Grilla säkert med el

Fler och fler använder elgrillar och bygger utekök på sina altaner. Då finns det vissa saker som är bra att veta för att grillandet ska bli elsäkert.

Nu börjar grillsäsongen och du kanske är en av dem som skaffat en elgrill? Elgrillar finns i alla storlekar – för det avancerade utomhusköket till den lilla grillen för balkongen eller båten. En elgrill ska förvaras torrt och inomhus när den inte används. Var noga med att läsa bruksanvisningen som medföljer grillen så att du ser vad som gäller för just din grill. En viktig sak att se till är att elgrillen ansluts till ett jordat uttag utomhus.

Anslut till skyddsjord

- Uttagen utomhus ska alltid vara skyddsjordade. Med det menas att om metall på produkten skulle bli strömförande av någon anledning så leds strömmen ner i jorden så att säkringen löser ut och strömmen bryts. Om föremålet inte är skyddsjordat kan produkten bli strömförande exempelvis vid ett fel på isolationen och strömmen kan då ta vägen genom kroppen på ett livsfarligt sätt, säger Joca Kostic inspektör på Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Se till att du har jordfelsbrytare installerad. Jordfelsbrytaren är ett viktigt skydd i din elanläggning och en billig livförsäkring. Genom att använda en jordfelsbrytare skyddar du dig genom att strömmen bryts, istället för att ta vägen genom din kropp. Tänk på att prova jordfelsbrytaren några gånger varje år så att den fungerar. Om du har en elanläggning där det inte finns jordfelsbrytare finns det portabla att köpa som du kan använda till den dag du har installerat en.

Du som äger elgrillen har ett ansvar att förebygga olyckor

Kontrollera att din elgrill är i ett bra skick innan du ansluter stickproppen. Exempelvis ska höljet vara helt, sladden ska inte ha några sprickor och det ska inte finnas några andra skador som du kan se. Kom ihåg att läsa bruksanvisningen och se så att grillen är CE-märkt innan du börjar använda den.

- Se alltid över din grill när du plockar fram den för sommaren så att den inte fått skador under vintern. Du har själv ett stort ansvar för dina elprodukter, säger Joca Kostic.

Märkning för din säkerhet

CE-märket är en märkning som ska finnas på alla elprodukter som drivs med 230 V. CE-märket innebär att tillverkaren tar ansvar för att produkten uppfyller lagstiftningens krav på elsäkerhet. Elgrillar för utomhusbruk ska vara anpassade för att klara exempelvis regn, damm och solljus. En elgrill som är märkt IP X4 visar att den är vattentålig och skyddad mot vatten från alla vinklar.

- Tänk på att dra ur sladden och förvara inomhus när du grillat färdigt. Dels för att skydda barn som leker i trädgården men också för att inte skada produkten. Det kan vara lätt att missa en sladd som ligger gömd när det är dags att klippa gräset, säger Joca Kostic.

Checklista vid köp av elgrill

 • Kontrollera att elgrillen är CE-märkt.
 • Läs bruksanvisningen – kontrollera att grillen är gjord för att använda på det sätt du tänkt.
 • Kontrollera att grillen du tänker köpa är märkt med information om produkten och tillverkaren och att det finns en bruksanvisning på svenska.
 • Om produktinformation och bruksanvisning saknas kan det vara en indikation på att den som tillverkat produkten inte har förstått de regler som gäller för produkten och vad som krävs för att den ska få säljas i Sverige.
 • Om du är osäker på någonting – prata med försäljningsstället!

Checklista vid användning av elgrill

 • Använd inte elektriska inomhusprodukter utomhus – du hittar instruktionerna i bruksanvisningarna och säkerhetsinformationen som följde med när du köpte grillen.
 • Lägg inte skarvsladdar i fönster- eller dörröppningar.
 • Se till att uttagen du använder för elgrillen är skyddsjordade.
 • Använd jordfelsbrytare, det finns portabla om du inte har jordfelsbrytare i din elanläggning.
 • Tänk på barnsäkerheten i närheten av elgrillen – ha alltid som rutin att dra ur sladden när du är färdig och placera grillen på ett sådant sätt att ingen kan komma till skada.
 • Mer information om hur du grillar säkert finns på dinsäkerhet.se

För mer information kontakta
Joca Kostic, inspektör vid Elsäkerhetsverket
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
telefon 010-168 05 24

 

Bild vald av grillbloggen: Wikimedia Commons

Elgrill

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.