i familjen, så är variationen stor. Fisk, skaldjur, kött, grönsaker. Allt går att grilla…
Hur uppkom ditt grillintresse?
Lärde känna en annan grilltokig snubbe från Katrineholm, Per Ehrnlund, som för övrigt kom tvåa i TV-programmet Grillmästarna första säsongen. Han har inspirerat mig enormt.
Ditt bästa grillminne?
Var med ett gäng grillgalningar på hårdrocksfestivalen Sweden Rock 2015. Fullt ös 18 timmar om dagen. Menyn bestod av Burgare, Pulled Pork och kycklingvingar. Rockers-mat!
Vad är det konstigaste du har grillat?
Har nog faktiskt inte råkat ut för något konstigt på grillen… än..
Vad var det som fick dig att söka till grillmästarna?
Killarna som jag grillade med på Sweden Rock har alla varit med i Grillmästarna, så det tjatades en hel del därifrån.
Vad grillade du på castingen till årets grillmästare?
Pamplona (en fylld Flanstek), örtmarinerad potatis, tomatsalsa och lite grillade grönsaker och som en liten förrätt; rökta räkor med två olika Aioli.
Berätta, vad var det bästa med att vara med i programmet?
Det allra bästa med Grillmästarna var den fantastiska gemenskapen i gruppen. Alla deltagare var så ödmjuka och supeschyssta. Det fanns ingen som helst rivalitet i gänget. Det som var riktigt jobbigt var tidspressen. Att laga mat mot klockan är inte alls min melodi. Jag brukar mysa runt här hemma på bakgården med en öl i näven och snacka med grannen samtidigt som jag grillar. Vinylspelaren snurrar i bakgrunden och kanske drar jag åt några skruvar på hojen emellanåt.
Vilka råd har du till den som funderar på att söka till nästa säsong av grillmästarna?
Våga vara dig själv i din grillning. Träna framförallt på att grilla på tid. Vi vet ju alla hur den rusar!
Vad grillar du mest med? Kol/briketter/gas?
Jag grillar mest med briketter. Kol emellanåt.
Vilka briketter tycker du är bäst?
Webers briketter är oslagbara. Blir lika förbannad varje gång jag måste handla några ”mackbriketter”…
Läs Grillbloggen.nu stora test av grillbriketter här.
Hur är det med vegetarianskt, brukar du grilla det och har du några förslag på vad som passar på grillen?
Jag gör egna Falafel. De går att variera med olika tillbehör. Alltid ett säkert kort. Särskilt i egenbakade Pitabröd med lite annat gott i. Annars blir det grönsaker som typ: Aubergine, Pak Choi, Majskolvar, Lök, Paprika, Fyllda Champinjoner.
Få tips på grilla vegetariskt - här
Har du några tips på bra förrätter?
Jag tycker att rökta räkor alltid funkar. De är bra plockmat medan man väntar på huvudrätten. Intas helst bredvid grillaren med ett glas bubbel.
Vilka grill & BBQ förebilder har du?
Fredrik Zäll och så förstås min goda, nära vän Per. (Per Ehrlund, tidigare deltagare i Grillmästarna)
Vilken är din favoritgrill (Märke, storlek)?
Webers ranchgril är min favorit. men å andra sidan hat jag inte testat så många andra…ännu!
Angående rubb, vad är ditt favorit recept?
Paprikapulver, muscavadosocker, senapspulver, cayennepeppar, lökpulver, vitlökspulver, svartpeppar, salt och en lite skvätt hemmagjord öl.
Köper du färdig rubb?
Jag köper aldrig färdig rubb. Jag har alltid så mycket goda kryddor hemma.
Angående bbq sås, vad är ditt favorit recept?
Mitt favorit recept innehåller en halv gul lök, en burk konserverade tomater, tre msk muscavadosocker, 5 cl. Bourbon-whiskey, Cayenne-peppar, salt och svartpeppar. Låt koka ihop minst 20 min.
Om du ska köpa en färdig bbq-sås, vilken är din favorit?
När jag köper en en färdig så funkar Sweet Baby Rays ”Honey Chipotle- sauce.
Kommer du att grilla mer nu efter att du har varit med programmet?
Jag fortsätter att grilla så ofta jag kan. Det är en livsstil!
Om du fick ansöka till Grillmästarna 2017 - skulle du göra om det?
Jag har varit med en gång nu, det räcker för mig. men skulle det vara samma goa gäng, så vill jag inte missa det!
Tack Jimmy! Lycka till i programmet. Vi ser fram emot att få se dig i programmet.
Jimmys goda vän Per Ehrlund tillvänster, hälsade på. Per var med i Grillmästarna 2013.
Christian Hellberg provsmakade Jimmys rätt.
De provsamakde både mat och dryck. Jimmy gör sitt eget öl.