Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Kring Nyheter på Grillbloggen

Denna artkel är publicerad direkt från det material / underlag som vi erhållit från respektive företag / organisation. Grillbloggen tar inget ansvar för innehållet.

Svensken vill ha sin julskinka kokt och rimmad från svenska grisar

Med tolv dagar till julafton konstaterar man på City Gross att de senaste årens trend mot att svensken vill ha sin julskinka från svenska grisar och att flest väljer att köpa den kokt och rimmad håller i sig.

 

På City Gross har man just nu bråda dagar med att sälja julskinka inför jul. Trenden går mot att fler vill köpa svensk skinka som är kokt och rimmad i saltlake och därmed snabbare kan lagas till:

– Sortimentet breddas från år till år och räknar man in alla lokala varianter säljer vi i år 33 olika julskinkor som är allt från rökt vildsvinsskinka till kokt ekologisk. Sedan några år ser vi en tydlig trend mot att julskinkan skall komma från svenska grisar och att den skall vara kokt och rimmad, för att julförberedelserna skall gå snabbare, säger Krister Kamph, ansvarig för charkuterier på City Gross.

Som stöd för sortimentsarbetet har lät City Gross TNS-SIFO genomföra en webbenkät med 1 000 obundet slumpmässigt utvalda män och kvinnor i åldern 18-65 år under perioden 141015 till 141027. Svaren som ligger till grund för tolkningarna nedan har avgivits av respondenter som besvarat den inledande frågan "Kommer du att äta julbord i Sverige på julafton i år?" med "Ja".

8 av 10 vill ha svensk julskinka (56 % svarar mycket viktigt och 24 % viktigt) och varannan ekologisk (34 % svarar mycket viktigt och 20 % viktigt). För 74 % spelar det ingen roll om julskinkan kan köpas färdigkokt och färdiggriljerad i matbutiken (medan det är viktigt eller mycket viktigt för 16 %). Talar för att vi vill ha svensk ekologisk julskinka (även om vi ofta agerar på ett annat sätt när vi väl står i butiken).

Samma undersökning visar att svensken tycker bäst om julskinka (65 %), inlagd sill (36 %), Janssons frestelse (35 %), köttbullar (28 %) och lax (24 %) när man svarade på frågan "Vad väljer du om du tvingas välja endast tre saker att äta på julbordet?"(spontan erinran).

Sämst tycker man om Grisfötter (37 %), Lutfisk (13 %) och Dopp i grytan (9 %) när man svarade på frågan "Vilken julmat tycker du allra sämst om?" (endast ett val – spontan erinran).

Vad gäller frågan "Hur har dina julmatsvanor förändrats jämfört med för fem år sedan?"(spontan erinran – flera svarsalternativ möjliga) svarade man 35 % Mer ekologiskt, 31 % Mer närproducerat, 31 % Mer svenska råvaror, 31 % Inte alls och 15 % Mer vegetariskt.

Taggar: City Gross

Magiska grillevent för dig

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019

Bjud på grillfest! Grillevent hos er eller oss -  Kolla här