Köttskolan från Svenskt Kött

Kottskolan

Har du också alltid undrat vad en ”Chuck roll” är, eller var ”Porkbutt” sitter på grisen? Lagom till grillsäsongen kommer nu 3 helt nya lektioner med filmer om amerikanska styckningsdetaljer och barbecue i Köttskolan.se och där finns svaren.

Två lektioner om styckningsdetaljer för grillning och barbecue med griskött och nötkött samt en film som reder ut olika benämningar av skivade detaljer av nötkött kommer nu i Köttskolan. Lektionerna presenteras av en av Sveriges bästa experter på barbecue och rökning av kött, Johan Åkerberg som bland annat är delägare av måltidskonsultfirman Måltid och restaurangen HolySmoke BBQ i Skåne.

Amerikansk styckning och tillagning på svenska

–Det är roligt att inspirera till att testa nya detaljer och smaker. Jag har rest en hel del till USA och andra delar av världen och lärt mig mycket om hur de styckar och tillagar köttet för att det ska passa för barbecue. En kunskap jag gärna delar med mig av här hemma, säger Johan Åkerberg.

Filmen ”Amerikansk styckning på svenska – nötkött” fördjupar sig i detaljer styckade på amerikanskt vis och som börjar syns allt mer i butiker och även på restauranger här i Sverige. Det är ofta lite större detaljer som passar för indirekt långgrillning eller barbecue. Det handlar till exempel om brisket (nötbringa), shoulderclod som motsvaras av bog på svenska och topblade som vi kallar fjäderbladsbog. Det är ofta framdelskött som är ett resursklokt och prisvärt kött och kräver längre tillagning för att bli mört och gott.

Filmen om griskött visar på samma sätt de detaljer av gris som är populära för barbecue, hur de ser ut och vad man kan göra med dem. Olika varianter på styckning av revben och sida, så som spareribs, St Louis cut, ribtip och baby back ribs, men även porkbelly och porkshoulder. Många detaljer av griskött lämpar sig utmärkt för barbecue då det innehåller mycket fett som gör att köttet behåller sin saftighet.

Den tredje filmen handlar om det skivade köttet, dess amerikanska benämningar och motsvarigheter på svenska.

Hela djuret – resurssmart och ekonomiskt

–Vi vill berätta om de amerikanska detaljerna och förklara vilka delar de motsvarar i svensk styckning. Det är ett sätt att skapa kunskap om styckning och tillagning som vi hoppas leder till efterfrågan på nya detaljer i Sverige. Att använda fler hela delar av hela djuret är både resurssmart och ekonomiskt, säger Isabel Moretti, vd Svenskt Kött.

Länkar till de nya lektionerna 

Om Köttskolan

Köttskolan.se är en digital köttskola med grundutbildningar för medarbetare inom dagligvaruhandeln och såklart för alla intresserade konsumenter.

Den ger på ett enkelt sätt mer kunskap om kött som råvara, mat och näring, samt information om det svenska köttet. Köttskolan innehåller utbildningar i att välja, laga och hantera kött.

Alla kursdeltagare kan följa en utbildningsplan och skaffa sig kunskap i egen takt och efter eget intresse. Det finns över 50 korta, enkla lektioner med filmer som går att följa på mobil, padda eller dator. När man genomfört en utbildning kan man göra ett prov och få diplom.

Kött, Svenskt Kött

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.