Grill och BBQ 2018 SM/EM avgjort

Fotograf Goran Hultgren 

Jonas Borssén och Pierre Öxell från Barbecue Blues Team. Foto: Göran Hultgren

Under söndagen avgjordes de svenska och europeiska mästerskapen i grillning och BBQ – en tävling som Swedish Barbecue Association (SBQA) och City Gross årligen genomför som ett sätt att öka intresset för att laga mat över öppen eld. Guldmedaljörer i SM blev Barbecue Blues Team från Sollentuna. 
– Allra bäst blev vår beef chuck, pork shoulder och kyckling, säger det vinnande laget.

Efter en vår med deltävlingar runt om i landet möttes slutligen de bästa lagen inom grillning och BBQ för en tvådagars final. Segrade i SM gjorde alltså Barbecue Blues Team från Sollentuna. Det var första gången som lagmedlemmarna tävlade tillsammans men medlemmarna är rutinerade sedan tidigare.

Var det en förväntad vinst?

– Nej, det var väldigt hög konkurrens och många duktiga lag. Det krävs oftast att man fått löpande höga placeringar på tidigare tävlingar för att ha så pass goda utsikter att man kan förvänta sig det. Svårast var fisk med side dish eller kyckling med side dish. De kräver mer arbete i ett högre tempo, tillsammans med hög innovation, säger Barbecue Blues Team.

Alexander Åberg, ansvarig för sociala medier på Bergendahls Food och City Gross, var på plats i Brösarp för att rapportera om händelserna, och är imponerad av deltagarna:

– Vi har fått se att med bra färskvaror går det att grilla precis vad som helst, kött, fisk, frukt, grönsaker och desserter. Det har varit fantastiska rätter och kreationer, säger han.

Lag från Europa

De femton lagen som deltog i SM-finalen tävlade samtidigt mot 40 lag från Europa i EM. Lagen gjorde upp genom fem tävlingskategorier under lördagen och fem kategorier under söndagen. Det vinnande laget var de som tog hem flest kategori-segrar. En jury bestående av svenska och europeiska matmedlemmar smakade av och bedömde de 6–8 tävlingsrätterna enligt World Barbeque Associations regelverk.

Barbecue Blues Team kom på en åttondeplats i EM-finalen. Vann gjorde istället Smaakmakers BBQ-Team från Belgien. Ett lag bestående av rutinerade tävlingsgrillare som tävlat tillsammans i ett och ett halvt års tid.

Vilka var era största motståndare?

–Alla! Det var många lag från Sverige och Danmark och många domare från Skandinavien som har samma smakpreferenser. Det var något vi tänkte på i vår smaksättning. Vi anpassade vissa recept efter just den här tävlingen, säger Smaakmakers BBQ.

Resultat i Grill SM 2018

  1. Barbecue Blues Team
  2. Mugwort’s BBQ Schack
  3. Lowlands_bbq

Resultat i Grill EM 2018

  1. Smaakmakers BBQ-Team (Belgien)
  2. Smokin’S (Tyskland)
  3. BBQ Team Smoke It All (Danmark)

Grill och BBQ EM, Grill BBQ SM, Grill SM

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.