fbpx

Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Kring Nyheter på Grillbloggen

Denna artkel är publicerad direkt från det material / underlag som vi erhållit från respektive företag / organisation. Grillbloggen tar inget ansvar för innehållet.

Riskerna med engångsgrillen

no worries bbq engangsgrill

Engångsgrillen är det enkla utflyktsalternativet. Den är liten, behändig och enkel att tända. Tyvärr är det inte många som inser de risker som den faktiskt medför.
– Risken för brand är stor vid användning av en engångsgrill och den skadar naturen. Den är en miljöbov helt enkelt, säger Ulf Persson på brandförsvaret i Vänersborg.

Att naturen kan ta skada av en engångsgrill är ingen nyhet och under sommarhalvåret det vanligt att det sker utryckningar på grund av dem. Ulf Persson är brandman och berättar om riskerna som användningen av engångsgrillar medför.
– För det första är det många som inte tänker på hur varm en engångsgrill blir. Ställer man den på torrt gräs är risken för brand mycket stor trots att den är liten. Ställer man den på ett fastare underlag som en berghäll så spricker stenen. Om man dessutom slänger den utan att släcka och hälla vatten på den kan kolet ligga och pyra i flera dagar och börja brinna senare, säger Ulf Persson på brandförsvaret i Vänersborg.

Förutom en ökad risk för brand har engångsgrillarna även en negativ påverkan på miljön. Det är få personer som vet var man ska slänga grillarna efter användning och det är inte ovanligt att de hamnar utanför soptunnorna eller till och med i en sjö.
– Många grillplatser runt om i landet ser mer eller mindre ut som en soptipp. Jag behöver väl knappt nämna att när de slängs i exempelvis en sjö så påverkas både vattnet och de djur som lever i det på grund av kol och kvarvarande tändvätska, säger Ulf Persson.

No Worries BBQ vill motverka användandet av engångsgrillar i den mån det går. Deras produkt är utvecklad som en fast grillhäll med samma funktioner som en engångsgrill. Den har redan gjort succé i Australien där de tillverkas, och har lanserats i Sverige där den tagit plats på innergårdar och parker runt om i landet - för en mer säker grillning.
– No Worries BBQ är en fast grillhäll med säkert underlag som snabbt når lägsta steriliseringsnivå. Eftersom den är utvecklad som en grillhäll kan grillkol och tändvätska undvikas helt. Två faktorer som annars har stor miljöpåverkan, säger Annsofie Saville på No Worries BBQ.

Park- och fastighetsförvaltare samt brandmän är väl medvetna om riskerna som engångsgrillarna medför. No Worries BBQ innebär en mer säker och effektiv grillning. Tack vare sina funktioner har den en lång livslängd och den kan återanvändas på ett vis som inte engångsgrillar tillåter.
– Givetvis är en fast grill mer säker för alla grillentusiaster där ute, jag tycker att man ska skippa engångsgrillen helt. Då slipper vi rycka ut för att stoppa de ökade gräsbränderna under sommarhalvåret och naturen kommer att må bättre, avslutar Ulf Persson. 

Taggar: No Worries BBQ

Relaterade artiklar

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019
YouTube - Gabriel Olsson Intervjuv
YouTube - Gabriel Olsson Bästa Macka
YouTube - 2021