fbpx

Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Kring Nyheter på Grillbloggen

Denna artkel är publicerad direkt från det material / underlag som vi erhållit från respektive företag / organisation. Grillbloggen tar inget ansvar för innehållet.

Har du testat gasolslangen?

 

 Elgiganten gasolslang

Att grilla med gasol är både kul och enkelt, men det kan också gå snett. Slitna slangar och dålig rengöring leder till bränder och personskador varje sommar. Så här testar du om slangen håller måttet.

Enligt Myndigheten för samhällsansvar och beredskap får ungefär femhundra personer per år allvarliga skador i samband med grillning. Att grilla är inte farligt, men kräver försiktighet. Andree Ekström, Produktchef och grillexpert på Elgiganten, ger sina bästa tips för en trygg och matglad sommar med gasolgrillen (Se tipsen i punktform längre ned på sidan).

– Att grilla med gasol är både enkelt och tryggt, men det förutsätter att du kontrollerar din gasolgrill innan du startar upp för säsongen. Många tar kanske lite för lätt på det här, gasläckor är trots allt en vanlig brandorsak, säger Andree Ekström, Produktchef på Elgiganten.

Gasolslangar är en färskvara och har en datumstämpel som visar vilket år den är producerad. Åldern kan ge en fingervisning om skicket på slangen, men har den förvarats i ett mörkt lager i ett eller två år innan den kommer i bruk så påverkas kvalitén endast nämnvärt.

– Kolla gärna datumet, men ett bra tips är att göra böj-testet. Om du böjer slangen och ser att den krackelerat eller har sprickor så bör den bytas ut säger Andree Ekström.

Gasolslangens levnadstid beror på hur du förvarat grillen. Står den i direkt solljus och blir utsatt för väder och vind så blir slangens levnadstid betydligt kortare än om den står skyddad.

– Om grillen står utomhus året runt så kan du förlänga levnadstiden för själva slangen genom att koppla bort den och förvara den inomhus under vinterhalvåret. Se då till att du är noggrann när du kopplar tillbaka den inför grillsäsong, fortsätter Andree Ekström.

Med jämna mellanrum bör du också kontrollera så att slangen inte läcker propangas. Till det behöver du en pensel och en flaska såpa. Blanda två delar såpa med en del vatten och pensla slang, kopplingar och anslutningar. Efter det slår du till gastillförseln på gasoltuben så det blir tryck i slangen. Är inte slangen eller kopplingarna helt täta så bildas bubblor där gasen läcker ut.

– Om man känner sig osäker på huruvida en spricka är allvarlig eller inte så rekommenderar jag att man köper en ny slang med regulator. Det kostar bara ett par hundralappar och är en billig säkerhetsinvestering, säger Andree Ekström.

Fettbränder

Många bränder i samband med grillning är fettbränder som beror på att man inte rengjort sin grill ordentligt. Gammalt fett som samlats i botten av grillen börjar då brinna när det blir tillräckligt varmt.

– Uppstår det flammor i grillen som du inte har kontroll över ska du snabbt slå av gastillförseln. Du kan även koppla från gasbehållaren och flytta den längre bort från grillen, säger Andree Ekström.

Så grillar du tryggt med gasol i sommar:

  1. Kontrollera gasolslangen. Gör böj-testet och titta på datumstämpeln. För att kontrollera eventuella läckage, pensla slang och kopplingar med tjockt såpavatten (2 delar såpa och 1 del vatten) och slå på gasoltillförseln. Bubblor visar om och var det finns gasläckage.
  2. Placera grillen så att det är minst en meters avstånd till brännbart material på alla sidor.
  3. Placera gasolbehållaren en bit bort. Den ska inte stå i grillens förvaringsutrymme under tiden du grillar.
  4. Ha locket öppet när du tänder grillen.
  5. Koppla från gasolbehållaren när grillen inte är i bruk.
  6. Rengör grillen och skydda den med ett överdrag så bibehålls effekten och grillen håller längre

Taggar: GAS Elgiganten

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019
YouTube - Gabriel Olsson Intervjuv
YouTube - Gabriel Olsson Bästa Macka
YouTube - 2021