Styckningsschema Nötkött

Här är listan på Styckningsschema Nötkött

Styckningsschema nötkött 2018 780

Tomahawk

Tomahawk är namnet på skivad entrecôte med ett extra långt ben utstyckat. Namnet kommer från en typ av stridsyxa som användes av den amerikanska ursprungsbefolkningen. Entrecôten har en djup smak och är en väldigt mör detalj med mycket insprängt fett. När den tillagas med benet kvar som på Tomahawken blir den ännu mer smakrik. Tomahawk är en utmärkt detalj att lägga på grillen, men den går också bra att steka i panna.

Entrecôtekärna

Entrecôtekärnan är den inre muskeln av entrecôtens två muskler. För att stycka ut entrecôtekärnan har man tagit bort entrecôtekappan och senan som går mellan de två musklerna. Kärnan är väldigt mör och fint marmorerad med en egen och djup nötsmak. Entrecôtekärnan kan både tillagas hel och i skivor. Hel passar den bra att tillaga länge med indirekt grillning eller i ugn. Skivad är den perfekt att tillaga snabbt på grillen eller i stekpannan.

Entrecôtekappa

Entrecôtekappan är den yttre av entrecôtens två muskler. Man styckar bort entrecôtekappan från kärnan och får på så vis gram denna tunna och väldigt goda detalj. Det är mycket fett på entrecôtekappan som ger den en fin och djup smak och gör den lämplig för snabb tillagning på grill eller i en stekpanna.

Rostbiffsspegel

Rostbiffsspegeln är en av tre detaljer som man får fram när man styckar rostbiffen anatomiskt och sitter på undersidan av rostbiffen. Det är en platt, mager och mör detalj med mycket senor och silverhinnor. Det kan vara bra att putsa bort hinnor och senor för att få fram det möra köttet. Rostbiffsspegeln är väldigt god att steka hel i ugn eller i indirekt värme på grillen. Den passar också bra att tärna eller strimla för en wok eller en snabblagad gryta.

Stora fransyskan

Det här är den möraste detaljen av de tre styckningsdelarna som fransyskan består av. Den är lite större och passar till tunna skivor lövbiff eller att stekas snabbt som Stroganoff. Eller skivad, strimlad och bräserad. Den passar inte lika bra som stek, där är Lilla fransyskan bättre. Stora fransyskan är lite högre på ena långsidan och ska skäras snett över fibrerna.

Lilla fransyskan

Det här är stekarnas Rolls Royce. Den behöver inte putsas, den är formmässigt helt perfekt. Den är lite hårdare och har fina fibrer från kortsida till kortsida. Lilla fransyskans kött kan tillredas på samma sätt som klassisk rostbiff. Det passar även som grytbitar som kan sjudas i mycket eller lite vätska. Koktiden är något kortare än för högrev och bog.

Platta fransyskan

Det här är en detalj, som omsluter rörbenet, och har lite grövre fibrer. Finputsad från senor är det en fin köttdetalj med brett användningsområde. Platta fransyskan passar till exempel att fyllas och rullas ihop till en liten stek, som du binder upp.

Hals

Halsen på nötkreaturet sitter ovanför högreven och styckas ut med benet kvar. Köttet blir godast om man tillagar det tillsammans med benet under lång tid på låg värme i ugn eller kokas i en gryta.

Grillmästarna, Kött, Nötkött, Svenskt Kött, Styckningsschema

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.