Om avsnitt 1 Grillmästarna

15 juni 2016

Nu är säsongen igång! I alla fall Grillmästarsäsongen på TV4.

Sveriges bästa amatörgrillare ska koras. Vinsten är 100.000 kr och en resa till USA.

grillmastarna avsnitt1 1

Christian Hellber, Karin Andersson, Thomas Ravelli

I första avsnittet sättes deltagarna på prov när de fick i uppgift att servera grillad fotbollsmat till en EM-soffa. Rätterna bedömdes sedan av juryn Karin Andersson och Christian Hellberg samt gästen Thomas Ravelli, känd från fotbollen.

Programmet innehöll stress, skurna fingrar, blod och rök. Vilken inledning av årets säsong!

Grillbloggen.nu har ett unikt samarbete med TV4, läs mer här

Det var alltså helt fritt att grilla vilken rätt som helst. Hela skafferiet och kylskåpet var uppladdat med allt man kunde tänka sig. Deltagarna fick välja mellan att grilla i en kolgrill från Weber - en så kallad 57:a eller en Weber Genesis E-330 gas grill. Vissa valde gas, andra kol.

Deltagarna gjorde

Todor Atanassov
Grillad Entrecote med salsa och fetaoströra. Enligt Tomas en perfekt fotbollsmat.

Ben Game
Bakade eget tortilla bröd vilket imponerade på Christian. Det hela blev lyxtacos med grillad Entrecote, maissalsa och mögelostkräm. Ben hade fattat tävlingen och gjorde ett bra arbete. Perfekt sommarmat. Ben blev dessutom utsedd till veckans grillare. Grattis önskar vi från Grillbloggen.nu.

Läs Ben's recpet på Ben´s badboy texas tortillas här

Jessica Ortman
Valde kyckling som hon rökte och grillade i kolgrillen - Spatchooked chicken med Pico De Gallo, sötpotatis och barbecuesås. Kycklingen var inte uppstyckad vilken den inte ska vara när man grillar Spatchooked chicken dvs uppfläkt kyckling. Men kanske inte så lyckat när man ska ha något lätt ätit framför EM-fotbolls-TVn.

Daniel Belmonte
Tillagade paella mixat med kyckling, skaldjur och fläsk. Han satte smakerna perfekt i paelan, trots att han skar sig under tillagningen.

Anders Litzell
Kalvinlindad oxflié med palsternackspommes. Kött, kött, smör och bea dvs - oxfile, tryffelsmör, bearnaisesås. Christian tyckte det speglade Anders som person.

Jimmy Stening
Hjortracks med rotfruktsstavar, sparris och örtsås. Fick kritik för sitt upplägg då racksen inte var uppskurna och att han valde torkad timjan istället för färsk.

Läs mer om färska kryddor här

Sirkku Almgren
Helgrillad kyckling med vitlöksdipp, sallad och bacon inlindad sparris. Hon tog det mycket lugnt, kanske för lugnt enligt juryn. Kycklingen blev inte riktigt klar.

Jimmy Idström
Pamploma (dvs Flankstek fylld med massa grönsaker) med grillad timjanpotatis. I stressen så glömde han äggulan till bearnaisesåsen så den lyckades inte komma med på tallriken. För att avsluta det hela så skar han sig just före slut signalen.

Läs mer om Flapsteak här

Det märktes att deltagarna var nervösa och stressade. De visste inte riktigt var alla råvaror fanns i skafferiet, de skar sig och kände sig inte riktigt hemma i studion. Det förstår jag! Tänk dig själv att vara i den situationen som de är i. Det är inte att leka med att grilla inför TV-kameror och proffskockar. Det är stor skillnad på att grilla hemma med ett glas gott i handen när solen skiner och alla är glada och trevliga. Nu skulle de i en iskall utomhusstudio leverera mat till proffs på exakt utsatt tid. Det är viss skillnad.

De som gick vidare till utslagstävlingen var följande: Jimmy Stening, Sirkku Almgren och Jimmy Idström.

Om du fick grilla vad som helst till din fotbolls EM tv-soffa, vad skulle du grilla då?
Kommentera och lägg gärna upp bilder på Grillbloggen.nu´s Facebooksida. https://www.facebook.com/Grillbloggen/

Utslagstävlingen - att grilla en riktigt grillklassiker - chicken wings dvs kyckling vingar

Karin tyckte det var en rätt som är lätt få bra. Alla har ätit kycklingvingar hemma, på puben eller på någon restaurang. Att äta med fingrarna är något som Christian tycker om. Denna rätt passar honom bra.

Christian började med att skära bort den lilla broskbiten ytterst på kycklingvingen. Den bränns alltid. Sedan blandade de ihop en torr kryddblandning, en så kallad kryddrub. De visade hur man kryddar kycklingvingarna väl. Christian blandade ihop en rub baserad på vitlökspulver, paprika (stark), ramslök, senapspulver, citrongräs och gurkmejan bara för färgens skull. Utseendet är också viktigt.

Man kan också köpa en färdig rub. Min favorit är Chef Paul Prudhomme´s Magic Season Blends. De finns i olika varianter, en för lax, en för kyckling, en för nöt etc. Kolla in din lokala matvarubutik om de har den.

OBS! Det är mycket bättre att arbeta med torra kryddor istället för en oljabaserad kryddblandning. Olja brinner bra på grillen och vi vill ju inte servera eldad mat. Visst bränt är också en smak men jag tror inte dina gäster bli imponerande av den.

Till detta gjorde Karin och Christian en dippsås - malen chipotle, senap, äggula, olja, lite skal från en limé.

Läs hela Christians och Karins recept på Kycklingvingar med chipotlemajonnäs här

Min dippfavorit till kyckling är grönmöggelost, kesselá färskost, pressad citron, salt och peppar.

Tänd upp grillen så den blir riktigt varm. Använd en blandning av briketter och kol. Briketterna håller värmen längre än kol och kolen ger värmen snabbare. Kolen blir också varmare än motsvarande mäng briketter.

Läs Grillbloggens stora test av briketter här.

Börja med att grilla kycklingvingarna direkt ovanför glöden så att de få färg. Sedan flyttar du över kycklingen till den sidan på grillen som inte har glöd. Grilla alltid med locket på för att få en snabbare tillagning.

Sirkku tyckte inte riktigt om att det blev kyckling till utslagstävlingen då hon inte lyckades riktigt med den i huvudtävlingen. Men hon gick all in med mycket värme, kanske lite för mycket. Hon blev klar först vilket kunde påverka resultatet. Om maten är klar för tidig så hinner den både kallna och som Christian säger vissna.

Jimmy Stening grillade och rökte kycklingvingarna med hickoryspån och gjorde en sås med smak av bourbon. Lyckades bli klar precis i tid till presentation.

Jimmy Idström missade några smaker i såsen, var mycket stressad och fick inte till det riktigt. Han tycker bäst om att grilla i lugn och ro. Jag kan förstå honom. Det är inte lätt att grilla under press, när gästerna och i detta fallet två mycket kompetenta kockar.

Det hela resulterade med att Sirkku tog hem spelet och Jimmy Idström blev utslagen. Stressen gjorde att Jimmy Idström inte lyckades att vara kvar i årets Grillmästarna. Han är en grym grillare och fick bra röksmak på sina kycklingvingar men det räckte inte. ”Någon måste bli den förste att åka ut och det blev jag denna gången…” avslutar Jimmy

Läs Jimmy Idström´s Grillprofil här

Hur gör du dina kycklingvingar, vilken dipp och vilket rubrecept tycker du bäst om?
Kommentera och lägg gärna upp bilder på Grillbloggen.nu´s Facebooksida. https://www.facebook.com/Grillbloggen/

Om en vecka följer vi nästa avsnitt av årets Grillmästarna, passa på att läsa de andra artiklarna, länkarna hittar du nedanför:

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Våra tjänster
  • Annonsera

  • Samarbeta med oss

  • Grillevent

Bli medlem
Bli medlem i Grillbloggen, helt kostnadsfritt och få erbjudanden, information och möjlighet till lite mer...

Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.