ingefärs- och vitlökskycklingspett för diabetiker

 Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

När stjärnkocken Björn Frantzén och hans frus dotter fick diagnosen diabetes typ 1 fick familjen lägga om sin kostvanor. Snabba kolhydrater byttes mot långsamma och socker mot alternativa sötningsmedel. Detta var uppstarten till det som blev kokboken ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk”. 

Här följer ett recept från Björns populära kokbok ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk”.
Ingefärs- och vitlökskycklingspett med rödkål, broccoli, pinjenötter och aioli med gurkmeja.

10 kolhydrater/portion

Kyckling
600 g kycklinglår, skinn- och benfria
1 msk neutral rapsolja
1 msk riven ingefära
1 msk riven vitlök
2 msk agavehonung
2 msk mörk soja
1 msk ljus vinäger*
1 chilifrukt med kärnor, skivad

Grönsaker
1 broccoli, i buketter
1 msk olivolja
2 msk Kikkomansoja
200 g rödkål, tunt strimlad och lagd
i isvatten
50 g vattenkrasse
1 dl pinjenötter, rostade

Aioli med gurkmeja
1/2 msk gurkmeja
1 dl neutral rapsolja
1/2 citron
1 äggula

salt
flingsalt

Kyckling

Koka ihop alla ingredienser utom kycklingen tills hälften återstår och du har en glace. Skär kycklingen i mindre bitar och marinera i glacen minst 30 minuter, eller gärna över natten. Trä upp kycklingbitarna på spett och grilla eller stek dem tills de är färdiga, kontrollera att innertemperaturen blir mellan 65–68 grader. Pensla med glacen under tillagningen. När kycklingen är färdig, koka upp glacen som är kvar och pensla på kycklingen. Krydda med flingsalt.

Grönsaker

Råstek broccolin i en het panna i olivoljan. Den ska bli sotad på ytan och knappt klar i mitten. Tillsätt sojan och låt den precis bara koka in i broccolin. Häll av vattnet från kålen och torka den torr. Blanda broccoli, kål och vattenkrasse.

Aioli med gurkmeja

Fräs gurkmejan i lite av oljan för att få ut smaken och färgen. Stek citronen i en torr panna på snittytan så att den blir ordentligt karamelliserad.

Mixa äggula, gurkmeja och lite av saften från den stekta citronen i en matberedare. Tillsätt oljan pö om pö medan matberedaren går så att det blir en emulsion, mot slutet
kan du hälla i mer olja åt gången. Smaka av med citronsaft och salt.

Servering

Strö nötterna över grönsakerna. Servera kycklingspetten och grönsakerna med aiolin.

1 portion innehåller ca 10 g kolhydrater, de kommer främst från honungen och rödkålen, komplettera gärna med råris.

Receptet är taget från ”Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk” från Norstedts förlag. www.norstedts.se

*Vinäger

Vinäger kan vara en nyttig smakhöjare. Randomiserade, kontrollerade studier av personer både med och utan diabetes tyder på att två teskedar vinäger i maten kan förbättra kroppens blodsockerkontroll och minska blodsockerhöjningen efter en måltid med cirka 20 procent (Johnston CS, Steplewska I, Long CA, Harris LN, Ryals RH. Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Ann Nutr Metab).

Vinägerns blodsockersänkande effekt har varit känd i över tjugofem år, men den bakomliggande mekanismen är fortfarande oklar procent (Johnston CS, Gaas CA. Vinegar: Medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed). Ursprungligen trodde man att vinäger får magsäcken att tömmas långsammare, men intag av vinäger mellan måltider tycks också hjälpa. Exempelvis hade typ 2-diabetiker som tog två matskedar äppelcidervinäger vid läggdags bättre blodsocker när de vaknade på morgonen (White AM, Johnston CS. Vinegar ingestion at bedtime moderates waking glucose concentrations in adults with well-controlled type 2 diabetes. Diabetes Care). 
Källa: Konsten att inte dö; Michael Greger, M.D.
____________________________________________________________________

Insamlingsstiftelsen Diabetes Wellness Sverige är en stiftelse som grundades 2006 i Sverige. Stiftelsens syfte är att samla in pengar till diabetesforskningen och sprida kunskapen om diabetes till allmänheten. Sedan starten har Diabetes Wellness Sverige skänkt ca 80 miljoner kronor till diabetesforskningen. Insamlingsstiftelsen ingår i ett nätverk av organisationer i flera länder som tillsammans stöttat forskning som syftar till att hitta ett botemedel mot diabetes och har ett 90-konto sedan 2007, 900116-5. www.diabeteswellness.se

 

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.