Ajvar relish
Ta grillningen till nästa nivå! Att experimentera med nya smaker och tekniker är ett bra sätt att utmana sig i sin matlagning. Här bjuder proffskocken Edin Dzemat på en snabb variant på paprikaröran ajvar. En favorit från Balkan!
Klicka här för att se film hur du gör:
Filmen inspelad i Grillbloggens utekök
Våga bryta gamla vanor och lägg något nytt på grillen. Nästan allting går att grilla. Det är egentligen bara din egen kreativitet, och utrustning, som sätter gränserna. Med hjälp av Globals grillredskapoch recept från världens alla hörn vill vi inspirera till stordåd vid grillen. Vår grillskola är en Global grillskola – i ordets alla bemärkelser.
INGREDIENSER
- Edins ajvar
- 800 g röd spetspaprika
- 200 g aubergine
- 0,5 dl solrosolja (valfritt)
- SaltTorkad chili (valfritt)
GÖR SÅ HÄR
- Skölj paprikan och auberginen ordentligt. Låt torka. Lägg paprikan och auberginen på grillen och grilla tills de får rejält med färg. Vänd och låt dem grilla klart under lock, ca 10 minuter.
- Lyft av paprikan och auberginen från grillen. Putsa bort skalet från paprikan med en filékniv. Släng skalet och spara det mjuka, nygrillade köttet. Gröp ur auberginen med en sked. Hacka köttet från paprikan och auberginen grovt.
- Lägg paprikan och auberginen i en mixer eller matberedare. Tillsätt salt och eventuellt torkad chili. Mixa grovt. För att få en mjukare konsistens kan du även tillsätta lite solrosolja.
- Lägg upp röran i en skål och servera.
Klicka här för att se film hur du gör:
Filmen inspelad i Grillbloggens utekök
ENTRECÔTE MED KAJMAK & AJVAR
Mersmak på Balkan? Laga Edins goda, grillade entrecôte! Om du serverar köttet tillsammans med hemgjord ajvar, somunbröd, grönsallad och kajmak så har du skapat en rätt som är typisk för Balkanköket. Som Edin själv säger: "Mer Balkan än så här blir det inte". Kolla in här