Studiebesök Grillmästarna Del 2

12 juli 2016

Grillbloggen var med under en inspelningsdag under Grillmästarna 2016

Missade du del 1 av artikeln, läs den här

Deltagarna grillade som bäst. Först gick Karin Andersson med Christian Hellberg tillsammans med tre kamera personer till varje deltagare och frågade vad de tillagade och hur det gick. Efter en stund så gjorde gästdomaren samma sak.

Allt gick smidigt. Deltagarna var otroligt fokuserade på sig själva och sina egna rätter. Det fanns ingen tid att titta över till grannen och snacka lite skit eller ta en öl tillsammans. Här var det fullt fokus på tävlingen. Ingen ville misslyckas och åka ut.

Men är en timmes tävling verkligen en timmes tävling? Många har frågar hur det egentligen verkligen ligger till. Min uppfattning var att tävlings timmen var lite mer än en timme. Men det var inte mycket mer. Vad jag har hört från tidigare år så har de stoppat klockan för att vissa deltagare skulle hinna bli klar vilket frustrerat de andra deltagarna som har klockat in att bli klar en exakt tid.

Christian och Karin ropade regelbundet "Nu är det bara x minuter kvar." Vissa omtagningar blev det men fortfarande höll de koll på klockan. Det är som när man grillar hemma. Gästerna kommer inte exakt när man har sagt att att de ska komma. De blir sena och maten ska klara av det. Visst den blir kall men ändå rätten ska smaka grillning oavsett.

Efter att alla deltagarna presenterat sina rätt så blev deltagarna hänvisade att vänta utanför i skogsdungen. Nu påbörjades avsmakning nummer två och denna gång var producenterna med och smakade. Det sista jag hör före jag lämnade studion för att ansluta mig till deltagarna var ”Detta är ju inte grillat! Det är ju en grilltävling…” Samtidigt gick städgänget  in och började städa inför nästa tagning - juryns dom.

Deltagarna blev intervjuade en och en i ”synken”. Det är klipp som visas mellan och under tävlingen där deltagarna svarar på frågor. Detta tog en bra stund. När deltagarna var klara så blev det en snabb lunch.

Dags för juryns dom

Alla deltagarna blev inkallade. De ställde sig vid sina respektive arbetsplatser. Nu började Christian och Karin att motivera varför en deltagare skulle vara kvar och inte vara kvar. Det var nu som jag blev ombedd att lämna området. TV4 ville inte att jag skulle få reda på vilka som hamnar i utslagstävlingen. Jag fick alltså inte vara med under själva utslagstävlingen.

Tidigare år har utslagstävlingen spelats in på annan plats. Men i år har nästa alla utslagstävlingar spelats in i studion eller i direkt anslutning till inspelningsplatsen. Jag frågade TV4 om det berodde på ekonomiska skäl. Programmet har tappat en av sina två huvudsponsorer inför årets inspelning. TV4 kommenterar inte sina relationer eller icke relationer till sina sponsorer.

Tävlingarna är oftast 60 minuter och jag frågade om det också berodde på ekonomin men fick svaret att en duktig grillmästare ska kunna få fram sina rätter på 60 minuter. TV4 sa att de skulle kunna spela in ett avsnitt under två dagar men det skulle inte ge något extra. Ju längre tid ju enklare är det. Under dagens tävling var det en detalj som tar 50 minuter på grillen för att bli bra. Då hade deltagarna 10 minuter på sig att göra i ordning den före och efter grillningen. Den detaljen skulle inte bli bättre om den låg 3 eller 4 timmar på grillen / smokern.

Det är en ny producent från TV4 i år och jag fick den uppfattningen att det verkligen är tävling mellan deltagarna i år. Tidigare år kan man verkligen fundera på hur det kommer sig att vissa blir kvar medan andra åker ut. På så sätt så blir det en bättre tävling men frågan är om årets program är bättre än förre året då det fanns en del deltagare med så kallade personilgheter. Första veckans tittarsiffror var 653.000 enligt MMS, andra veckan 436.000, tredje veckan 450.0000 tittare. Det började bra, sedan kom midsommar och massa fotboll ivägen. Det blir en spännande fortsättning av serien för att se om det verkligen blir rätt person som vinner.

Jag inser att det inte är vilka personer som helst som hamnar här. Det gäller att man har koll på grillteknikerna samtidigt som kreativiteten och kunskapen att laga mat måste finnas. Det räcker inte att ta fram en färdig BBQ sås - vilket inte finns i skafferiet, det gäller att göra sin egen. En annan faktor är att kunna hantera stress. Att ha upp till tre kameror och två jurymedlemmar hängande över sig samtidigt som tidspress att leverera tid. Utan att göra misstag. Fixar du det?

Frågan är - om jag hade kommit med inspelningen som grillers, hade jag klarat av det? Vem vet… Vi kanske får se nästa år.

grillmastarna inspelning IMG 0401

Weber Genises E-330

grillmastarna inspelning IMG 0413

Hans-Erik Dyvik Husby ropar "Grilla på nu!"

grillmastarna inspelning IMG 0415

grillmastarna inspelning IMG 0423

Juryn lika fokuserad som vanligt. De följde med spänning med hur det gick för deltagarna.

grillmastarna inspelning IMG 0440

5 deltagare kvar... Snart är de fyra.

grillmastarna inspelning IMG 0484

Daniel Belmonte i fokus.

Läs Daniels Grillprofil - här

grillmastarna inspelning IMG 0505

Jessica fick äran att börja presentera sin rätt.

grillmastarna inspelning IMG 0511

Väntan, väntan, väntan - nu tas bilderna från kameran på kranen.

grillmastarna inspelning IMG 0518

grillmastarna inspelning IMG 0514

Väntan, väntan, väntan - nu tas bilderna från stillbildskameran.

 

grillmastarna inspelning IMG 0525

Ännu mer väntan... Jimmy kollar in telefonen medan han väntar.

grillmastarna inspelning IMG 0544

grillmastarna inspelning IMG 0569

Deltagarna lämnar studion medan juryn och producenterna smakar igen.

grillmastarna inspelning IMG 0572

grillmastarna inspelning IMG 0573

Jag tror iofs att det är kaffebönor i bägge skålarna.

grillmastarna inspelning IMG 0574

i skafferiet finns allt - vitchoklad, ljuschoklad, mörkchoklad, vin, olja, senap, vitlök, bönor, chili etc.

grillmastarna inspelning IMG 0575

grillmastarna inspelning IMG 0577

Färskt bröd och färska kryddor, sallad etc.

grillmastarna inspelning IMG 0579

Extra briketter och kol finns. Rök chunks och rök flis i olika sorter. Det finns till och med ett helt kryddland i studion.

grillmastarna inspelning IMG 0581

grillmastarna inspelning IMG 0583

Ännu mer vin, soja, färska bönor, fond, vinäger etc.

grillmastarna inspelning IMG 0585

Citron träd, frukter och torkade kryddor finns i massor. Ett tips - använd dem inte om det finns färska kryddor. Annars får du skit av Christian Hellberg. Det fick Jimmy Stening klart för sig ganska tidigt i säsongen.

grillmastarna inspelning IMG 0588

Potatis i alla olika sorter från Svegro.

grillmastarna inspelning IMG 0590

Ännu mer frukt och grönsaker har deltagarna tillgång till.

grillmastarna inspelning IMG 0613

Färska korvar, skinkor, ägg, sardeller etc.

grillmastarna inspelning IMG 0614

Ostar, ostar, ostar från Zeta och mer kryddor.

grillmastarna inspelning IMG 0615

 Mjölk, grädde, smör, turkisk yougurt och gräddfil. Det är bara kon som fattas.

grillmastarna inspelning IMG 0593

Såhär ser det ut bakom arbetsbänken.

grillmastarna inspelning IMG 0595

Disk- och städpersonalen fixar iordning arbetsbänkarna till nästa tagning.

grillmastarna inspelning IMG 0601

Ytterligare en provsmakning. Denna gång med producenterna.

grillmastarna inspelning IMG 0608

Deltagarna är på behörigt avstånd. De får inte höra hur juryn resonerar. 

grillmastarna inspelning IMG 0629 

Klart för nästa tagning. Dags för juryns dom.

grillmastarna inspelning IMG 0650

Alla deltagarna blir uppropade för att få sin dom.

grillmastarna inspelning IMG 0653

Sista bilden av studion före jag fick lämna studion. Jag fick inte vara med på utslagstävlingen. I tv-programmet som sändes så har det bara gått 19 minuter och inspelningen har tagit nästan hela dagen...

grillmästarna 2016 IMG 6913

Höll på att glöma en selfi eller som vi kallar det - Grillfi.

grillmastarna inspelning 20160710 IMG 3773

Såhär ser det ut den 11 juli, 6 veckor efter inspelningen. Inte en brikett, inte en bit kol, ingenting förutom spår efter plastmatten till studion.

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.