Grillprofilen Sirkku Almgren

23 juni 2016

Sirkku Almgren en av årets deltagarE i grillmästarna 2016 TV4

 sirkku almgren tv4 grillmästarna

Sirkku Almgren - foto TV4

Jag träffade Sirkku på uttagningen till Grillmästarna 2016. Redan på parkeringen så lade man märke till henne. Hela hon från topp till tå går inte att missa med alla hennes färger och utstrålning. En otroligt lugn och självsäker kvinna vid grillen. Vi har nu under två avsnitt av Grillmästarna på TV4 sett hennes lugn och styrkor. Sirkku bor i en trevlig liten by som heter Rimbo, som ligger i vackra Roslagen.  Hon arbetar som Integrationskonsulent och har familjehem.

Hur många år har du grillat?

Jag har grillat i cirka tio år, för åtta år sen vart det mer intensivt och mer året om grillning , innan var det bara lite då och då någon gång på sommaren.

Hur många grillar har du?

Jag har två grillar en öppen tunna och en tunna med lock. Båda är för kol/briketter.

Vilken råvara tycker du är bäst på grillen?

Jag gillar att grilla allt möjligt och testar gärna nya grejer på grillen. Är väldigt spontan med matlagningen överlag. Men en stor favorit är gris på grillen, serverat med grillade grönsaker och en fetaoströra med massa vitlök.

Vad grillar du oftast?

Mitt grill/mat intresse kommer från min mormor Pirkko som alltid ståt i köket och till en viss del min morbror Riku. Hos mormor var grillen alltid tänd eller röken där morfar Eki rökte fångsten för dagen. Något som fastnade i mitt bakhuvud av min morbrors matlagning va att man måste våga testa i köket, han sa att har man två goda saker måste man testa om dem går ihop och blir mer fantastiskt än vad var sak för sig är.

Ditt bästa grillminne?

Mitt bästa grill minne är nog mormors pannkakor hon gjord på murikan, stekta i äkta smör med massor av kärlek.  Kanten var som en vacker spetts, krispig, söt och salt.

Vad är det konstigaste du har grillat?

Jag har grillat allt möjligt och kan inte komma på något som är konstigt att slänga på grillen.

Vad var det som fick dig att söka till grillmästarna?

Jag blev pushad av mina kära vänner att söka till grillmästarna 2014, kom då inte med. 2015 tävlade jag i Retro Pinup Sweden och hade inte tid att söka och i år var det så mycket annat på våren att det inte hans och ansökas. Men när redaktionen ringde upp och ville ha in mig på castingen, så kunde jag inte låta bli och anta utmaningen.

Vad grillade du på castingen till årets grillmästare?

På castingen grillade jag Halloumi till förrätt. Sereverades på en ruccolabädd med syltad rödlök och en citronolja med massa örter. Till varmrätt vart det lammracks med primörer och en rosévinsky. Till dessert, grillad nektarin penslad med smör och honung, serverades med lime grädde.

Berätta, vad var det bästa med att vara med i programmet.

Att vara en med i programmet var en fantastisk upplevelse och väldigt lärorikt. Man fick chansen och lära känna fantastiska grillare med massor av kunskaper som gladeligen delades av. Sju fantastiska människor, man annars kanske aldrig korsat vägen med. Självklart var det stressigt att grilla med tidspress, hemma är man mer van att: nu är maten klar vi äter.

Vilka råd har du till den som funderar på att söka till nästa säsong av grillmästarna?

Laga mat från hjärtat, den bästa maten lagas alltid med kärlek. Ha en röd tråd genom rätterna och få smakerna på tallriken att gifta sig.

Vad grillar du mest med?

Hemma grillar vi mest med briketter.

Vilka briketter tycker du är bäst?

Tycker kvalitén på briketter växlar från gång till gång även om man köper samma märke.

Läs Grillbloggens stora test av briketter här.

Hur är det med vegetariskt?

Vegetariskt händer mer sällan hos oss, älskar att grilla alla slags grönsaker, men oftast med en köttbit till. Men något riktigt gott på grillen är blommkål, som du sen penslar med smält smör, muskot och toppar med parmesan. Skulle servera det med vitlök-balsamico marinerade champinjoner och  lite Zucchini pommes till.

Nyfiken på vegetariskt? Läs om mitt möte med en vegetarisk grillare här.

Har du några tips på bra förrätter?

En underbar förrätt är grillade rödbetor, som serveras med lite chèvre, honung och hackade valnötter på en salladsbädd.

Några tips på bra efterrätter?

En enkel men god dessert är frukt marinerat i lite rom och muscovadosocker, grilla på spett och servera till hemmagjord glass eller en vispad grädde.

Vilken är din favoritgrill?

För mig är det inte märket på grillen som är viktigaste, allt handlar om att få en bra glöd, rätt temp och fina råvaror för att lyckas med grillningen.

Angående rubb, vad är ditt favorit recept?

Som tidigare nämnt så är jag väldigt spontan med matlagning och gör rubb lite efter det som känns bra just idag . Oftast med paprika, lökpulver, kummin, chillli, cayennepeppar, råsocker, salt som grund och sen fyller vi på med vad som känns bäst just idag.

Angående bbq sås, vad är ditt favorit recept?

En god bbq-sås får du om du röker lite tomater, en paprika, lite lök, sen kokar du ihop det med, rödvin, krossade tomater, ancho chilli, vitlök, honung, örter av det du har hemma, salt och peppar.

Kommer du att grilla mer nu efter att du har varit med programmet?

Mitt sug efter att grilla har inte dalat efter mitt deltagande i grillmästarna. Tvärtom nu vill man testa allt nytt man lärt och hört på vägen.

Om du fick ansöka till Grillmästarna 2017 - skulle du göra om det? Varför?

Skulle jag ha chansen att söka nästa år igen skulle jag inte söka, att komma bland topp åtta grillare i år var fantastiskt. Jag gav gärnet och är nöjd med min insats. Nu ska jag grilla mat från hjärtat och sprida glädje.

Lycka till vidare i programmet! Vi ser fram emot att följa dig och se vad du grillar framöver.

 

sirkku almgren tv4 IMG 1009

 Sirrku tillsammans med Christian Hellberg

sirkku almgren tv4 IMG 1003

sirkku almgren tv4 IMG 1013

sirkku almgren tv4 IMG 1018

sirkku almgren tv4 IMG 1021

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.