Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Kring Nyheter på Grillbloggen

Denna artkel är publicerad direkt från det material / underlag som vi erhållit från respektive företag / organisation. Grillbloggen tar inget ansvar för innehållet.

Premiär för svenskt mästerskap som uttagning till grill-VM

Idag går startskottet för det första svenska mästerskapet i grillning och BBQ.

Mästerskapet fungerar som kval till grill-VM och utgörs av kvalificerande deltävlingar på 33 orter inför SM-finalen på Liseberg i maj. De svenska mästarna möter därefter ett femtiotal team från 25 nationer och fem kontinenter under VM i Marocko i regi av World Barbeque Association.

Tävlingsverksamhet i BBQ har en lång tradition i USA och intresset har under senare år ökat explosionsartat i Europa. För närvarande ingår 19 nationer i World Barbeque Association (WBQA) som bildades 1995. Vid årets VM medverkar ett femtiotal team från 25 nationer och fem kontinenter.

Arrangör av det svenska mästerskapet Grill & Barbeque SM 2013 är Swedish Barbeque Association (SBQA), den svenska grenen av WBQA. SBQA hette tidigare Svenska Grillfrämjandet, men har ändrat namn med anledning av storsatsningen på det svenska mästerskapet som kval till grill-VM.

– Att vi nu för första gången genomför ett svenskt mästerskap i grillning och BBQ är ett uttryck för ett ökande intresse för den här typen av kvalitativ och trivsam matlagning, säger Kent Nilsson, ordförande för Swedish Barbeque Association.

Huvudsponsor av Grill & Barbeque SM 2013 är City Gross i samarbete med evenemangssponsorn Liseberg.

– Vi satsar på kvalitetskött och ser ett svenskt mästerskap i grillning som ett bra sätt att öka intresset för vad och hur man grillar, säger Peter Mårtensson, projektledare på City Gross.

– Liseberg är som ett av Sveriges största besöksmål en naturlig plats att genomföra finalen med dess spännande tävlingsmoment på, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Kvalet pågår mellan den 13 april och 12 maj med deltävlingar på 33 orter. Dessa deltävlingar genomförs i anslutning till City Gross-butiker med syftet att skapa uppmärksamhet och göra kvalet tillgängligt för många intresserade.

I varje deltävling tillreder fem lag tre rätter enligt World Barbeque Associations regelverk och under överinseende av Svenska Grillandslaget. De fem lagen på varje ort utses utifrån anmälningar på webbplatsen www.citygross.se/grillsm. En representant för Svenska Grillandslaget utser tillsammans med en lokal jury det vinnande laget på varje ort, som därefter får delta i den svenska finalen den 18-19 maj på Liseberg i Göteborg.

På plats under finalen på Liseberg, då de 33 kvalificerade lagen gör upp om Sveriges första SM-tecken i grill och BBQ, kommer en jury bestående av 132 matmedlemmar att avsmaka och enligt World Barbeque Associations regelverk bedöma de fem rätter lagen tillreder.

Sverige skickar två lag till grill-VM i Saidia i Marocko den 24-26 maj i år. Det vinnande laget representerar Sverige tillsammans med Svenska Grillandslaget och dess Head Chef Ulrik Lindelöv. Svenska Grillandslaget deltog för första gången i grill-VM för tio år sedan, med en bronsplats som hittills bästa resultat.

 

Om Svenska grillfrämjandet

För första gången genomför Svenska grillfrämjandet svenskt mästerskap i grillning och ser till att Sverige representeras i stora internationella BBQ-tävlingar.

Föreningen samlar hängivna grillare, leverantörer och Svenska mästerkockar som vill verka för att utveckla grillkonsten. Eldsjälar som sprider information och kunskap, förmedlar viktiga kontakter mellan medlemmar och inspirerar till mer grilldoft i vårt land. Med allt från recept och de senaste grilltipsen, events och arrangemang, till att verka för att vi har tillgång till råvaror av ypperlig kvalitet i våra butiker - redo att läggas på grillen.

Det finns BBQ-organisationer världen över och det arrangeras prestigefyllda tävlingar där Svenska grillfrämjandet är en viktig roll för vår närvaro och prestationer. Varje år tar de fram ett svenskt landslag bestående av välrenommerade grillkockar. Medlemmar som Scan, AGA, Arla, Landmann och Kaj P är några expertmedlemmar som hjälper föreningen att sprida grillglädje.

Taggar: GrillSM City Gross

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019
YouTube - Gabriel Olsson Intervjuv
YouTube - Gabriel Olsson Bästa Macka