Grillprofilen Jessica Ortman

10 juni 2016

Jessica Ortman en av årets deltagarE i grillmästarna 2016 TV4

 jessica ortman tv4 760

Jessica Ortman, Foto TV4

Jag träffade Jessica för första gången på uttagningen till årets Grillmästarna 2016 i Tessinparken, Stockholm. Hon var både självsäker och ödmjuk samtidigt som en viss nervositet fanns. Hon hade sin grillplats snett framför min och jag så hur hon arbetade metodisk med att få ihop sina rätter. Christian Hellberg såg nöjd ute efter hans provsmakning. Mycket riktigt - Jessica var en av de 8 som gick vidare till programmet.

Jessica Ortman bor i Huddinge strax söder om Stockholm. Hon arbetar som verksamhetschef i ett företag inom socialt arbete.  

Hur många år har du grillat?

Jag har grillat så länge jag kan minnas. Har under hela uppväxten stått bredvid min pappa vid brasor och grillar, pappa var en grym matlagare, men kanske inte var en mästare på att hantera grillen. Jag började grilla "seriöst" med klotgrillar, indirekt, direkt mm för cirka 12 år sen när jag bodde i Göteborg och träffade på andra frälsta grillare som öppnade ögonen för mig att "sky in the limit" med klotgrillar, rök och temperaturreglering.

Antal grillar?

Jag har två gasolgrillar, 3 klotgrillar, en smoker, ett rökskåp, portabel grill och så en fireplace för spontan korvgrillning. Håller just nu på att skissar på en bbq-vagn tillsammans med en vän som kommer att vara brutal!

Vilken råvara tycker du är bäst på grillen?

Kött är gött!

Vad grillar du oftast?

Jag grillar oftast kyckling, nötkött, fläskkött, skaldjur... Allt.... Gillar mitt rotisseri väldigt mycket, så många saker får snurra där.

Hur uppkom ditt grillintresse?

Jag är uppvuxen med en pappa som älskade naturen och att elda, och att laga mat. Den gemenskapen som finns där, vid grillen, det är som en varm filt en kall dag… Intresset fanns nog där hela tiden, sen har jag bara senare valt att försöka få med pappas magiska förmåga att kombinera smaker i matlagning till att göra allt på grillen i stället. Att inse vad man kan få fram fantastiska resultat med lite tid, engagemang och passion är grymt!

Ditt bästa grillminne?

1:a maj brasorna som barn. Ute på landet med familjen. Pappa hällde på en halv dunk bensin för att få lite "drag i brasan", lågorna stod rätt ut åt alla håll, och så stod vi barn där tillsammans med pappa och våra grillspett med korv, halvsvedda i ansiktet och med kolsvarta korvar. Det där med bensinen är inget jag rekommenderar i dag, men det var kul när man var barn!

Vad är det konstigaste du har grillat?

Har grillat det mesta, kan inte komma på något specifikt just nu, men lite skumma grejer fick landa på grillen i tävlingen.

Vad var det som fick dig att söka till grillmästarna?

Jag ville testa vad min kapacitet var, trodde jag kunde grilla, kul att sätta det på test i tävling och se om det stämmer. Skickade in en spontan fem minuters ihopkluddad ansökan en torsdagkväll kl 11 på kvällen. Dom ringde direkt dagen efter. Kul!

Vad grillade du på castingen till årets grillmästare?

Jag grillade musslor med asiatiska smaker, asiatisk biffsallad samt rökt brieost med grillade fikon och honung med stjärnanis.

Se bilderna nedan från uttagningen.

Berätta, vad var det bästa med att vara med i programmet?

Det bästa var att jag gick ner fem kilo på resan av stressen. ;) Skämt åsido, jag lärde mig massor om mig själv, min förmåga, mitt tävlingssinne och att jag har ganska bra fokus när det gäller. Att vara med den här gruppen med andra deltagare var sjukt utvecklande och roligt också, vi har delat tips till höger och vänster både under och efter tävlingen och jag har fått vänner för livet. Det här var en grym livsresa som jag kommer ha med mig i resten av mitt liv!

Vilka råd har du till den som funderar på att söka till nästa säsong av grillmästarna?

Tänk mycket på smaker och att allting på tallriken/tallrikarna ska harmonisera. Blanda gärna in det fräscha med det feta för att få balans.

Vad grillar du mest med?

Briketter.

Vilka briketter tycker du är bäst?

Har inte kommit på vilka jag tycker är bäst ännu, tycker att även bra märken kan skifta i kvalitet från tid till annan.

Läs Grillbloggens stora test av briketter här.

Hur är det med vegetarianskt, brukar du grilla det och har du några förslag på vad som passar på grillen?

Jag har en bonusdotter som är vad jag kallar för selektiv vegetarian vilket innebär att hon äter vegetariskt om inte det andra ser för gott ut så att hon äter det i alla fall... jag brukar gilla att grilla delad pumpa som jag snittar, kör direkt för yta sen indirekt och penslar regelbundet med massa smör, vin, schalottenlök, vitlök, salt, peppar, kör en timme eller två så blir den toppen.

Nyfiken på vegetariskt? Läs om mitt möte med en vegetarisk grillare här.

Har du några tips på bra förrätter?

Ostron! Gör ett smör med smör, vitlök, vårlök, chilli, koriander, lime, salt och peppar. Öppna ostronen, häll av lite vätska, klicka i smöret och kör några minuter på grillen. Blir fantastiskt gott och även de som normalt får kräkkänslor av ostron gillar dessa.

Några tips på bra efterrätter?

Key lime pie!

Vilka grill & BBQ förebilder har du?

Vet du vem Tootsie Tomanetz är? Queen of bbq- 80 + och kickar rumpa med de flesta, så jäkla glad, självsäker, trygg och grym.  Chris Lilly är ju självklart också ett namn värt att nämna och en legend man vill träffa.

Vilken är din favoritgrill?

Weber är det jag kör. Älskar mina 57:or, men drömmer om en Weber Ranch Kettle... Har stor familj, behöver mycket utrymme....

Kolla in ett par snygga Weber 57:or här

Angående KRYDD rubb, vad är ditt favorit recept?

Korianderfrön, chipotle, vitlökspulver, chiliflakes, lökpulver, kumminfrön, paprikapulver, salt, peppar, senapsfrön. Mortla ihop allt eller kör i mixer.

Om du ska köpa en färdig RUBB, vilken är din favorit?

Köper aldrig färdig men skulle jag köpa någon så har jag ju halvsneglat lite på Zigges, som jag ju faktiskt tänker att jag ska pröva någon gång, snart!

Angående bbq sås, vad är ditt favorit recept?

Vinäger, tomater, ketchup, Bourbon, chipotle, rörsocker, dijonsenap, korianderfrön, soya, lök, vitlök, paprikapulver, spiskummin, chilli,salt, peppar. Koka ihop på grillen och låt gå med rök för bästa smaken.

Om du ska köpa en färdig bbq-sås, vilken är din favorit?

Köper inte färdig sås, enkelt att göra själv och 100 gånger bättre.

Kommer du att grilla mer nu efter att du har varit med programmet?

Jag grillade mycket redan innan programmet, de flesta dagarna i veckan, året runt, men fler dagar kan man absolut klämma in tänker jag. Vore kul att åka runt lite och grilla med nya människor, nya råvaror och på nya platser.

Om du fick ansöka till Grillmästarna 2017 - skulle du göra om det? Varför?

Jag skulle nog inte ansöka igen, jag är nöjd över min insats 2016. Upplevelsen i år var fantastisk, och det känns som att det är så jag vill bevara den känslan, och lämnar över stafettpinnen till andra bra grillare nästa år som kan få känna och uppleva samma sak som jag i år.  Jag tänker nog gå vidare och tävla i lite andra former i stället framöver inom grillning/bbq, vi får se vart det tar vägen!

Kommer man kunna träffa dig live och snacka lite grillning?

Självklart! Jag kommer att vara med och grilla med några av de tidigare deltagarna i Grillmästarna - Johan Drevhage, Andreas Mathiasson, Jimmy m.fl. på Grillmässan Kungsträdgården den 18-19 juni. Välkommen dit!

Vi ser framemot att följa din resa i Grillmästarna 2016. Lycka till!

 

Bilder från castingen på Tessinparken, Stockholm

jessica ortman IMG 0398

Jessica trivs framför kameran.

jessica ortman IMG 0959

Asiatisk biffsallad.

jessica ortman IMG 0966

jessica ortman IMG 0968

Musslor, passar bra som förrätt.

Grillbloggen

Peter Watz AB
Blåbärsvägen 22
181 64 Lidingö
070-8403191

Avdelningar
Copyright

Allt innehåll (texter, bilder, filmer) skyddas av upphovsrätten och ägs av Grillbloggen (Peter Watz AB) eller respektive rättighetsinnehavare (namnges där det är aktuellt.) Inget innehåll får kopieras, laddas ner eller på något annat sätt åter reproduceras på något sätt. Om så sker kommer vi debitera från 15.000 kr + moms per bild, text, film. Vill du använda vårt innehåll? Ta kontakt med Peter på 070-8403191 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Vi är öppna för samarbeten. Du får gärna länka till denna sajt, du får gärna dela artiklar och tipsa dina vänner.