fbpx

Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Kring Nyheter på Grillbloggen

Denna artkel är publicerad direkt från det material / underlag som vi erhållit från respektive företag / organisation. Grillbloggen tar inget ansvar för innehållet.

ICA presenterar Grillrapporten 2015

Grillrapporten 2015 visar bland annat att fler än hälften av svenskarna (56 procent) vill lägga mer svenskt kött på grillen i år, 40 procent vill grilla mer hälsosamma rätter och 45 procent önskar grilla mer fisk och skaldjur.

Kartläggningen av svenskarnas grillvanor visar ett tydligt intresse för hälsosamma alternativ till årets grillande. Det finns även ett stort intresse för kött med svenskt ursprung. Nära tre av fyra svenska hushåll kan tänka sig att betala mer för kött av hög kvalitet och istället använda mindre mängd till årets grillande.

– I år ser vi att den rådande hälsotrenden även syns när vi väljer råvaror och rätter som vi vill grilla. Vi blir mer medvetna om ursprung och vill grilla svenskt kött med hög kvalitet. Vi fortsätter att intressera oss för olika grillmetoder och att använda grillen mer som ett utekök där vi tillagar hela måltiden, säger Lieselott Liljevik, omvärldsanalytiker, ICA Sverige AB.

BBQ Pinne ICA Grillrapporten 2015 38

 

 

Sommarens stora grilltrender enligt ICA

Glödhet hälsa

gronsaker 720v2

Hälsotrenden är het och viljan att leva mer hälsosamt är stor hos många. Vi bryr oss mycket om var maten kommer från och vi äter gärna mer ekologiskt och svenska råvaror i säsong. I år vill 40 procent av svenskarna grilla mer hälsosamma rätter och det finns många trender att haka på för den som söker fräscha rätter på grillen, som att grilla sallad, svampburgare eller fisk.

Grilla smårätter och snacks

sma ratter

Intresset för gatumat bara växer och nu poppar street food markets upp som svampar i London och Berlins hippa kvarter och kändiskockarna tar in gatumaten på lyxkrogarna. Med inspiration från gatumaten grillar vi smårätter och snacks som går enkelt att äta på stående fot.

Min grill är min verkstad

ICA Grilltillbehör översikt

Fotograf Marcus Lawett

Efterfrågan på grillprylar och verktyg märks tydligt hos ICA. I takt med växande intresse för mat och matlagning vill vi nå perfekta resultat. Önskelistan på nya prylar inför årets grillsäsong är lång och högst upp på listan står en grilltermometer för att få köttbiten med lite högre kvalitet perfekt tillagad.

Sammanfattning av rapporten

  • 41 procent av svenskarna har grillpremiär i maj, medan mer än vart femte svenskt hushåll, 22 procent, börjar grilla i april.
  • Två av fem hushåll, 42 procent, ställer undan grillen i september, medan en tredjedel, 32 procent, väntar med att ställa undan grillen ända till oktober.
  • Nära vart tredje svenskt hushåll, 32 procent, äger fler än en grill.
  • När det kommer till grillmetoder är svenskarna allra mest nyfikna på att testa folieknyten direkt
  • på grillen i sommar (18 procent), tätt följt av att grilla med smaksatt rök eller trä
  • (14 procent) och att grilla med termometer (9 procent).
  • Hela 56 procent av svenskarna ställer sig positiva till påståendet att de vill grilla mer svenskt
  • kött under årets grillsäsong och svenskt ursprung har seglat upp som den viktigaste faktorn när svenskarna väljer kött till grillen. 46 procent anger svenskt ursprung som den viktigaste faktorn i år, jämfört med 36 procent i fjolårets undersökning.
  • Nära tre av fyra svenska hushåll, 73 procent, kan tänka sig att betala mer för kött av hög kvalitet och istället använda mindre mängd till årets grillande.
  • Två av fem svenska hushåll, 41 procent, vill grilla mer ekologiska råvaror under årets grillsäsong. Viljan är extra stark hos unga kvinnor, 64 procent av kvinnorna i åldersgruppen 15-29 vill grilla mer ekologiskt.

Grilla sallad

advokado ICA Grillrapporten 2015 45

Grillsparris ICA Grillrapporten 2015

Grillcitroner ICA Grillrapporten 2015 40

Sallader hör sommaren till och nästa steg är helt enkelt att lägga din favoritsallad på grillen. Grillade sallader som romansallad, isbergssallad, hjärtsallad eller savojkål toppade med allt från ost till bacon syns på heta krogar som Ekstedts och AG i Stockholm.

 

Mer fisk på grillen

fisk ICA Grillrapporten 2015 46
45 procent av svenskarna vill grilla mer fisk och skaldjur i år. Vi är medvetna om att vi bör äta mer fisk för att få i oss alla nyttigheter som havet har att bjuda på, samtidigt som vi också kräver att fisken vi äter ska vara fiskad på ett hållbart sätt. Dock upplever nära en tredjedel, 31 procent, av svenskarna att det är svårt att grilla fisk och skaldjur. 26 procent skulle grilla mer fisk och skaldjur om de hade kunskapen. 2015 utmanar vi oss själva och lägger såväl fisk som skaldjur på grillen.

 

*Undersökningen genomfördes av TNS-Sifo på uppdrag av ICA mellan den 4 och 16 februari 2015 och inkluderade 1 000 personer som uppgett att de grillar minst någon gång under säsongen.

Här kan du ladda ner hela rapporten.

 

Taggar: ICA Grillrapporten Grilltrender

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019
YouTube - Gabriel Olsson Intervjuv
YouTube - Gabriel Olsson Bästa Macka
YouTube - 2021