Våga grilla med gas

Är du Gasklar?

Många frågar mig hur jag kan grilla så mycket som jag gör. "Tar det inte mycket tid" undrar de. Jag grillar 4-5 gånger per vecka. Ibland även mer. Vissa dagar kan jag grilla två gånger samma dag.

Visst tar det tid. Men jag grillar med oftast med gas. Inte lika ofta med kol / briketter. Det gör jag bara vid fest. Om jag får citera 2014 års grillmästare Andreas Mathiasson från JD Grillevent "Att grilla med kol är som att segla med en segelbåt medan gas motsvarar motorbåten." Det tar 20-30 minuter att dra igång en kolgrill men med en gasgrill så tar det 5-7 minuter sedan är man igång.

När jag började grilla med gas så hade jag otroligt stor respekt för gasen. Jag har hört om husvagnar som har exploderat på grund av gas läckage etc. Så fort jag hade grillat färdigt så stängde jag av gasen på tuben. Det gör jag fortfarande.

Är det någon skillnad på smaken på maten från en en kol- eller en gas grill?

Den frågan får jag ofta. Svaret är nej. Det finns blindtester där man har testat och ingen kan avgöra vad som är vad. Råvarorna på grillen bryr sig inte om vart värmen kommer ifrån. Jag kan tycka att vissa saker kan få en annan smak från kolgrillen och det beror bara på att en kolgrill blir oftast för varm. Det finns ingen normal grillare som drar igång sin gasgrill till samma temperaturer som en klot grill fylld med kol/briketter oftast har. Dvs för varmt!

gasklar aga 07

Magnus Olsson från AGA och Andreas Mathiasson från JD Grillevent

Hur ska man då göra för att våga sig på att grilla med gas och känna sig säker?

AGA bjöd in mig till en litet genomgång. De har kommit fram med konceptet Gasklar. Det är fem enkla tips för säker hantering av gasol.

1. Låt alltid flaskan stå upp. Hantera och förvara alltid flaskan stående.
2. Gör ett läcktest. Kontrollera slang och anslutningar när du byter flaska eller minst en gång per år. Använd såpvatten eller AGA:s TL4 spray. Varje gång du öppnar ventilen på behållaren. Lyssna och hör om gasolen flödar fast alla ventiler på grillen är avstäng.
3. Rätt tryck. Trycket i din gasolflaska varierar med yttertemperaturen och för att gastrycket till din gasolutrustning inte ska bli för högt måste du ansluta en tryckreducering till gasolflaskan. Läs bruksanvisningen för din gasolutrustning så vet du vilket tryck och flöde som behövs.
4. Stäng flaskventilen. Stäng alltid flaskventliten när du inte använder utrustningen.
5. Placering av gasolflaskan. Förvara aldrig gasolflaskan under grillen eller på platser där temperaturen kan bli upp mot 65° C, till exempel på inglasade balkonger.

De nya moderna gasbehållarna är mycket säkra. De kan inte explodera. Om olyckan ändå skulle vara framme och den tar eld. Stäng av ventilen uppe på. Använd en grillhandske. Ventilen blir VARM. (Konstigt?! Den brinner ju!!) Om du inte kan stänga av ventilen – flytta på allt brännbart runt om gasolbehållaren. Låt den brinna. Ring 112 och begär brandkåren. Meddela dem hur stor behållare du har.

Ska man då välja gas eller kol / briketter?

Varför välja?! Köp en av varje. Självklart väljer du ett märke som har lång garanti och som inte rostar. Det blir billigare att köpa en dyr grill som håller längre än att köpa en billig i plåt som rostar efter ett år. Det självklara valet är Weber.

 

 

 gasklar aga 01

Placera gasolbehållaren på ett säkert avstånd från grillen. Där den inte kan bli varmare än 65 grader.

gasklar aga 02

Magnus Olsson från AGA berättar att behållaren måste vara stående för att säkerhetsventilen ska fungera.

gasklar aga 03

Kom ihåg att kontrollera slangen varje gång du byter behållare. Eller minst en gång per år.

gasklar aga 05

2014 års grillmästare Andreas Mathiasson från JD Grillevent, grillar både med gas och med kol.

gasklar aga 06

Givetvis kan man grilla grönsaker på en gasolgrill också.

 För mer information om Gasklar och AGA klicka här

 

Grillmästarna, Weber, GAS, AGA

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.