Röshults - Lyxigt utekök

Gasolgrill - Det nya svarta

Roshults oversikt

Att skaffa sig ett utomhuskök är den hetaste av trender bokstavligt talat. När nu marknaden har anpassat sig och det finns utomhuskök och utemöbler som faktiskt passar den moderna arkitekturen, förstår man varför. Intresset för att laga mat utomhus växer sig bara större och influenserna från olika delar av världen samsas på grillen. Stommen i varje utomhuskök måste man ju ändå säga, är grillen. Men vad ska man välja, kol eller gasol?

- Det beror helt på tycke och smak. Men det är smidigare och mer lättillgängligt med gasol, säger Christopher Norgren, Marknadschef på Röshults som i år lanserar en ny gasolgrill.

- Vi har sålt kolgrillar i flera år nu och våra kunder uppskattar den gedigna känslan kolet ger men förfrågningarna har kommit mer och mer efter gasol, säger Tobias Lindberg, VD på Röshults.

I Europa finns det länder som inte kan tänka sig att grilla med kol medans i Sverige har vi djupa traditioner med klotgrillen som skall fram på sommarkvällen. Det finns nog lika många åsikter om kol och gasol som det finns grillentusiaster. Men enligt en nästan enig kockskara är det väldigt få som skulle klara ett blindtest.

Ett utomhuskök består förutom grillen som ryggradskomponent även av sideboards, rullvagn och en sink. Det är egentligen sinken som gör utomhusköket till en bekväm arbetsstation med rinnande vatten. Diska kanske inte det första man vill tänka på när man njuter av sommarkvällen. Men det kan vara praktiskt att bara kunna spola av kockkniven eller skölja salladen. Utomhusköket från Röshults är uppbyggt på moduler som gör att du kan anpassa precis efter yta och behov. Inga tråkiga monteringstimmar behöver du lägga heller då allt kommer färdigmonterat. Det är bara att tända upp och låta grillfesten börja.

Hur utvecklar man en gasgrill?

Efter flera år i grillbranschen fick vi frågan mer och mer. Särskilt från internationellt håll, säger Christopher. Vi stod på en mässa i Milano, fortsätter han, där vi fick frågan flera hundra gånger om våran stilrena kolgrill även fanns i en gasversion. No sorry, Sorry only Carbone ( kol på Italienska ). När vi senare på kvällen satt på restaurangen, kliade vi oss i huvudet och undrade hur vi skulle lösa detta. Vi hade ju stor erfarenhet på kolgrillar, utomhuskök och design men gasol va verkligen överkurs. Vi var tvungna att hitta någon samarbetspartner som hade erfarenhet av både gasol och grillar. Vi brainstormade i flera timmar utan att hitta lösningen. Till slut sa Tobias att vi fick släppa det för dagen. Lösningen får komma till oss helt enkelt. Något frustrerade gick vi och la oss den kvällen.

Dagen efter, när vi precis hade kommit i ordning och gjort oss redo för anstormningen av besökare. Ser vi en besökare närma sig montern. Han går med huvudet neråt och tittar i sin telefon. Han missar att en av mattkanterna sticker upp i gången och snubblar rakt in i vår monter. I ren reflex greppar han tag i ett löst lock som ligger på en av grillarna. Han lägger sig raklång i vår monter med locket under sig. Vi tittar förvånat på mannen i montern samtidigt som vi snabbt kommer till undsättning. -Sorry! Sorry! säger mannen, samtidigt som han får ur sig att han är en av världens främsta ingenjörer inom gasolgrillsutveckling och undrar om han på något sätt kan hjälpa oss. Man skulle verkligen kunna säga att lösningen kom till oss. Nu två år senare och med åtskilliga tester och finjusteringar så är den här, nästa som ett mirakel, tillägger Tobias.

Form & Funktion

Som Steve Jobs en gång skall ha sagt "Design is not just what it looks like and fells like. Design is how it works". Efter denna devis jobbade den prisbelönta formduon Mats Broberg & Johan Ridderstråle när de gav form åt Röshults grill för över 5 år sedan. Sedan dess har grillen utvecklats med nya starkare material och finjusterade funktioner. Bland annat har gallerna fått en till synes osynlig uppdatering men som märks väldigt väl när man grillar. Dom har tillverkats lite tjockare, vilket gör att dom inte kyls av lika lätt. Detta skapar en riktigt bra stekeffekt och ger de karakteristiska grillränderna. Dessutom elektrolytpoleras de rostfria grillgallret. Detta stänger porerna i metaller och gör att det inte bränner fast på samma sätt som på enklare grillar. Mats Broberg & Johan Ridderstråle har formgivit alla detaljer i Röshults utomhuskök. Allt ifrån grillen till det minsta tillbehöret. Allt för att det skall hålla det arkitektoniska formspråket som passar till dagens högt ställda krav på både form och funktion.

Utekök, Röshults

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.