Grillprofilen - Anders Litzell

27 juni 2016

Anders Litzell en av årets deltagarE i grillmästarna 2016 TV4

 Anders Litzell tv4 380

Anders Litzell - foto TV4

När man träffar Anders så ser man en grillers. På långhåll utstrålar han grillning. Skägget, hatten, gången. Ja, allt med Anders är grillning. Jag intervjuade honom efter inspelningen av årets Grillmästarna 2016 som började sändas på TV4 den 15 juni kl 20.00.

Anders Litzell aka kotletten / kowboj. Hemmavarande i Gävle. Arbetar som egen företagare. Anders har 6 grillar (!) Uppdelat på 1 st gas, 2,5 kol (2 nya och en 10 år gammal Weber 57:a det senaste tillskotten är en Weber 67:a). Till och med dottern har en liten kolgrill! Utöver detta så har Anders 2 kolgrillar i familjens stuga.

Vilken råvara tycker du är bäst på grillen?

Gris i alla former.

Vad grillar du oftast?

Brukar variera, oftast det som ser bra ut i affären

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag är "uppväxt" med grillning, då vi var ute i husbuss och tävlade i motocross hela min uppväxt! Så jag har alltid gillat det, men intresset började på allvar när jag köpte hus och fick en egen gräsmatta.

Ditt bästa grillminne?

Grillade en hel gris när vi hade en sommarfest med sun trip tema, ej godaste men trevligaste minnet då vi var nog upp mot 40-50 stycken som kom.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Det måste vara surströmming.

Vad var det som fick dig att söka till grillmästarna?

Det var kompisar som tyckte att jag skulle söka och jag tänkte: - varför inte! Och så sökte jag.

Vad grillade du på castingen till årets grillmästare?

Jag hade ett tema (som jag glömde berätta för Christian Hellberg) fågel, fisk och mittemellan. Så jag gjorde en egen ankkorv med asiatiska smaker med soyamajonnäs & rostat ankskinn samt kantarellströssel på, ett gransrisrökt laxspett samt en steak sandwich med rostad vitlökschili majs "röra" med västerbottenost och mackmyra glazead entrecote!

Berätta, vad var det bästa med att vara med i programmet?

Har lärt mig mycket nytt, var en otroligt rolig upplevelse. Kan sammanfatta det som att jag lärt mig att grilla under press samt testa grilla allt!

Vilka råd har du till den som funderar på att söka till nästa säsong av grillmästarna?

Ta maträtter som du gillar och omvandla smakerna till nya rätter! Man kan grilla allt! Det var så jag kom fram till min korv på uttagningen. Smakerna snodde jag från en kinarestaurang där jag åt ankbröst med knaprigt skinn i smör och kantarellsky.

Vad grillar du mest med? Kol/briketter/gas?

Det är kol och briketter som gäller.

Vilka briketter tycker du är bäst?

Det är ett dåligt utbud där jag bor, har ej hunnit prova och jämfört så mycket! Blivit mest Weberbriketter hittills.

Läs Grillbloggens stora test av briketter här.

Hur är det med vegetariskt?

 Brukar inte grilla vegetariskt, men jag gillar att grilla kål, sallad och annat som tillbehör!

Nyfiken på vegetariskt? Läs om mitt möte med en vegetarisk grillare här.

Har du några tips på bra förrätter?

Rökt matjessill, med rökt potatis och brynt smör!

Några tips på bra efterrätter?

Grillad glass!

Vilka grill & BBQ förebilder har du?

Har tagit intryck från många, försöker sno tekniker och idéer från alla jag ser. Men gillar t.ex. Aaron Franklin.

Vilken är din favoritgrill?

Gillar Weber 57:orna

Angående rubb, vad är ditt favorit recept?

Gillar ganska enkel rubb, salt, peppar, spiskummin, chili, paprikapulver. Gör oftast på känsla!

Om du ska köpa en färdig RUBB, vilken är din favorit?

Eftersom utbudet lokalt är dåligt så är jag undernärd på rubbar och lovar att testa mycket under året!

Angående bbq sås, vad är ditt favorit recept?

Lök, vitlök, syra, socker, tomat kryddor, chili... koka ihop och mixa! Kör mycket på känn där också...

Om du ska köpa en färdig bbq-sås, vilken är din favorit?

Gillar Sweet Baby Ray´s såser.

Kommer du att grilla mer nu efter att du har varit med programmet?

Absolut, nu har jag fått blodad tand och träffat många sköna grillers som jag kan byta erfarenheter med!

Om du fick ansöka till Grillmästarna 2017 - skulle du göra om det? Varför?

Absolut, man ska ta alla chanser man kan för att få grilla!

Tack Anders det var trevligt att träffa dig! Vi ser fram emot att följa dig under säsongen. Lycka till!

Bilder från castingen

anders lithell grillmästarna TV4 IMG 0359

anders lithell grillmästarna TV4  IMG 0363

Anders alltid lika glad och trevlig.

anders lithell grillmästarna TV4  IMG 0606

Kött, fisk och korv. Trevlig kombination.

anders lithell grillmästarna TV4 IMG 0609

Ett snyggt sätt att grilla laxen på. Bra!

anders lithell grillmästarna TV4  IMG 0612

anders lithell grillmästarna TV4  IMG 0614

Stilfullt tema rakt igenom.

anders lithell grillmästarna TV4  IMG 0817

 chrisitan hellberg grillmästarna TV4  IMG 0896

Christian Hellberg är väl förberedd inför smakningen hos Anders.

anders lithell grillmästarna TV4  IMG 0898

Detta handslag sa allt. Redan innan castingen var över så hade vi en given deltagare. Helt rätt val!

anders lithell grillmästarna TV4  IMG 0903

anders lithell grillmästarna TV4  IMG 0910

anders lithell grillmästarna TV4  IMG 0916

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.