Vinnaren i Grillmästarna 2016

27 juli 2016

jessica ortman tv4 760

Jessica Ortman - Foto TV4

Vi har sett Jessica Ortman i Grillmästarna under hela sommaren. Hennes kämpande vid grillen avsnitt efter avsnitt. Tårarna har varit nära tillhands då stressen och ovissheten varit stor.

Jag har träffat Jessica ett flertal gånger och redan fått förmånen att grilla med henne på ett par event. Hon är självsäker, målmedveten och strukturerad. Precis som en grillmästare ska vara. Det är planering och genomförande som gäller för henne. Jessica bor i Huddinge strax söder om Stockholm och arbetar som verksamhetschef i ett företag inom socialt arbete.

Hon har grillat seriöst i 12 år. Det startade när hon bodde i Göteborg och umgicks med bland annat Johan Drevhage, deltagare i Grillmästarna 2014 och andra frälsta grillare som öppnade ögonen för henne att "sky is the limit" med klotgrillar, rök och temperaturreglering. Sedan dess har hennes intresse ökat mer och mer. Och nu ser vi henne som årets Grillmästare 2016.

Jessica - ett stort grattis till titeln Årets Grillmästare 2016!

 

Du är den första kvinnan som har vunnit Grillmästarna. Har du några spontana kommentarer kring det?

Jag tänker att vi alla tävlade på samma villkor. Efter finalavsnittet så har jag fått det bekräftat, både från produktionen och de andra deltagarna att det inte var någon särbehandling. I början av inspelningen så hade jag mina funderingar men allt eftersom inspelningen och tiden gick så klarnade det mer och mer att det gällde att vara den bästa grillaren, inget annat.

Redan i första tävlingen identifierade jag de största konkurrenterna i Ben och Anders. De kom också på andra och tredjeplats, så min analys från början var korrekt. Känslan att slå dem var dubbel. Jag har lärt känna dem riktigt bra, och dom är riktigt bra vänner och  jag vet att de är otroligt duktiga, så då känns det ännu bättre att ha vunnit över riktigt bra motstånd.

- Läs Bens Grillprofil här och Anders här

Nu har det gått ett tag sedan inspelningen. Hur känns det nu när du har fått lite distans?

Grillmästarruset gick över ganska fort. När lamporna släcktes i studion så åkte jag hem och där var familjen. Redan dagen efter så väntade jobbet och vardagen tog vid, kanske lite för fort. Det kändes ganska overkligt att jag hade vunnit och ingen annan visste om det. Det var tråkigt att inte kunna dela glädjen med någon annan. Nu när programmen sänts så har känslorna kommit tillbaka, både stressen och glädjen.

Vad kommer du ihåg starkast?

Det första som jag tänker på var pressen. Att vara under sådan press i två veckor sätter sina spår. Jag gick ner 5 kg under inspelningen och ytterligare 3 kg efter inspelningen. Det var både en psykisk och fysisk utmattning. Från den största sorgen till den största glädjen bara på några minuter, varje dag. Allt var på riktigt samtidigt som vi alla levde i en bubbla.

Hela tiden så tänkte jag på nästa tävling, innetemperaturer och försökte räkna ut vilka råvaror som vi kunde få. Det var bara vid ett enda tillfälle som någon av oss gissade rätt och det var inför sista tävlingen då vi grillade struts. Anders var den som gissade rätt när vi satt i bilen på väg till farmen. Vi försökte tänka på konstiga saker att grilla. Annars var det omöjligt att veta vad vi skulle göra.

Det var hela tiden mycket hemlighetsmakeri för att alla skulle ha samma förutsättningar. Ingen skulle kunna plugga på och förbereda sig inför en tävling. Vi blev pressade ganska hårt för att det skulle bli ett bra resultat och ett bra tv-program. Frågorna i synken (där en deltagare blev intervjuvad under och efter tävlingen) upprepades och vinklades på flera olika sätt för att få fram olika känslor. Vi deltagare pratade med varandra om vad man hade sagt och vilka frågor som ställdes. Vissa gånger var utmattningen för stor vilket innebar både tårar och att jag svarade konstigt på vissa frågor.

Har det varit svårt att hålla det hemligt?

Det har varit jättesvårt. Jag tycker inte om att inte ha kunnat svara när jag fått frågor. Visst alla har vetat om att jag inte har fått säga något men det är jag som sätter pressen på mig, inte mina vänner.

- Inspelningen pågick under två veckor i början av maj. Kolla in inspelningsplatsen här.

Vilka erfarenheter har du med dig från säsongen?

Under inspelningen har jag lärt mig otroligt mycket om mig själv. Att jag är sjukt målinriktad och att jag kan vara riktigt stark när jag behöver och att jag håller ihop bra vid pressade situationer. Kanske har jag inte lärt mig så mycket om grillning det har jag ganska bra koll på sen innan. Jag är ju värsta planeringsmänniskan och att inte få veta något i förväg har varit den största utmaningen för mig. Men allt eftersom dagarna gick så fick jag lära mig att ta en dag i taget och att inte vara så hård mot mig själv.

Har du blivit inspirerad av de andra deltagarna och deras grillning?

Absolut! Främst Anders som har väldig renodlad Cowboy Grill & BBQ stil. Han kör den tunga BBQ stilen och han gör det otroligt bra. Bens stuk har jag tagit mycket intryck av. Han kör en stil i framkant som är modern, nytänkande med snygga uppläggningar och otroliga smaker.

Har du grillat mer nu när du har vart med i programmet?

Efter inspelningen så gick jag in en den klassiska grillväggen då all grillning inte var kul längre. Jag grillade bara för att familjen ville ha grillat. Det tog ett antal veckor tills att inspirationen kom tillbaka och jag faktiskt började grilla igen.

Vad har du för planer för framtiden?

Jag kommer att fortsätta på mitt ordinarie jobb som verksamhetschef. Jag har efter programmet startat ett catering, grillning & event företag och kommer göra roliga grillrelaterade saker. Sedan ska jag vara med på andras roliga grillaktiviteter. Förra helgen var jag tillsammans med Weber i Varberg på Halifornia, otroligt roligt. Nu på lördag ska jag, Ben och Anders grilla på Sommarkrysset. Nästa vecka åker jag till Anders hemstad Gävle och så ska han och jag stå och grilla kopiösa mängder kamben bland annat på Nya Stadsfesten i Gävle mellan 3-7 augusti. Kommer bli sjukt roligt! Jag brinner för att lära andra grilla och göra människor glada och lyckliga med god mat. Det är en stor del av grillningen. Att arbeta på heltid med grillning fungerar nog inte så bra i Sverige med den långa vintern som vi har här. Det finns en familj att försörja. Men vi får se vad framtiden blir helt enkelt!

Vad säger du till dem som funderar på att söka till programmet nästa år?

De som känner för att ansöka ska göra det. Det har varit en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Jag har fått träffa människor som blivit vänner för livet, jag har lärt mig mycket och då främst om mig själv. 

Läs Jessicas Grillprofil här

jessica ortman kungsan 1

Här är Jessica med JD Grill och event i Kungsträdgården på Grillmässan tillsammans. Andreas Mathiasson, Jessica Ortman, Jonas Andersson, Saman Nazar, Johan Drevhage. Foto Peter Watz

 

Jessica var med på ett grillevent i Bromma som JD Grillevent hade för 60 gäster.

Jessica 11A8876

Här lindas körsbärstomater med bacon som sedan grillas. Johan Drevhage, Jessica Ortmana, Jimmy Stening. Foto Jan Dahlqvist

Jessica 11A9154

Vi fixar garneringen till lammet. Peter Watz, Jessica Ortman, Jimmy Stening. Foto Jan Dahlqvist

Jessica DSF2201

Rensar pilgrimsmusslor. Grillade pilgrimsmusslor är otroligt gott. Peter Watz ovh Jessica Ortman. Foto Sara Bernhardsson

Jessica DSF2591

Jessica Ortman lägg upp skaldjursplankan. Foto Sara Bernhardsson

Jessica DSF2971

Peter Watz och Jessica Ortman fixar efterrätten. Foto Sara Bernhardsson

grillevent IMG 7947

Jessica slängde ihop en härlig efterrätt på grillen - grillade jordgubbar med mynta. Foto Peter Watz

arets stora grillfest DSF1692

Jessica kom till Årets Stora Grillfest som jag (till vänster) ordnar en gång per år. Läs mer här... Foto Sara Bernhardsson

arets stora grillfest DSF1730

Här fixar Jessica pilgrimsmusslor på Ofyren. Tillhöger ser vi Anders Litzel en deltagare från Grillmästarna 2015. Foto Sara Bernhardsson

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.