fbpx

Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Kring Nyheter på Grillbloggen

Denna artkel är publicerad direkt från det material / underlag som vi erhållit från respektive företag / organisation. Grillbloggen tar inget ansvar för innehållet.

Ny grillundersökning från Hornbach

​Köket blir mer jämställt - men männen står kvar vid grillen

grillundersökning grill Hornbach

Om det är något hemmafixarna gillar så är det att ta fram grillen. 9 av 10 personer i Hornbachs nya undersökning äger en eller flera grillar och använder dem flitigt. Men vad undersökningen också visar är att även om könsfördelningen börjar bli jämlik i köket, så gäller det inte när det kommer till grillning.

Enligt en ny undersökning från bygg- och trädgårdskedjan Hornbach äger 87 procent egna grillar. 49 procent äger en grill, så många som 24 procent äger två stycken och 14 procent av de tillfrågade säger sig äga till och med tre eller flera grillar. Det är alltså bara 13 procent som svarar att de inte äger någon alls. Grillning är även något som flertalet hemmafixare lägger sina pengar på. Hälften av de tillfrågade (51 procent) har lagt mellan 1 000 och 5 000 kronor på sin nuvarande grill eller grillar. 10 procent har valt att lägga mellan 5 000 och 10 000 på intresset, och 4 procent har pungat ut med över 10 000 kronor. Mer än en tredjedel, 35 procent, har dock valt billigare varianter upp till 1 000 kronor.

Men även om 99 procent svarat i undersökningen att de brukar grilla, så finns det tydliga mönster gällande vem som egentligen bestämmer över grillen. För att börja med matlagningen generellt i hushållet så svarar de flesta, 40 procent, att de delar lika mellan båda parter. 38 procent svarar att det är mestadels en kvinna i hushållet som sköter matlagningen medan 21 procent säger att det är en man som har ansvaret. Men när det handlar om just grillningen specifikt så ser resultatet annorlunda ut. Där svarar 59 procent att det är en man som sköter den och bara 8 procent svarar att det oftast är en kvinna som ansvarar för grillningen i hushållet. Enligt 32 procent ligger ansvaret på båda parter.

– Att köket skulle vara enbart kvinnans lott är en omodern idé som mer och mer försvinner i dagens samhälle. Det blir allt vanligare att man i ett parförhållande delar lika på matlagningen och andra hushållssysslor. Därför är det ganska förvånande att bara 8 procent av deltagarna i undersökningen svarar att det är en kvinna som står bakom grillen, men jag hoppas att detta ska gå mer och mer åt samma håll som den övriga matlagningen, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach i Sverige.

När frågan kommer upp vart hemmafixarna köper sina grillar och tillhörande utrustning svarar en klar majoritet, 72 procent, att de går till sin byggvaruhandel, medan 15 procent hittar dessa varor hos dagligvaruhandeln och 9 procent på övriga ställen. Ännu har näthandeln inte blivit så stor inom det området enligt deltagarna i den här undersökningen. Bara 4 procent svarar att de handlar grillar och tillhörande utrustning online.

– Jag kan förstå att man inte vill köpa grillar på nätet om man inte har fått se och känna på dem först. Vad vi kan se står kolgrillen sig fortsatt stark och enligt undersökningen äger 82 procent av de tillfrågade just en sådan modell. En tredjedel äger istället en gasolgrill medan elgrill och stekhällar inte är lika populära men självklart säljs en hel del av ändå till grillälskande svenskar. Stekhällar är dock på väg uppåt och kan kanske bli en kommande grilltrend då det kommer allt fler intressanta varianter, säger Andreas Larsson.


Ska du också grilla i sommar? Tänk på detta:

  • Rengör grillverktygen regelbundet, men tänk också på att byta ut dem efter några säsonger. Redskap med silikon eller gummi bör bytas vartannat år, träredskap vart femte år och plastskärbrädor och liknande vart tredje år, enligt purewow.com
  • Om du använder gasol ska tuben aldrig utsättas för hetta. Därför ska du hellre förvara den på svala platser istället för inglasade balkonger och i direkt solljus
  • Undvik att grilla över öppen eld där det är levande lågor. För att grilla mer hälsosamt ska du istället vänta tills glödbädden lagt sig, enligt Livsmedelsverket
  • För att grilla lite mer klimatsmart kan du välja skorstenständare, eltändare och tändpapper med stearin som bas istället för paraffin - eller tändvätska gjord på etanol, enligt Naturskyddsföreningen
  • När du stänger av en gasolgrill, kom ihåg att vrida av kranen på gasolflaskan allra först innan du vrider av reglagen på själva grillen

Undersökningen genomfördes via en webbaserad enkät utskickad till Hornbachs kunder under april månad 2016. Totalt deltog 1 231 personer i undersökningen.

Taggar: Grillrapporten Hornbach

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019
YouTube - Gabriel Olsson Intervjuv
YouTube - Gabriel Olsson Bästa Macka
YouTube - 2021