BBQ-lammracks av Per Ehrlund
Här kommer ett exklusivt recept från Per Ehrlunds grillbok - Grilla på riktigt. Läs mer om den här...
För dem som inte gillar lamm i vanliga fall är de här lammracksen ett säkert kort. Lammrack är helt enkelt en delad lammsadel som ryggbenet är bortskuret på.
ANTAL PORTIONER: 4
GRILLMETOD: Indirekt/direkt
TEMPERATUR I GRILLEN: 150–170°C
RÖKVED: Gärna, fruktträd fungerar bra, t ex äpple
UR HÖGTALAREN: Hooked on a feeling /Blue Sweede
DU BEHÖVER
- 2 hela lammracks
- 1 dl paprikapulver
- 4 vitlöksklyftor
- 1 kruka färsk timjan, plockad
- 1 msk torkad rosmarin
- 1–2 tsk chilipulver
- 1 msk salt
- bindgarn
- 1–2 nävar blötlagd flis
FÖRBEREDELSER
- Putsa lammet från hinnor och dylikt, ta inte bort så mycket fett.
- Mixa ihop alla kryddor ordentligt i en mixer. Gnid in kryddorna ordentligt runt om lammracksen.
- Rulla ihop biten med böjningen av revbenen utåt och bind ihop med bindgarn.
VID GRILLEN
- Tänd briketterna i ett tändrör, fyll röret till ca ⅔. När briketterna är färdiga fördelar du dem på två sidor i grillen. På med locket.
- Stäm av värmen i grillen.
- Placera de ihopbundna racksen i mitten av grillen, med glödbädd på båda sidorna. Lägg 1–2 nävar rökflis på glödbädden. På med locket.
- Innertemperaturen på lammracksen ska vara runt 52–55°C, det tar 20–25 minuter. Lyft ur racksen ur grillen och låt köttet vila i ca 10 minuter.
- Klipp upp snöret, skär upp lammet och servera förslagsvis med en rucolasallad, tzatziki och finhackad chili.