fbpx

Välkommen!

Sajten för dig som tycker om grillning och BBQ.

Om avsnitt 4 grillmästarna

 

Grillmästaren Sirkku Almgren blev hemskickad i förra avsnittet. Nu är det nya utmaningar för de få deltagarna som är kvar. Inget blod men däremot fällde flera deltagare  tårar ...

Missade du avsnitt 3? - läs allt här

grillmastarna avsnit4 1 780

Christian Hellberg, Karin Andersson och avsnittets gästdomare - Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: TV4

Fem deltagare återstår i tävlingen och i detta avsnitt fick de en hemlig låda med några udda råvaror. Gästdomaren var Hans-Erik Dyvik Husby med artistnamnen Hank von Helvete eller Hank von Hell, född 15 juni 1972 i Gravdal i Vestvågøy. Hans-Erik är en norsk sångare, låtskrivare, skådespelare och har också skrivit flera grillböcker.

Grillbloggen.nu har ett unikt samarbete med TV4, läs mer här.

I detta avsnitt så var huvudtävlingen kanske den svåraste på länge. Det var påtagligt att deltagarna var betydligt stressade över att inte få reda på vad som skulle grillas. Nu skulle 5 bli 4 och vem som fick lämna programmet efter en utslagstävling av maratonslag avslöjas längst ner artikeln. Men läs detta först ...

Jag som enda bloggare fick vara med under inspelningen av detta avsnitt, läs del 1 och del 2

Huvudtävlingen

Deltagarna fick 60 minuter på sig att grilla de tre köttdetaljerna i den hemliga lådan...

grillmastarna avsnit4 2 780

Deltagarna står redo inför huvudtävlingen. Foto: TV4

Deltagarna fick en hemlig låda (innehållande lammbräss, märgben och Iberiqo), 60 minuter, en Weber Genesis E-330 gasolgrill och tillgång till hela skafferiet. Hans-Erik vill gärna se en rustik grillning, tillgänglig och folklig. Men framför allt så skulle det inte vara fine-dining grillning. Det är en utmaning att grilla något som man inte har sett förut. Jag har t.ex. inte grillat lammbräss eller märgben tidigare.

Nyfiken på vad som finns i skafferiet? Se bilderna här...

DELTAGARNA GJORDE

Jessica
Grillat märgben med jordgubbssallad, grillad lammbräss med sötpotatis och chilimarinerad iberico med advokadosallad. Christian tyckte att det var briliant med rödvin och timjan till lammet. Det var en bra kombination. Självförtroendet var inte på topp. Märgben med jordgubbsalsa var ett märkligt tillval. Hon fick till sin lammbräss på grillen.

Ben
Ibericonrulle med  grönsaker och rosmarinsmör, grillad lammbräss med bönor och grillat märgben med bröd. Ben tyckte att det var stressigt innan han visste vad det var för råvaror. Christian var imponerad över utseendet på ibericorullen men tyvärr saknades det tydliga smaker. Hans val att lägga råa sockerärter tillsammans med de grillade i en grilltävling kanske gjorde att han fick delta i utslagstävlingen.

Jimmy
Grillad lammbräss med rotfrukter, grillad örtiberico med rotfrukter och rostat märgben med rosmarin. Han rökte märgbenet 45 minuter men fick inte till röksmaken som juryn förväntade sig, en aningen okreativt men han lyckades med ibericon. Grillade och rostade rotsaker är inte så kreativt. Pluman var riktigt bra grillad. Han missade på den grillade och rökta smaken.

Anders
Grillad lammbräs med vitlökssmör, rosmarimarinerad iberico med portabellosallad och grillat märgben med rödvinssås. Han flamberade lammbräss framför juryn vilket inte hjälpte då bärssen var underkörd på grillen. Lugn men aningen osäker på att sätta marinaden till lammbrässet. Juryn tyckte att det var för mycket sprit i den. Riktigt skön BBQ-grillning. Att dränka maten i sprit brukar bli bättre men denna gången så blev det för mycket konjak.

Daniel
Grillat bröd med märgben, grillad iberico med chimichurri och ölmarinerad lammbräss med pebresalsa. Han använde piripiri i salsan. Han tillagade märgenbenet på ett typsikt  spanskt sätt, dvs han skrapade ur det och sedan tillagade det. Piripirisalsan imponerade. En briliant idé! En spansk vildhjärna som trär lammbräss på pinne, mycket grillad smak, för vissa kanske för mycket men ändå blir han veckans grillare.

Läs Daniels grillrecept "Lammbräss på spett med chilensk pebre" här

grillmastarna avsnit4 3 780

Juryn: Christian, Karin och Hans-Erik sitter och väntar på rätterna. Foto: TV4

UTSLAGSTÄVLINGEN - bacon explosion även kallad för "Fatty"

grillmastarna avsnit4 4 780

Ben, Jessica och Jimmy i utslagstävlingen. Foto: TV4

Jessica, Jimmy och Ben gick vidare till utslagstävlingen. De ska grilla utan grill. Bara använda ved i hela 12 timmar. Ben är för andra gången i utslagstävling. Uppgiften var att grilla Bacon Explosion även kallad för "Fatty".

Deltagarna fick en rimmad sida av gris som de skulle röka och göra bacon av. Av baconen skulle de sedan fläta en matta som de fyllde med färs som de själva fick mala. En Fatty behöver ca 2 till 2 1/2 timme på grillen för att bli klar. Juryn ville se välrökt och tunt bacon.

För Jimmy så var det inte den första gången han gör en Bacon Explosion. Jessica hade också gjort den tidigare och Ben han brukar röka sin, så han byggde en rök för att tillaga den. Utslagstävlingen passade Ben perfekt, han har varit socut i hela sitt liv och är van att laga mat över öppen eld.

Har du gjort en Bacon Explosion någon gång? Kommentera och lägg gärna upp bilder på Grillbloggen.nu´s Facebooksida. https://www.facebook.com/Grillbloggen/

grillmastarna avsnit4 5 380 

Ben bygger en röklåda. Foto: TV4

De övernattade på grillplatsen. Men någon sömn fick deltagarna inte. Det blåste ordentligt och det var kallt. Tävlingen var direkt efter huvudtvälingen och deltagarna hade inte sovit på över 30 timmar innan de var klara för sängen efter utslagstävlingen.

Deltagarna var märkbart påverkade av natten. Det är inte bara Johan Drevhage från 2014 som gråtit i programmet. Nu har både Ben och Jessica också lyckats. På morgonen när Karin och Christian kommer så får deltagarna ytterligare en uppgift. De skulle göra något frächt tillbehör till sin Bacon Explosion och de fick 30 minuter på sig.

DELTAGARNA GJORDE

Ben
Bacon Explosion med chrizo och coleslaw. Han malde köttet och blande ihop späcket så att det skulle bli saftigt. Han gjorde två olika smeter, en mild och en lite starkare. Men den blev lite för torr för juryns smak.

Jessica
Bacon Explosion med rökt tomat, färnkål och äppelsallad. Trots tjocka skivor så lyckades hon med smakerna. Hennes rätt blev den bästa.

Läs Jessica´s recept här

Jimmy
Bacon Explosion med äppelsalsa och knaperstekt bacon. Man brukar säga att man kan inte få för mycket bacon men i detta fallet blev det hans fall. Karin uppskattade inte att få ännu mer bacon på tillbehöret.

Det var Jimmy som fick lämna programmet ...

jimmy stening tv4 380

Jimmy Stening. Foto: TV4

Läs Jimmy Stenings grillprofil här.

 Välkommen tillbaka och läs allt om Grillmästarna TV4.

Taggar: Grillmästarna2016

YouTube - BBQ Island
YouTube - Keter Liten arbetsbänk
YouTube - Grillmässan2018
YouTube - Julklappstips Grilltillbehör
YouTube - Julklappstips Grillböcker
YouTube - Intervju Johan Magnusson
YouTube - Korvfestivalen 2019
YouTube - Våfflor på grillen
YouTube - 4 olika material för bänkstommar i ett u
YouTube - Olika typer av förvaring i ett utekök
YouTube - Bygga utekök, grunden är viktigast
YouTube - Pimpa uteköket med härliga hyllor och ka
YouTube - Trädgårdsmässan2019
YouTube - Zigge2019
YouTube - Heta Såser
YouTube - Grillmässan 2019
YouTube - Global Grillskolan Fisk
YouTube - Global Grillskolan Entrecotte
YouTube - Global Grillskolan Ajvar Relish
YouTube - Spoga_Traeger
YouTube - Spoga_KamadoJoe
YouTube - Spoga_BroilKing
YouTube - Spoga_Big Green Egg
YouTube - UtekokTak
YouTube - GMG Johan 2019
YouTube - SPOGA_GMG2019
YouTube - Gabriel Olsson Intervjuv
YouTube - Gabriel Olsson Bästa Macka
YouTube - 2021